Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Mam pytanie. Dlaczego w trybie letnim wyłącza mi się pompa po osiągnięciu zadanej CWU? Chyba powinna pracować cały czas? Kojarzę ze tak było rok temu. To mój drugi sezon z tym kotłem Defro Komfort Eko Lux 20KW. Sterownik Tech K1Pv4 soft 3.4.0 bojler 140l. Proszę o poradę. 

Edytowane przez mik90
Opublikowano

W menu serwisowym możesz wybrać, czy ma się wyłączać.

Opublikowano

W menu serwisowym mam że pompa cwu jest włączona 

Opublikowano

To może temp cwu zzbliża się do temp. kotła? Podnieś temp na kotle i sprawdź. 

Opublikowano

Tylko ze temp. CWU jest temp. kotła w trybie letnim więc zawsze będzie się zbliżać. 

Opublikowano

Niby czemu, możesz dac temp. Kotła na 66 a cwu na 40

Opublikowano

Napisałem wyżej dlaczego tak nie da się zrobić. 

Opublikowano (edytowane)

To zacznij od aktualizacji sterownika. Od paru lat się da. 

Edit: wkleiłem Ci zdjęcie, że się da 

def.JPG

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Paliłeś w ten sposób w trybie letnim? Co się dzieje gdy CWU osiągnie zadana? Pompa się wyłącza a kocioł dalej pracuje? Nie przegrzewa się? 

Opublikowano

Ja akurat ustawiłem tak, żeby pompa się wyłączała. Ustawione było 65C i kocioł stał w nadzorze, okresowo sie dogrzewając. Woda płynęła przez 4d, więc powrót był ciepły bez żadnej pompki. Wyłaczyłem to w cholerę 1 czerwca w obawie o ceglany komin, poza tym prądem taniej.

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano

Przez 4d? W sensie powrót z bojlera idzie przez 4d do kotła czy jeszcze inaczej? No ja patrząc jak się kocioł męczy wygasiłem dziś i przeszedem na grzanie prądem choć mam trochę obawy o koszty. Swoją drogą jeśli grzeje prądem to zawór na wyjściu z bojlera do kotła lepiej zakręcić czy nie ma to znaczenia? 

Opublikowano

Woda kotła krąży przez 4d, bojler nie. Jak masz szczelny zawór zwrotny możesz niczego nie ruszać, jak puszcza - można zakręcić na zasilaniu bojlera.

Opublikowano

Mam zawór zwrotny za pompa CWU i ona działa. Na wlocie do bojlera nie mam zaworu. Jest tylko na wylocie. 

Opublikowano

@mik90 Sprawdź czy masz włączona opcje "pompy równolegle", jeśli nie to włącz.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

W 30 stopniach jeszcze ma grzać??? W pierwszym poście Kolega napisał, że ma tryb letni i tak ma być. 

Opublikowano

No dokładnie. Poza tym na chwilę obecną kocioł wygaszony. Dziś go wyczyściłem od zera. Tylko przy wygaszaniu osadzila mi się szklista smola na ściankach. Zejdzie po odpaleniu kotła?