davidof90 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Witam, mam problem, otoz mój piec jest cały czas w trybie pracy ,pomimo że osiąga zadana temperature to nie przechodzi w tryb podtrzymywania. Dlaczego?
davidof90 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Galmet kwp 17s Expert pid dynamic 4d Dodam.tylko że jakis czas temu popsuł się sterownik i musiałem zamówić nowy, no i pewnie ma inne ustawienia, tylko że teraz nienwiem jak go ustawić
FAFAŁ Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 50 minut temu, davidof90 napisał: Expert pid dynamic 4d Kolego odpalasz guugla i wiesz co masz :) to co masz pogrubione oznacza jedno . Piec ma tak pracowac cały czas . To ta funkcja odpowiada za to by kocioł nie przechodził w inny stan . Pomijając warunki latem gdy już nie ma gdzie oddać ciepla . Wszystko jest dobrze :) Nie masz powodów do paniki .
davidof90 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 To dlaczego na starym sterowniku przechodził? Teraz nie mam kiedy węgla.wsypac bo sie dym pojawia z zasobnika odrazu
HarryH Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Po otwarciu zasobnika kocioł ma się odłączyć.
davidof90 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Jak otworzę to leci dym, co zatem trzeba zrobić?
FAFAŁ Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Najwidoczniej wcześniej miałeś srerownik dwustanowy -praca/czekaj. Pid tak operuje mocą - naweglenie oraz nadmuch by kocioł był zawsze blisko temperatury zadanej . Jeżeli Ci dymi może masz tam pauze lub w najgorszym wypadku na czas sypania wegla trzeba go wylaczyc A później włączyć . Wszystko powinno być w instrukcji .
HarryH Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Powinien być czujnik pod klapką, który zatrzymuje wentylator po otwarciu.
CIHYMUR Opublikowano 3 Kwietnia 2020 #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zmniejsz nadmuch. Proporcjonalnie do dawki nawęglania. Jeśli dym znajduje ujście przez kosz zasypowy to na 100% za dużo wiatru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.