Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobry 

Mam instalację C.O. opartą o kocioł DeDietrich zbudowaną z 2 obwodów zarządzanych przez c-Mix (AD290):
*  1) (żóła strefa) -  ogrzewanie podłogowe 
*  2) (zielona strefa) - ogrzewanie grzejnikami 

Oba obwody wpięte do kotła przez sprzęgło, każdy obwód/strefa posiada aktualnie własną pompę, czujnik temperatury oraz  termostat modulujący (sterownik iSense )
Ponadto obwód podłogówki posiada mieszacz trójdrogowy z siłownikiem, a dodatkowo poza budynkiem znajduje się czujnik temperatury zewnątrznej.

Wszystko to w generalnie wyglada jak na schemacie poniżej i wydaje się, że sama instalacja grzeje poprawne kiedy jest uruchomiona. 

spacer.png

Mam tylko pytania odnośnie ustawienia samego c-Mixa i regulatorów  odnośne sterowania właczaniem pieca i pomp, bo obecne ustawienie nie wygląda na poprawne 
* w okresie przejsciowym pompa obiegu 2 (grzejników) zdaje się pracować zupełnie w bezsensownych momentach 
* obwód podłogówki potrafi zażądać temperatury nawet powyżej 50 stopni mimo krzywej grzania ustawionej na "podłogowe"

Chciałbym możę zacząć od zasadniczy pytań na które kompletnie nie mogę znaleść odpowiedzi w instrukcjach, a serwis DeDietrich mnie zbywa. 

1) Jeżeli mam podpięte 2 regulatory -  jaki tryb stref ma być ustawiony na kazdym z nich aby każdy regulował swój obieg/ swoją strefę? 
"bez stref" czy "1 i 2 oddzielnie".
 Obecnie używam na obu "trybu 1 i 2 oddzielnie" i można w zasdzie na każym z nich ustawić zupełnie inne stategię regulacji dla obu stref...
ale trudno mi wtedy powiedzieć która właściwie aktualnie działa, nie umiem znaleść korelacji.
Zazwyczaj wydaje się że ustawienie Regulatora 1 są obowiazujące....  ale nie zawsze.

2) Jeżeli ma być usawione "1 i 2 odddzielne" - to czy wogóle używanie regulatora w strefie 2 ma jakiekolwiek znaczenie, skoro dla tego trybu dla obwodu 2
 nie ma w menu żadnej  strategii opartej na pomiarze temperatury wewnętrznej ?

spacer.png

3) Co w zasadzie robi przełacznik Q w C-mixie  skoro strefowość wybiera się w iSense ? 

4) Jak ustawić pokrętło "O" (wyboru pracy pompy dla obwodu 2 - grzejników)  - ustawiłem 0 (czyli automatyczny czas nadbiegu, równoległa praca z kotłem)
i odnoszę wrażenie, że pompa wyłącza się jedynie wtedy, kiedy grzana jest CWU - poza tym pompa pracuje non-stop nawet jak kocioł nie grzeje.
Obwód 1 (podłogówki) mam ustawiony na 5 (automatyczny nadbieg, bez równoległej pracy z kotłem) i to wydaje się działać poprawnie - pompa załącza się wtedy,
kiedy otwierany jest zawór trójdrożny, a zawór otwiera się tylko jak kocioł grzeje i termostat strefy zgłasza zapotrzebowanie na ciepło.

5) Jak te całe ustawienia krzywych grzania i startegii mają się od pokrętła temperatury na kotle? 
 Czy c-Mix może zminiejszyć zadaną temperaturę jak zapotrzebowanie na ciepło jest mniejsze, czy te krzywe mają jedynie wpływ na pracę zaworów trójdrogowych,
a piec i tak zawsze "leci" na ustawionej na nim temperaturze? 

6) Czy z poziomu regulatora iSense (AD289) jestem w stanie ustawić maksymalną temperaturę wysyłaną na podłogówkę ?
Nie mam nadal zmienionych parametrów 33 i 34 w c-Mixie (min/maks temperatura obwodu 1), 
ustawiłem krzywą grzania aby punkt bazowy był 20(zew)/30(obieg) a klimatyczny  -10(zew)/45(obieg), wpływ temp. pomieszczenia=1
a mimo temperatur w okolicy 0-10 stopni na dworze sterownik potrafi wyliczyć temperatury do zasilania obowdu 
podłogówki przekraczające 50 stopni
Czy
 temperatura klima_t_zasil  nie powinna skutecznie limiować od góry maksymalnej tempeartury w obwodzie ?
Czy jednak konieczne jest ustawienie tego parametru z poziomu Recom

