jozek1221 Opublikowano 22 Marca 2020 #1 Opublikowano 22 Marca 2020 Dzień dobry, chciałem się przywitać na forum. Mam pewien problem i mam nadzieję, że jest tutaj ktoś kto będzie potrafił i chciał mi pomóc. Posiadam klimatyzator LG Uu24w i jest on aktualnie podłączony do wymiennika płytowego, który ma zasilać CO. Ogólnie wszystko działa jak trzeba ale chciałbym uzyskać większą temperaturę na wyjściu wody. Spróbowałem dodać rezystory w czujnikach temperatury jednostce wewnętrznej (dwa czujniki, jeden na wejściu drugi na wyjściu rurki z środkiem w obiegu klimatyzacji) lecz ta zmiana nie wpływa na zmianę temperatury ani wody na wyjściu ani środka w układzie klimatyzacji. Podpowie mi ktoś dlaczego? Czy trzeba też przerobić czujniki w jednostce zewnętrznej? Czy jeszcze coś innego? Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Marca 2020 #2 Opublikowano 23 Marca 2020 A zamknięcie zaworu do CO i zostawienie tylko samego bojlera nie grzeje aż do np 60 stopni ? jeśli tak to trzeba by założyć zawór przełączający co-CWU .
jozek1221 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #3 Opublikowano 23 Marca 2020 Ten układ jest tylko do CO. Chodzi mi o sposób jak uzyskać większą temperaturę w układzie klimatyzatora. Jak namieszać w elektronice żeby osiągnąć temperature o jakieś 15 - 20 stopni wyższa.
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Marca 2020 #4 Opublikowano 23 Marca 2020 5 minut temu, jozek1221 napisał: ,,,, żeby osiągnąć temperature o jakieś 15 - 20 stopni wyższa. Sprawdzić ilość (ciśnienie) gazu w układzie klimatyzatora. Zmniejszyć wymianę ciepła na wymienniku, czyli przepływ wody w okładzie CO.
jozek1221 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 23 Marca 2020 Bardziej chodzi mi o to jak zwiększyć temperaturę na wyjściu gazowym ingerując w elektronikę.
shogunzlasa Opublikowano 23 Marca 2020 #6 Opublikowano 23 Marca 2020 Pytanie jaki to jest czujnik i co dokładałeś. Jeśli ciągle wskazuje to samo (o ile coś wskazuje) to znaczy, że układu wcale nie oszukałeś...
jozek1221 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 23 Marca 2020 Właśnie po zmierzeniu rezystancji wyszło w 25 stopniach 5kohm, dołożyłem 10kohm co powinno dać sporą zmianę tylko nie wiem czy wystarczy zmienić w czujnikach w jednostce wewnętrznej. Jest to prawdopodobnie NTC.
shogunzlasa Opublikowano 24 Marca 2020 #8 Opublikowano 24 Marca 2020 Zmierz jeszcze jakąś temp. żeby wiedzieć co i jak - na podstawie 2,3 temp. znajdź charakterystykę czujnika i wpakuj tam potencjometr o dobrej wartości - będziesz widzieć czy zmiana rezystancji spowoduje zmianę temp.
marcus312 Opublikowano 24 Marca 2020 #9 Opublikowano 24 Marca 2020 Może wystarczy bez rezystora jeszcze prościej podłożyć pod czujnik cienki izolator i obserwować zmiany.
carinus Opublikowano 25 Marca 2020 #10 Opublikowano 25 Marca 2020 Też drążę ten temat i niestety parametry samej sprężarki i użytego czynnika ograniczają uzyskanie wyższych temperatur ponad to co mamy aktualnie.W skrócie,ta sprężarka już może więcej nie wyciśnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.