kowen1 Opublikowano 23 Marca 2020 #1 Opublikowano 23 Marca 2020 Cześć, zwracam się z pytaniem do osób, które znają się na rzeczy. Jestem w trakcie remontu domu z lat 50. W domu jest stara instalacja cieplna, która mam zamiar wymienić na taką, która będzie kompatybilna z kotłami na gaz. Niestety jako, że nie posiadam takich środków by zrobić wszystko na raz, pomyślałem, że mógłbym skorzystać z kotła na węgiel który tam stoi (ma ok 10 lat ale jest sprawny). Czy ISTNIEJE HIPOTETYCZNIE możliwość podłączenia instalacji stworzonej dla przyszłego gazu na rok/dwa do pieca na węgiel? Tzn. Że miałbym wszystko kupione oprócz pieca i zbiornika, (kaloryfery, rury itp). Pozdrawiam
Gość jacek61 Opublikowano 23 Marca 2020 #2 Opublikowano 23 Marca 2020 Kocioł węglowy musi być zabezpieczony zbiornikiem przelewowym z rurą prowadząca od niego do kotła o średnicy 1 cal bez żadnej armatury po drodze. Jak instalacja z miedzi to Będzie dobrze. Jak instalacja plastikowa to trochę loteria.
teres Opublikowano 23 Marca 2020 #3 Opublikowano 23 Marca 2020 Kocioł węglowy przez wymiennik podłączasz do instalacji. Kocioł w układzie otwartym, reszta instalacji w zamkniętym. W przyszłości odłączasz kocioł węglowy, demontujesz wymiennik (pamiętaj żeby dać zawory od strony instalacji) i podłączasz kocioł gazowy bezpośrednio.
gmaj22 Opublikowano 24 Marca 2020 #4 Opublikowano 24 Marca 2020 Jeśli mają być wyłącznie grzejniki, już na tym etapie zaplanuj taką ich wielkość, żeby obsłużyły parametry kotła gazowego kondensacyjnego, np. 50/30/20. Przy kotle węglowym i wymienniku płytowym wystarczy tak dobrać przepływy na obiegach wymiennika, że i kocioł będzie miał ochronę powrotu, i za wymiennikiem będzie odpowiednio niższa temperatura.
fanbiomasy Opublikowano 24 Marca 2020 #5 Opublikowano 24 Marca 2020 Są kotły gazowe ,które mogą pracować w układzie otwartym razem z kotłem węglowym
kowen1 Opublikowano 30 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 30 Marca 2020 Dzięki za odpowiedzi. Wniosek z tego jest taki, że sytuacja jest znana i możliwa do przeprowadzenia, a ktoś kto zna się w temacie będzie mógł mi taką usługe wykonać :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.