Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Jestem na etapie wykonywania instalacji co. Napotkałem jeden problem. Rury w kotłowni mam zawieszone na wieszakach pod sufitem i potrzebuje wykonać obejście jednej z rur tak żeby zasilanie były połączone. Tutaj mniej więcej rysunek o co mi chodzi

Rury.thumb.png.db12d95a3b00af52a452d58528922465.png

Wszystkie rury są pod sufitem na jednym poziomie (czarna i brązowa. Na zasilaniu brązowej rury chce wykonać kolanami obejście w dół tak żebym mógł wejść od dołu do rury zasilającej. Nie jestem pewien czy takie rozwiązanie jest ok czy przypadkiem nie powstanie mi z tego jakiś syfon lub nie będzie to w przyszłości powodować kłopotów. W instalacji nie będzie grawitacji wszystko na pompach. Jeśli powinno się takie połączenie wykonywać inaczej to proszę o radę jak poprawnie zrobić takie obejście.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze troszkę ciasno tam będzie. A można jakiś odpowietrznik kątowy zastosować? Nad sufitem aktualnie mam parę cm - gdzieś około 7. I dodatkowe pytanie - jakieś wielkości to powinien być odpowietrznik czy takie mniejsze dają radę jak np 1/2 czy to musi być taki jaka jest średnica rury? Rury prowadzące są to akurat Cu 28.

Edytowane przez palaczRybnik
Opublikowano
3 godziny temu, palaczRybnik napisał:

A można jakiś odpowietrznik kątowy zastosować?

Można image.jpeg.e8d20d86b3923e8b9d16f079db2a5d2a.jpeg

Opublikowano

Witam rybniczanina.Mój pomysł to wykonać mijankę na czarnej rurze powrotu w miejscu wpięcia brązowej do zasilania.Jeśli masz taką możliwość to wd. mnie byłoby to najbardziej estetyczne wykonanie bez kombinowania z odpowietrznikami.

Opublikowano

A jest jakaś zasada na której rurze powinno wykonywać się mijanki. A co do kątowego też się nad nim zastanawiałem, ale nie jestem pewien czy takie coś da radę. Poniżej rzut widziany z boku.

1202662011_Trjnik.png.80df1c3bd2c36c97a440109292febbda.png

Opublikowano

Jeśli poziomy odcinek "nowej" czarnej rury wznosi się w kierunku do odbiornika, to odpowietrznik można dać na jej końcu w najwyzszym punkcie.

Opublikowano

Wykonaj mijankę na rurze czarnej która masz opisaną jako powrót.Jeśli jest miejsce pod sufitem to mijanka najlepiej "brzuchem" do góry.
Wtedy rurą brązową do czarnej zasilania wpinasz się trójnikiem.Nie potrzeba wd. mnie odpowietrzników.