Może ktos wie jak to powino działać? A może ma podobny układ instalacji i podzieli się swoimi ustawieniami?
Instrukcja do c-Mixa to chyba jakieś wielkie nieporozumienie :( ...  
1869897983_DeDietrchinstalacja.png.6f03d4e1df0bda31a2c05f156930dddb.png

Edytowane przez lesioc
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzień dobry

Czy udało się Panu wyjaśnić/rozwiązać problem? Mam prawie to samo (zamiast 2go iSensa mam zadajnik bezprzewodowy EMOS z odbiornikiem z wyjściem OpenTher oraz przekaźnikiem). Pompa na 2-gim obiegu idzie tylko z temperatury zewnętrznej lub temp zew + komfort. Wygląda to jak nieaktywne wejście OT2 w c-mixie.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Czy ktoś ma takie połączenie i dobrze to działa? Może ktoś podzielić się wiedzą . Ten schemat wyżej jest błędny, sondy kontaktowe mają być wpięte w wejście T1,T2 a isense w OT1,OT2

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ja borykam sie z podobnym problemem ustawienia cmixa instalator zostawil mi prace pomp na obu obiegach jako ciagla (4)co znacznie wychladzalo uklad. Jesli mam na 0 czyl w automacie pompa zalacza sie wtedy kiedy trzeba tylko mam wrazenie ze nie dziala to dobrze ze strategia(temp zew+tem pom) dla obiegu nr 1 podlogowki znacznie przegrzewa. Na obiegu nr 2 grzejnikowym mam wplyw tem zewn. 

ABFE1229-2C31-46FC-81BC-BE611C876A11.jpeg

Opublikowano

Za przegrzewanie podłogówki odpowiedzialny jest zawór trójdrożny.

Ze zdjęcia wnioskuję że masz siłownik ARM 343 firmy AFRISO. Do poprawnej pracy tego siłownika jest potrzebny odpowiedni sterownik.

Według mojej wiedzy, to sterownik powinien mieć następujące informacje:

• Temperatura zasilania
  • Temperatura powrotu
  • Temperatura kotła (źródła ciepła)
  • Temperatura zewnętrzna
  • Procent otwarcia zaworu 3D

Jak te informacje będzie miał sterownik, to prawidłowo ustawi zawór 3D i będzie prawidłowo ustawiona temperatura na podłogówce według krzywej grzewczej.

Dodatkowo, przy całkowicie zamkniętym zaworze może wyłączyć pompę obiegową, ale nie koniecznie. Pompa może być sterowana z innego miejsca. Na przykład. Jeżeli w pomieszczeniach zasilanych z tej pompy nie ma zapotrzebowania na ciepło, to ją wyłączy.

Co do obiegu grzejników, to wszystko zależy od tego jak one są sterowane.

• zwykłe głowice termostatyczne
  • jakieś siłowniki sterowane temperaturowo
  • jakieś inne rozwiązanie

Na to trzeba sobie odpowiedzieć, bo to decyduje sposobem regulacji.

Opublikowano

Ok dziekuje za odpowiedz na obiegu podlogowki tutaj dla afriso ARM 343 jest nastawa C (Zawór mieszaczowy (3 punkt z zaworem 3-drożnym) Czas otwarcia: 1 do 2 minut) jeszcze jest opcja by zmienic to na (Zawór mieszaczowy (3 punkt z zaworem 3-drożnym) Czas otwarcia: 30 do 60 sekund) lub (Zawór mieszaczowy (3 punkt z zaworem 3-drożnym) Czas otwarcia: 0 do 30 sekund)

BECFCA48-E1C0-4A5F-A9CC-0711DD0DB25E.jpeg

Zauwazylem, ze on ma czas otwarcia 120sek czyli na cmixie powinna byc nastawa D dla dluzszego czasu (zakres 2-4min)otwarcia moze dlatego źle to oblicza

Opublikowano (edytowane)

Coś mi tu nie pasuje.

Jeżeli czujniki temperatury z pomieszczeń są podłączone do szarego wejścia T1 i T2 (tak jest na schemacie), to skąd siłownik ARM343 wie jaka jest temperatura na zasilaniu i na powrocie. Są to podstawowe informacje potrzebne żeby siłownik prawidłowo pracował. Do prawidłowej pracy zalecany jest jeszcze czujnik zewnętrzny, który według schematu jest, a na zdjęciu brak podłączenia czujnika.

