carol1988 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam, wszystkich na forum, jestem tu nowy więc bardzo proszę o wyrozumiałość, mam pewien problem posiadam dom, wybudowany w 72 roku powierzchnia grzejna 230 m2, piwnica, parter, piętro, oraz poddasze, dach nie ocieplony jedynie docieplona deka miedzy poddaszem a piętrem, ogrzewane są parter i poddasze i 2 grzejniki w piwnicy ale rzadko włączane, cała instalacja wykonana w miedzi, nowe grzejniki stalowe Brugman, wszystkie okna wymienione na nowe, w chwili obecnej ogrzewam dom kopciuchem na węgiel kamienny, spalam około 5 ton węgla na sezon ,temperaturę mam na kotle ustawioną poniżej 50 stopni ( tak zazwychaj około 46 do 48 , wiem że to nie prawidłowo ale przy podniesienu wyżej nie da się w domu wytrzymać )planuję zmianę na gaz (kondensat) lub eko groszek i tutaj moje pytanie czy macie jakieś doświadczenia a tym temacie jak z opłacalnością, czy będzie duża różnica w cenie ogrzewania.
Piecuch19 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 A jakim kotłem aktualnie grzejesz z temperaturą poniżej 50'C ? Ile on ma kW? i jaki sposób palenia preferujesz?
carol1988 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Obecnie pale w kotle zasypowym Galmet 25kW, rozpalantm od góry Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Ryni Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Subiektywnie na podstawie i porównania kosztów ogrzewania z sąsiadami mogę tylko podpowiedzieć, że za gaz możesz się spodziewać kosztów ogrzewania wyższych od 1/4 do 1/3 w porównaniu z węglem. Problemem u Ciebie jest nie ocieplony dach, gdyby to udało się zrobić wtedy warto rozważyć ogrzewanie gazem. Proponuje jeszcze zrobić obliczenia zapotrzebowania na ciepło twojego domu na stronie: https://cieplowlasciwie.pl/start , po wykonaniu obliczeń dowiesz się jakiej mocy kotła potrzebujesz i ile mniej więcej mogą wynieść Cię koszty ogrzewania rożnymi paliwami.
HarryH Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dzisiaj litr oleju opałowego po 1.7 PLN. Tym samym robiąc obliczenia dziś, ogrzewanie olejowe jest tańsze od węglowego i gazowego.
Ryni Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 I to jest właśnie problem czasów epidemii, nikt nie jest w stanie odgadnąć jakie będą ceny paliw po jej zakończeniu, myślę, że w chili obecnej lepiej wstrzymać się z zakupem nowego kotła.
HarryH Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 A do tego ocieplenie klimatu powoduje, że ruskie gazociągi toną w topiącej się wiecznej zmarzlinie. Jeszcze bardziej tonie dziś PGG. Dopłaty do OZE stoją pod wielkim znakiem zapytania. Ciężki czas na takie decyzje.
Hermogenes Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, HarryH napisał: Dzisiaj litr oleju opałowego po 1.7 PLN. Tym samym robiąc obliczenia dziś, ogrzewanie olejowe jest tańsze od węglowego i gazowego. To jest cena netto z akcyzą do tego dolicz VAT 22%, marżę hurtownika oraz transport; ale i tak będę jeszcze czekał może spadnie kilka złotych. Pozdrawiam Hermogenes
HarryH Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 To jest ostateczna cena jednostkowa z faktury ze wszystkimi podatkami przy zakupie 10 000 l. W firmie mamy kocioł parowy przerobiony z oleju na gaz kilka lat temu i właśnie wróciliśmy dziś do oleju.
eliks Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #10 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Ryni napisał: , że za gaz możesz się spodziewać kosztów ogrzewania wyższych od 1/4 do 1/3 w porównaniu z węglem Zależy od wielu czynników. M.in. od tego czy mówimy o węglu w śmieciuchu czy węglu w podajnikowcu. U teściów po remoncie generalnym kamienicy, ogrzewane dwa pomieszczenia 35m2 i 40m2 gdzie był śmieciuch i kaflak palone było węglem i drewnem. Teraz jest gaz, wszystko po nowemu, grzejniki dobrane pod kondensat gdzie 40* to nadal za wiele nawet w mrozy, kocioł pyrka że sprawnością 107% i z CWU wychodzi ok. 4-5m3 gazu. W jednym pomieszczeniu utrzymuje 24*, w drugim 21*. Sezon skończą na poziomie 1600zl. Poprzedni z drzewem i węglem wyszedł 2200zl.... Fakt że wtedy były stare okna i drzwi, ale nawet gdyby wyszło tak samo, to komfort użytkowania i bezobsługowość to rekompensują. Natomiast to wszystko musi być dopracowane w sensie instalacja + kocioł. U mnie próbowałem palić gazem, ale jestem ciepłolubny, mam grzejniki alu obliczane pod śmieciucha i grube stalowe rury gdzie na rozruch szły mi 3m. Wyszło by jak pisze @Ryni.
carol1988 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor #11 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Subiektywnie na podstawie i porównania kosztów ogrzewania z sąsiadami mogę tylko podpowiedzieć, że za gaz możesz się spodziewać kosztów ogrzewania wyższych od 1/4 do 1/3 w porównaniu z węglem. Problemem u Ciebie jest nie ocieplony dach, gdyby to udało się zrobić wtedy warto rozważyć ogrzewanie gazem. Proponuje jeszcze zrobić obliczenia zapotrzebowania na ciepło twojego domu na stronie: https://cieplowlasciwie.pl/start , po wykonaniu obliczeń dowiesz się jakiej mocy kotła potrzebujesz i ile mniej więcej mogą wynieść Cię koszty ogrzewania rożnymi paliwami.Tak dach jest nie docieplony , natomiast strop na poddaszu ma około 7 cm styropianu oraz wylewke.Nawet jeśli by to miało być 1/3 kosztow więcej to biorąc pod uwagę koszty obecne czyli 4500 zł mniej więcej i dodać te 1/3 to wyjdzie 6000 zł za C.o oraz cwu, w skali roku to nie jest zły wynik , komfort lepszy, oraz "bez obsługowość"Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 21 Kwietnia 2020 #12 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 I zakup pieca tańszy. Spójrz na ceny Termeta Golda.
carol1988 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor #13 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Kocioł mam już wybrany , jeśli się zdecyduję, tak samo jak zasobnik cwu, pozostaje tylko almeve w komin i powinno zagrać, ale to jeśli się zdecyduję Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.