Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skamp 13 czy technix 15 ?

Fela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam klienta, który big baga postawił w garażu za ścianą kotłowni i wiaderkiem sobie pelety nosi te 3 metry.

Opublikowano

Smartem wjedzie na pewno :)

Opublikowano
W dniu 7.04.2020 o 18:38, shogunzlasa napisał:

Z innej beczki, jakie drzwi trzeba miec zeby wjechac big bagiem z pelletem do kotlowni?

Garażowe. 

Opublikowano

Mam pytanie: szwagier wymienia kocioł. Wg cieplowlasciwe.pl wychodzi mu 7,9kw(dla 25C) + 4kw na cwu. Chce kupić technix bio. I teraz pytanie: czy lepiej wziąć kocioł 10kw i w największe mrozy włączać grzałkę w zasobniku, czy jednak 15kw. Chce palić pelletem drzewnym ewentualnie varmo.

Jeszcze jedno pytanie: czy w tych kotłach ekogroszek też można odpalić zapalarką czy tylko pellet.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano
W dniu 10.04.2020 o 13:53, shogunzlasa napisał:

Pytanie czy ten big bag pozwoli żeby tam samochód wjechał :D

Zależy od garażu i auta - u mnie 5-metrowe wjeżdża i się mieści a na końcu mam sporą centralę wentylacyjną [paleta by tam weszła]  :D

28 minut temu, Pilur napisał:

Mam pytanie: szwagier wymienia kocioł. Wg cieplowlasciwe.pl wychodzi mu 7,9kw(dla 25C) + 4kw na cwu. Chce kupić technix bio. I teraz pytanie: czy lepiej wziąć kocioł 10kw i w największe mrozy włączać grzałkę w zasobniku, czy jednak 15kw. Chce palić pelletem drzewnym ewentualnie varmo.

Jeszcze jedno pytanie: czy w tych kotłach ekogroszek też można odpalić zapalarką czy tylko pellet.

Osobiście wolałbym BIO 15 bo ma większy odlew palnika - zapotrzebowanie domu mam <8 kW z CWU i kocioł Skam-PV 13 na palniku jak BIO 15 i paliłem w nim peletami oraz ekogroszkiem.

Palić w wersji BIO można peletami drzewnymi, Varmo bym sobie w ogóle odpuścił bo co prawda mozna nim palić na wersji ekogroszkowej [ma większą granulację od peletów drzewnych] ale wg mnie nie warto bo sam testowałem i zachwyt szybko minął.

Zapalarką rozpalisz też ekogroszek.

Opublikowano
47 minut temu, Pilur napisał:

Tak konkretniej to co ma do ogrzania w sensie pow. użytkowej? Dobrze ocieplone?

Do 140mkw ocieplonego można brać Technix Pel 10

Jak to 120-200mkw to Technix Pel 15, tu większy zasyp kosza i będzie zwyczajnie wygodniej.

Varmo sam paliłem, dwie dostawy fajne i czysto w kotle a trzecia porażka totalna czarno, syf i więcej tego nie kupię.

Opublikowano

Dom energochłonny, stary z lat 80ych.

W linku widać , że potrzebował 6ton węgla. (Jak dobrze wypełnione dane) jakby schodziło do 3ton, to by można było ten mniejszy 10kę.

Wybrałbym na taki dom TechnixPel 15 ma większy zasyp i wyjdzie wygodniej oraz taniej w eksploatacji. 

Opublikowano

Palone  jest w zasypowcu przez człowieka starej daty. Temperatura regulowana przez otwieranie okien. Może 10kw z większym zasobnikiem? Pewnie i tak będą kiedyś dom ocieplać. Będzie motywacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.