SerwisFranek Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam, spotkałem się z różnymi rozwiązaniami i chciałbym poznać opinię innych użytkowników - forumowiczów. Chodzi o podłączenia pompy przewałowej w kotle kotłospaw slimko. Spotkałem się z rozwiązaniem, że jest ona podłączana pod wyjście w sterowniku numer: 14 i 15 - czyli pompa kotła. Oczywiście takowe rozwiązanie działą i jest OK - ale w trybie pracy ZIMA. A co w trybie pracy LATO ? Wtedy pompa kotła nie pracuje - czyli nasza przewałowa jest nieaktywna. Czy pompa przewałowa powinna pracować w trybie LATO czy nie ? Przecież podmieszanie powrotu będzie realizowane poprzez zbiornik CWU. Proszę o Wasze podejście w tej sytuacji.
Gonzo19 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 12 minut temu, SerwisFranek napisał: Czy pompa przewałowa powinna pracować w trybie LATO czy nie ? nie
SerwisFranek Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Ze względu czy nie ma takowej potrzeby ponieważ ochrona powrotu będzie zrealizowana ?
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dla samego grzania CW nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu kotła.
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Jeśli pompa kotła może podnieść temp powrotu , to jakie są przeciwwskazania, aby tej pompy nie włączać? U mnie znacząco podnosi temp powrotu, nawet w trakcie grzania CWU. Przynajmniej w plumie 850 można sobie tą pompę włączyć nawet w trybie LATO.
Gonzo19 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wszytko można, nawet ogrzewania w lato. Tylko po co?
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Gonzo19 napisał: Tylko po co? Żeby mieć dobrą temp powrotu, jeśli u kogoś jest za niska.
Patrol Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 @SerwisFranek w razie potrzeby opcja wymiennik płytowy na TAK - wtedy pompa kotła nie jest wyłączana ani od funkcji lato ani od priorytetu cwu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.