Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór strefowy strefowy Honeywell 4044F - elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poradźcie proszę w tym zaworze jest 5 przewodów i nie wiem jak podłączyć do kotła. Zawsze robię na zaworze Afriso ale tego Honeywella miał klient.

Zawór ma przełączać c.o - zasobnik. W kotle mam 3-L brązowy, 5-styk czarny, 6-N niebieski. Poniżej wklejam screen

Honeywel 4044.jpg

Opublikowano

Zawor jest z powrotem na sprezynie. Nie potrzebuje wiec dwoch przewodow zasilajacych do zmiany kierunku. Podanie napiecia powoduje przelaczenie drog. Powrot nastepuje po zaniku napiecia. Wykorzystujesz L(brazowy), N(niebieski), PE(zolto-zielony), w kotle podobnie.

Trzy pozostale to czujnik/przekaznik pozycji nie musisz ich wykorzystac.

Wszystko masz opisane w tej instrukcji.

Opublikowano

Dzięki niebieski i brązowy się domyślałem brakowało mi trzeciego przewodu.  Podłączam z zaworu Honeywell L(brązowy) do 3 złącza X2, a N(niebieski) do 6 złącza X2. 5 styk z X2 zostawiam nie podłaczony. W stanie bez prądowym na zaworze 3d przepływ będzie od AB do B (CO). Jak aktywuję w menu kotła parametr A "1" aktywny w trybie cwu to wtedy na 3 i 6 X2 pojawi się napięcie 230V i zawór przestawi się na przepływ AB do A (zasobnik). Dobrze rozumuje ?

3d Honeywell 4044.jpg

3d Honeywel 4044.jpg

Opublikowano

Z kotla wykorzystujesz X2-5 (S). Neutralny (niebieski) i ochronny (zolto-zielony).

Przed montazem pobaw sie tym zaworem na stole. Zasil go np. prosto z gniazdka, potem odlacz i poobserwuj jak przelaczaja sie drogi.

Opublikowano

Sprawa już się wyjaśniła. Ten silnik V4044F ma czas otwarcia aż 30sek nie nie możne być użyty. Będzie wymiana na Afriso AZV z czasem otwarcia 8sek 

• 1 rok później...
Opublikowano

vps1. Wprawdzie minęło już trochę czasu jak ruszyłeś ten temat, ale mam do Ciebie pytanie bo piszesz, że głównie montujesz zawory przełączające Afriso. Powiedz mi, gdzie wylot A zaworu , na bojler czy grzejniki ? Napisałeś powyżej, W stanie bezprądowym na zaworze 3d przepływ będzie od AB do B (CO),  parametr A "1" aktywny w trybie cwu (dla kotła ACV Kompakt HRE rozumiem), a gdy pojawi się napięcie 230V  zawór przestawi się na przepływ AB do A (zasobnik). W mojej instrukcji kotła HRE jest akurat odwrotnie, A= grzejniki, B= bojler i parametr A fabrycznie "0". Jak to właściwie ma być ?