Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam we wlasnym zakresie przerobic instalacje Co w domu. Kilkanascie lat temu ktos wykonal instalacje otwarta w taki sposob, ze rury stalowe czarne znajduja sie bardzo daleko od scian i wyglada to bardzo nie estetycznie. Dodatkowo w kilku miejscach zamontowane grzejniki Radson stalowe musza zostac przesuniete o kilkanascie centymetrow. Moje pytanie odnosnie przerobienia istniejacego ukladu jest czy moge w czesci obecnej instalacji zastapic stalowe czarne rury rurami miedzianymi? Dodatkowo pod sufitem (najwyzsze miejsce w domu) zamonotwany jest jest zbiornik wzbiorczy. Z tego co wyczytalem na forum powinien on byc podlaczony bezposrednio rura z piecem a ujscie do kanalizacji. U mnie jest on podlaczony pod rure powrotna ostatniego grzejnika z jednej nitki ogrzewania. Czy to jest prawidlowe rozwiazanie? A jesli nie to jak to poprawic? Nie mam w chwili obecnej mozliwosci pociagniecia rury bezposrednio z pieca do naczynia. w trakcie obecnej ekploatacji czesto zdarza sie, ze mimo czestego "dopuszczania" wody do instalacji zbiornik ten jest pusty a woda z niego odparowuje przez odplyw i wycieka do kanalizacji. Prosze ,o opinie w tej sprawie.

Opublikowano

Powinno być jak na załączonym schemacie. Ale w takim rozwiązaniu, jak to, niestety woda jest wypychana z naczynia przez gaz który nie ma możliwości ulecieć z instalacji, brak też odpowietrzenia w naczyniu (jest na załączonym schemacie). Niestety takie rozwiązanie, jak jest obecnie,nie powinno pozostać. Przy zagotowaniu się wody ulegnie zniszczeniu pompa a woda zostanie wypchnięta z naczynia pod wpływem prężności pary wodnej. Jest to przyczyna braku wody w naczyniu i częstym jej uzupełnianiu.post-4692-1251365611_thumb.jpg

Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie. No niestety nie mam mozliwosci na chwile obecna na wypuszczenie osobnej rury az na 1 pietro i dopiero na niej zainstalowania zbiornika wzbiorczego. Kwestia zagotowania wody w piecu raczej odpada (ojciec pali bardzo "oszczednie :)").