Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Państwa,

Zwracam się do Was z pytaniem odnośnie poprawy układu ogrzewania podłogowego w domku jednorodzinnym.

Do chwili obecnej żaden ze specjalistów nie był w stanie mi doradzić co powinienem zmienić żeby układ pracował pprawnie.

Poniżej opis urządzeń i układu:

1. Piec gazowy kondensacyjny Vaillant VC PL 246/5-5 R2 z wbudowaną pompą Vaillant (Grundfos) UPM2 15-60 VPAL-6P/N:97690402.

2. Rozdzielacz na parterze z 7 elektrozaworami sterowanymi termostatami pokojowymi z pompą Grundfos ALPHA+ 15-60 130P/N:59506205.

3. Rozdzielacz na 1 piętrze z 7 elektrozaworami sterowanymi termostatami pokojowymi z pompą WILO E15/1-5 B     No: 4523314.

4. Wyjście z pieca jest jedno i po drodze jest dzielone na 2 rozdzielacze). Układ nie posiada sprzęgła hydraulicznego.

Moje pytania:

1. Czy taki układ powinien mieć sprzęgło hydrauliczne?

2. Jak zoptymalizować/usprawnić ten układ tak aby pracował możliwie najwydajniej?

3. Z uwagi na elektrozawory załączające/wyłączające poszczególne pętle ogrzewania - jaki ustawić przepływ na rotametrach?

4. Jeden z instalatorów zaproponował, żeby usunąć pompy z rozdzielaczy, zamontować sprzęgło hydrauliczne za piecem i zaraz za sprzęgłem 1 pompę dużej mocy (taką żeby obsłużyła cały układ). Czy to dobre rozwiązanie? Czy istnieją takie pompy, które będą w stanie obsłużyć aż 14 pętli na raz na 2 kondygnacjach?

Inny natomiast twierdzi, że obecnie jest ok (moim zdaniem nie bo pompy przecież mogą przeciągać wodę). Dodatkowo przy pracy np. tylko jednej pętli przepływ w niej wzrasta co jest chyba niekorzystne.

Wiem, że temat jest trudny, ale bardzo Was proszę o poradę bo już sam nie wiem komu wierzyć.

Edytowane przez geniuss
Opublikowano

Ad 1-3 wg projektu podłogówki.

ad 4 - to wszystko zależy od projektu np u mnie Alpha 25/40  bez problemu goni 14 pętli na dwóch piętrach.

47 minut temu, geniuss napisał:

bo pompy przecież mogą przeciągać wodę

Na to są odpowiednie zabezpieczenia

48 minut temu, geniuss napisał:

Wiem, że temat jest trudny,

Temat banalny, był wielokrotnie omawiany, przy podanych danych nie do ruszenia.

49 minut temu, geniuss napisał:

już sam nie wiem komu wierzyć

To zależy- jest prezes, ksiądz proboszcz czy inne instytucje do wyboru i koloru.