Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Cu , stal + twarda woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź te upływności, przecież nawet taka pompa może złapać przebicie o grzałce już nie wspomnę. Samo się nie zrobiło jakaś przyczyna musiała nastać i rządzi. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Za bardzo nie wiem w jaki sposób to sprawdzić ? Nawet taka grzałka co tu mogę zrobić skoro to jest urządzenie dedykowane do bojlera (ten sam producent ) i musi taka zostać .

Opublikowano

Nie musisz wymontowywać wystarczy odłączyć wtyczkę z gniazdka i sprawdzać na bolcach do obudowy, rury, kranu. Tak wszystkie urządzenia które mają styczność z instalacją CO  CWU. Pozdrawiam Hermogenes 

Opublikowano

Otrzymałem pismo z wodociągów z ważniejszych informacji

Twardość 245 mg/l czyli skala twardości niemiecka 14 , żelazo 48 ug/l , ogólnie wszystkie wartości w normie lub poniżej .

Opublikowano

Ilość nie jest decydująca o wytrącaniu tylko równowaga wapniowa,  a o niej decyduje CO2 rozpuszczony w wodzie, który ucieka z wody podczas podgrzewania i  w czasie przepływu prądu. Co ja się tak tego prądu uczepiłem. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie grzałki oraz anody po 18 miesiącach, zbiornik wewnątrz bez zastrzeżeń na dole tylko stara woda i w niej pełno wytrąceń. Jak widać kamien grzałkę oblepil anoda prawie jak nowa . Pasuje jednak zamontować jakaś  stacje bądź zmiękczacz przy zimnej wodzie i CWU ,żeby to już nie wystąpiło i chronić  inne urządzenia i grzałki  np. w pralce czy zmywarce , do napełniania CO zostawię obejście wody wodociągowej .

Na zdjęciu żeliwny zawór na dopływie zimnej wody do bojlera .

7F3388FA-EDDC-41A8-8D8C-2C1CB4D19B96.jpeg

012A90B0-3564-41FE-8D85-971014686A0C.jpeg

4DD5D842-77D0-4C55-9869-25CAAF247359.jpeg

Edytowane przez adamu