SUSPENSER Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #26 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Mam klienta, który big baga postawił w garażu za ścianą kotłowni i wiaderkiem sobie pelety nosi te 3 metry.
shogunzlasa Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #27 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Pytanie czy ten big bag pozwoli żeby tam samochód wjechał :D
Panstan Opublikowano 14 Kwietnia 2020 #29 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 W dniu 7.04.2020 o 18:38, shogunzlasa napisał: Z innej beczki, jakie drzwi trzeba miec zeby wjechac big bagiem z pelletem do kotlowni? Garażowe.
Pilur Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Mam pytanie: szwagier wymienia kocioł. Wg cieplowlasciwe.pl wychodzi mu 7,9kw(dla 25C) + 4kw na cwu. Chce kupić technix bio. I teraz pytanie: czy lepiej wziąć kocioł 10kw i w największe mrozy włączać grzałkę w zasobniku, czy jednak 15kw. Chce palić pelletem drzewnym ewentualnie varmo. Jeszcze jedno pytanie: czy w tych kotłach ekogroszek też można odpalić zapalarką czy tylko pellet. Z góry dziękuję za odpowiedź.
SUSPENSER Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 W dniu 10.04.2020 o 13:53, shogunzlasa napisał: Pytanie czy ten big bag pozwoli żeby tam samochód wjechał :D Zależy od garażu i auta - u mnie 5-metrowe wjeżdża i się mieści a na końcu mam sporą centralę wentylacyjną [paleta by tam weszła] :D 28 minut temu, Pilur napisał: Mam pytanie: szwagier wymienia kocioł. Wg cieplowlasciwe.pl wychodzi mu 7,9kw(dla 25C) + 4kw na cwu. Chce kupić technix bio. I teraz pytanie: czy lepiej wziąć kocioł 10kw i w największe mrozy włączać grzałkę w zasobniku, czy jednak 15kw. Chce palić pelletem drzewnym ewentualnie varmo. Jeszcze jedno pytanie: czy w tych kotłach ekogroszek też można odpalić zapalarką czy tylko pellet. Z góry dziękuję za odpowiedź. Osobiście wolałbym BIO 15 bo ma większy odlew palnika - zapotrzebowanie domu mam <8 kW z CWU i kocioł Skam-PV 13 na palniku jak BIO 15 i paliłem w nim peletami oraz ekogroszkiem. Palić w wersji BIO można peletami drzewnymi, Varmo bym sobie w ogóle odpuścił bo co prawda mozna nim palić na wersji ekogroszkowej [ma większą granulację od peletów drzewnych] ale wg mnie nie warto bo sam testowałem i zachwyt szybko minął. Zapalarką rozpalisz też ekogroszek.
Pieklorz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 47 minut temu, Pilur napisał: Mam pytanie: szwagier wymienia kocioł. Wg cieplowlasciwe.pl wychodzi mu 7,9kw(dla 25C) + 4kw na cwu. Chce kupić technix bio. I teraz pytanie: czy lepiej wziąć kocioł 10kw i w największe mrozy włączać grzałkę w zasobniku, czy jednak 15kw. Chce palić pelletem drzewnym ewentualnie varmo. Jeszcze jedno pytanie: czy w tych kotłach ekogroszek też można odpalić zapalarką czy tylko pellet. Z góry dziękuję za odpowiedź. Tak konkretniej to co ma do ogrzania w sensie pow. użytkowej? Dobrze ocieplone? Do 140mkw ocieplonego można brać Technix Pel 10 Jak to 120-200mkw to Technix Pel 15, tu większy zasyp kosza i będzie zwyczajnie wygodniej. Varmo sam paliłem, dwie dostawy fajne i czysto w kotle a trzecia porażka totalna czarno, syf i więcej tego nie kupię.
Pilur Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 To jest link do ciepło właściwe: https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7oh0
Pieklorz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Dom energochłonny, stary z lat 80ych. W linku widać , że potrzebował 6ton węgla. (Jak dobrze wypełnione dane) jakby schodziło do 3ton, to by można było ten mniejszy 10kę. Wybrałbym na taki dom TechnixPel 15 ma większy zasyp i wyjdzie wygodniej oraz taniej w eksploatacji.
Pilur Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Palone jest w zasypowcu przez człowieka starej daty. Temperatura regulowana przez otwieranie okien. Może 10kw z większym zasobnikiem? Pewnie i tak będą kiedyś dom ocieplać. Będzie motywacja.
Pieklorz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Można tak zrobić, tj z zasobnikiem od 15ki. Jak motywacja potrzebna, to jest to rozwiązanie odpowiednie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.