Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi rodzice grzeją 232m2 słabo ocieplonego domu i tam w zimę powyżej 8KW to rzadko kiedy podchodzi.

Opublikowano

Trzeba było tutaj pisać na etapie deklaracji zapotrzebowania na piec.

Ale najgorsze jest to że był gość na audycie energetycznym i nic nie podpowiedział, zgarnoł 50zł i tyle

Grzejniki Plus kuchnia łazienka podłoga na dwóch piętrach

Opublikowano

A jak wyglądał ten audyt? Koleś przeszedł się po chacie, popatrzył i zadecydował, że lepiej dać 30kw, żeby pan w zimie nie zmarzł?

Opublikowano

No tak... Większą prowizję dostanie, nic nowego. Jakie masz ocieplenie domu?

Opublikowano

Myślę że można poprosić o przeprogramowanie softu. Ewentualnie zrobić zmiany w ustawieniach serwisowych. 

Screenshot_20200922_231104.jpg

Chyba że różnią się palnikami jak w NBE. 

Opublikowano

Znając życie to powiedzą że się nie da, po co ryzykować.

Czyli że względu na moc raczej odradzacie?

Te problemy to będzie coś bardzo problematycznego czy najwyższej będę zużywał więcej pelletu?

Opublikowano

Zużycie pelletu to jedno, drugie to - przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło i zimach jakie obecnie mamy, kocioł będzie się często rozpalał i wygaszał, czyli będzie pracował nieefektywnie

Opublikowano (edytowane)

Witam

Rozmawiałem z urzędasami i wykonawcą projektu, chyba uda się zamienić na mniejszy piec.

To który doradzacie 20 czy 25 kw?

Edytowane przez Marcin4
Opublikowano (edytowane)

20 a najlepiej za różnice dołożyć bufor

edit kocioł kondensacyjny czyli grzejniki są "niskotemperaturowe"?

edit2 20kW to jest w zależności od sprawności (>82% a w kondensacyjnym powinna być większa) około 117kg peletu na dobę

Edytowane przez reded
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, reded napisał:

20 a najlepiej za różnice dołożyć bufor

edit kocioł kondensacyjny czyli grzejniki są "niskotemperaturowe"?

edit2 20kW to jest w zależności od sprawności (>82% a w kondensacyjnym powinna być większa) około 117kg peletu na dobę

Sprawność kotła niby około 100 

Grzejniki zwykłe

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@Marcin4 jaką temperaturę musisz dać na grzejniki by było komfortowo? 

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory na piecu miałem ustawione w zimie 50-55st te 55 to przy mrozach tak -10 do - 20

Sezon jesień wiosna to 45-50

Lubimy ciepło w pokojach było 23-24 stopnie.

Do tej pory miałem tylko termostaty na grzejnikach, teraz chce dołożyć czujniki pokojowe po jednym na piętro, i dać dwie pompy jedną na górę drugą na dół, z tego co wiem da się tak zrobić bo są oddzielone obiegi.

Edytowane przez Marcin4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat ponieważ coś więcej wiem.

To będzie taki kocioł https://www.pellet-zentrum.de/index.php/produkte/heizkessel-pellets/nano-pk-plus

Zmieniłem moc na 20kw okazało się że w cenie jest wkład kominowy i zbiornik cwu. 

Umowa podpisana będę to realizował.

Zastanawiam się nad buforem ale większość hydraulików odradza, bo przy takim kotle nie ma sensu go stosować.

Zostanie mi stary 11 letni zbiornik cwu 300 litrów czy on nadawałby się na bufor?