Czy na pewno te dwa szare przewody lecą do sterowników pokojowych ?

Według mnie to jest to jedyna opcja podłączenia czujników współpracujących z ARM343. Powinny lecieć do "czarnej styropianowej skrzynki" z zaworem 3D na którym jest zamontowany siłownik ARM343. Za termometrami manualnymi powinny być dwa otwory na umieszczenie czujników.

Przyjrzałem się dokładniej. Jest czujnik zewnętrzny podłączony.

Wobec tego masz podpięty tylko jeden ISense 

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

T1 to obwód podlogówki i sondy są wpięte za pompa na zasilaniu do grup pompowych. (dokładnie za termometrami tak ja to napisałeś) 

T2 układ grzejnikowy

iSens jest umieszczony w salonie - dół tam gdzie podłogówka.

Nie ma więcej tutaj innych opcji na sond w cmxixie. Taka to płyta jak on te parametry zbiera i dostosowuje temp to wielka zagadka

Jak dla mnie to cmix jest do wymiany na I-3 PLUS z OP. 

Tylko nie jestem pewien czy OP w wersji 3.0 będzie gadać poprawnie z i3 plus op 4.0

Opublikowano (edytowane)

No to coś się rozjaśniło. 

• T1 odczytuje temperaturę z zasilania na podłogówkę - tu jest ok.
  • Tout odczytuje temperaturę zewnętrzną - tu jest ok.
  • Temperatura kotła zapewne będzie odczytywana z OTm - tu jest ok.
  • wszystkie dane trafiają do sterownika i dają sygnał na siłownik Afriso - tu jest ok.
  • T2 odczytuje temperaturę z zasilanie grzejników - tu jest ok
  • I co dalej ? brak elementu który będzie sterował grzejnikami - tutaj jest problem

Co do sterownika i-3 PLUS to poszli do przodu. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że tym sterownikiem nie będziesz mógł regulować temperatur we wszystkich pomieszczeniach. Do kotła na pewno będzie pasował. 

Co do c-mix, to może działać prawidłowo. Brakuje Ci tylko części instalacji, którą i tak musiałbyś dokupić do I-3.

Na chwilę obecną temperatura na grzejnikach jest sterowana przez głowice, które też spełniają swoje zadanie. Używanie c-mix do sterowania grzejnikami w tej chwili nie ma sensu.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

regulacją co do pomieszczeń to myślałem nad głowicami zdalnymi ( by już nie przerabiać kolektora) pod głowice i tutaj salus lub również techsterowniki

Więc nie jest potrzebny odczyt na powrocie przy grupie pompowej podłogówki dla ARM'a?

Opublikowano

Przeczytałem dokładnie instrukcje (sam mam taki siłownik). Okazuje się, że bez temperatury powrotu również będzie działał. Wszystko zależy od sterownika tego zaworu.

Sam siłownik potrzebuje tylko trzy kable. Neutralny, otwieranie, zamykanie. Jeżeli chodzi o podłogówkę, to wszystko jest podłączone prawidłowo. Nic tam nie zmieniaj.

8 godzin temu, borys85 napisał(a):

Więc nie jest potrzebny odczyt na powrocie przy grupie pompowej podłogówki dla ARM'a?

Nie jest potrzebny odczyt na powrocie. Wprowadziłem Cię w błąd. Ja do swojego sterownika potrzebuję temperaturę powrotu, dlatego moja pomyłka.

Opublikowano (edytowane)

To moze komus sie przyda jesli bedzie stal przed decyzja czy inwestowac w powyzsza automatyke.Dzisiaj stwierdzam, ze wywalilem kase na to a oszczednosci nie widze.Bo przyrownuje zuzycie gazu dobowo /(metraz ten sam do ogrzania)rowniez 4os dom blizniak i mamy takie same zuzycie gazu.Sasiad bez automatyki ma ten piec (taka sama instalacja tylko ze na rlk kolektor donogrzewania podlogowego) Gdzie tutaj sens sprzegla grup pompowych i czujnika zewnetrznego.Nie widze zadnych oszczednosci.

Zuzycie to 7m3 na 24h (z podgrzewem CWY)100l

Chyba,ze mam cos zle wysterowane???

dodam ze jeszcze mam rekuperacje(na wymienniku krzyzowym).Wiec halny nie wywiewa 😉

Edytowane przez borys85