Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zaprasowywane połączenia rur stalowych

SporyJaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem o to dopytać w innym poście, ale może został on przeoczony? 
Moje pytanie dotyczy  systemów połączeń zaprasowywanych, które są na rynku takich firm jak KAN-therm,  Viega, Geberit Mapress i chyba wielu innych. Chciałbym się dopytać czy tego typu połączenia rur mogą być schowane w ścianach, tzn być po wykonaniu zatynkowane w bruzdach?    

Obecnie mam taką sytuacje, że stalowe rury centralnego ogrzewania są w całym domu schowane w ścianach razem nawet z gałązkami grzejnikowymi a wszystkie połączenia rur są spawane.   Chciałbym w kilku miejscach zwiększyć ilość żeberek grzejnikowych  i dodać zawory termostatyczne i żeby to ładnie wyszło muszę skrócić stalowe gałązki grzejnikowe (3/4cala). Ich przedłożenia chciałbym zrobić za pomocą któregoś z systemów zaprasowywanych do stali (instalacja CO stalowa to i przedłużenie stalowe?) 
Ponieważ te łączenia wypadną w ścianach, to mam pytanie czy te sposoby łączenia rur są przynajmniej tak pewne jak połączenia gwintowane?

Opublikowano

System łączenia grubych rur stalowych przez zaprasowanie ma Viega, ale tam trzeba złączki i odpowiednią prasę, dla 4-6 połączeń to trudno się z tym bawić.

Poszukaj spawacza gazowego- przerobi jak chcesz, i pewnie taniej wyjdzie.

Opublikowano

Niby z tym spawaczem to najlepsze rozwiązanie, ale problem polega na tym, że mam 11 grzejników do przerobienia w pokojach  urządzonych i używanych. Chciałem to robić powoli po pracy sukcesywnie, grzejnik za grzejnikiem. Dla spawacza i tak musiałbym być w domu (przestawianie mebli, zwijanie dywanów, zabezpieczenie podłóg itp.)  Pomysł ze złączami wydaje się dużo łatwiejszy i dużo szybszy w stosunku do tradycyjnych metod (skręcanie, sam spawać nie potrafię) więc pytałem o te możliwości schowania tych połączeń w ścianach.

Sprawdziłem u mnie w mieście, że jest dostępny w pełnym asortymencie system Viega - Prestabo, lub System KAN-therm Steel, tylko przy nich musiałbym te istniejące gałązki w miejscu łączenia nagwintować i dalej łączyć którymś z systemów.  U sprzedawców jest opcja wypożyczenia, zaciskarki elektrycznej, jeśli zakupi się u niech materiał (opcja polega na tym że musiałbym być "polecony" przez znanego im hydraulika. Natomiast najbliższa wypożyczalnia jest 50km od domu! 

Dlatego rozważam jeszcze taką ewentualność, czy mieliście i co sądzicie o tego typu narzędziach do zaciskania takich systemów jak napisałem powyżej, zdjęcie w załączeniu. Przed zaciskarkami elektrycznymi z pewnością korzystano z napędu hydraulicznego. 

I jeszcze pytanie czy rury stosowane w tych systemach można minimalnie wyginać w giętarkach do rur, tak aby można było "wyprofilować" nowa gałązkę bez stosowania dodatkowych złączek? 

zaciskarka.jpg

Opublikowano

No tak, znalazłem to ale faktycznie to system bardzo profesjonalny i z pewnością o drogi. Dlatego napisałem że będę gwintował istniejącą gałązkę stalową i zastosuje któryś z tych systemów popularniejszych. Miałeś z nimi do czynienia? 

A co Sambor podpowiesz w kwestii podginania tych rur stalowych cienkościennych?   No i w sprawie prasy do zaciskania?

Opublikowano

Rur cienkościennych to praktycznie się nie wygina.

Prasa musi być z dedykowanymi do danego systemu szczękami.

Aby takie rury gwintować to powinna być gwintownica elektryczna, - ręczną możesz pourywać rury ze spawów.

Wg mnie tylko spawać - wtedy nie ma problemu z wyginaniem ani innymi pierdułami  - a cenowo to na to samo wyjdzie.

Opublikowano

>>>Prasa musi .....<<<    ale taka hydrauliczna da radę, oczywiście z odpowiednią matryca do danego systemu? 

Dzięki za podpowiedzi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.