boas43 Opublikowano 2 Września 2009 #1 Opublikowano 2 Września 2009 Witam Właśnie w niedługim czasie będę robił od podstaw ogrzewanie c.o. Instalacja (rurki,kształtki) będzie cała w miedźi,ale zatrzymałem sie na etapie wyboru i połączenia grzejników.I tutaj moja wielka prośba: - jakie grzejniki polecacie z tych dwóch rodzaji : stalowe PURMO czy miedz-aluminiowe Regulus - druga sprawa to czy można połączyć grzejniki stalowe ,np Purmo z instalacja wykonana w miedzi oraz czy trzeba stosować w tym połączeniu przekładki dielektryczne oraz inhibitory - trzecia sprawa to obliczenie mocy grzejników: budynek to piętrowy "klocek" o pow. 110 m2 ,cały z cegły,nieocieplony.Szacunkowo biorę na parter 120kW/m2 ,łazienka 130kW/m2, a na piętro 110kW/m2 .Czy czasem nie przesadziłem z takim zapotrzebowaniem na ciepło ??? Artur Cytuj
adamasz Opublikowano 2 Września 2009 #2 Opublikowano 2 Września 2009 ad moc na m kw - kpisz czy o drogę pytasz - na tylu kW to się grzeje boiska czy fabryki - Jeden grzejnik Al KFA 10żeb daje jakieś 1500W w realu (delta T = 20st). Przecież to jakieś nieporozumienie metrologiczne - Kłaniam i poważam, Adam Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Września 2009 #3 Opublikowano 2 Września 2009 Witam Właśnie w niedługim czasie będę robił od podstaw ogrzewanie c.o. Instalacja (rurki,kształtki) będzie cała w miedźi,ale zatrzymałem sie na etapie wyboru i połączenia grzejników.I tutaj moja wielka prośba: - jakie grzejniki polecacie z tych dwóch rodzaji : stalowe PURMO czy miedz-aluminiowe Regulus - druga sprawa to czy można połączyć grzejniki stalowe ,np Purmo z instalacja wykonana w miedzi oraz czy trzeba stosować w tym połączeniu przekładki dielektryczne oraz inhibitory - trzecia sprawa to obliczenie mocy grzejników: budynek to piętrowy "klocek" o pow. 110 m2 ,cały z cegły,nieocieplony.Szacunkowo biorę na parter 120kW/m2 ,łazienka 130kW/m2, a na piętro 110kW/m2 .Czy czasem nie przesadziłem z takim zapotrzebowaniem na ciepło ??? Artur no nie kW tylko W/m2 Cytuj
boas43 Opublikowano 2 Września 2009 Autor #4 Opublikowano 2 Września 2009 No fakt ,mój błąd ..powinno być W/m2 :) Przepraszam. A czy możecie mi udzielic odpowiedzi na moje pytania ??? Cytuj
boas43 Opublikowano 2 Września 2009 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2009 Czyli z tego wyliczenia wynika ,że to około 105 W/m2 - a to mi sie wydaje ,że jest w tym momencie za mało jak na nieocieplony budynek z lat 80.Dodam ,że wysokość pomieszczeń jest typowa - 2,60. Cytuj
Neo Opublikowano 3 Września 2009 #6 Opublikowano 3 Września 2009 Stalowe grzejniki są OK. Jednak nie Purmo, za podobną kasę kupisz Kermi albo jekieś belgijskie (Henrad, Radson). Możesz śmiało je połączyć z miedzią. Jeżeli chodzi o dobór to powiedzmy 80 W/m2 i moc dla parametrów 70/55/20. Warto by grzejniki dobrał fachowiec. Pozdrawiam. Cytuj
boas43 Opublikowano 3 Września 2009 Autor #7 Opublikowano 3 Września 2009 Warto by grzejniki dobrał fachowiec. Pozdrawiam. Tak wszystko dobrze tylko znajdź mi dobrego fachowca :) Było u mnie dwóch i każdy "ciągnął " na swoja stronę .Jeden obliczał 100W/m2 , drugi 140 W/m2 - rozpiętość bardzo duza.Jeden polecał grzejnki z marketu które są na promocji,drugi Idmar-a lub Purmo . I bądź tu mądry :) Cytuj
Neo Opublikowano 3 Września 2009 #8 Opublikowano 3 Września 2009 Przebijali się kto zaoferuje gorsze :/ Kup sobie grzejniki w sklepie internetowym i niech montują co masz kupione. Inaczej kupisz albo drogo albo szmelc. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.