r192 Opublikowano 21 Marca 2020 #1 Opublikowano 21 Marca 2020 Witam czym sie róznia palniki 16 kw od 20 kw ,czy tylko moca i wiekszą komora spalania?Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w 20 kw niema takiego problemu.Czy jeszcze są może jakieś inne problemy badz róznice w/w palników?
jameess Opublikowano 21 Marca 2020 #3 Opublikowano 21 Marca 2020 1 godzinę temu, r192 napisał: Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w 20 kw niema takiego problemu. Podaj źródło tych idiotyzmów, strasznie jestem ciekawy ;)
sambor Opublikowano 21 Marca 2020 #4 Opublikowano 21 Marca 2020 2 godziny temu, r192 napisał: Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w 20 kw niema takiego problemu.Czy jeszcze są może jakieś inne problemy badz róznice w/w palników? Facet, jak nie chcesz problemów to bierz od razu panik 30 albo i 40kW - przecież im większy tym "lepiej"! Palnik/ kocioł powinien być trochę (10-20%) większy niż zapotrzebowanie budynku na ciepło!
r192 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 22 Marca 2020 16 godzin temu, jameess napisał: Podaj źródło tych idiotyzmów, strasznie jestem ciekawy ;) Miedzy innymi to forum kolego dlatego dopytuje czy rzeczywiscie tak jest czy tylko sporadyczne przypadki z powodu złej jakosci pelletu. 16 godzin temu, Gonzo19 napisał: Jakie palniki? Palniki obrotowe Kipi.
Kordjano Opublikowano 22 Marca 2020 #6 Opublikowano 22 Marca 2020 Będą to sporadyczne przypadki spowodowane złą jakością pelletu a do tego źle dobrane parametry czyszczenia , generalnie trzeba więcej kręcić komorą żeby spiek się wy turlał .
shogunzlasa Opublikowano 23 Marca 2020 #7 Opublikowano 23 Marca 2020 Ja osobiście montowalbym 20kw bo 16tka jest cięższa w serwisowaniu. Jest niewygodna, mniejsza. To jest kipi, różnicy w modulacji nie odczujesz, cena podobna, moc maksymalną ograniczysz a 20tka jest też popularniejsza, więc jakieś części łatwiej zdobyć. Takie moje zdanie. Przy innym palniku bym brał dopasowany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.