Sebastian3 Opublikowano 3 Marca 2020 #1 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam Co mogło spowodować otwarcie zaworu, który znajduje przy zbiorniku przełomowym. Temperatura kotła na pellet oscylowala między 60-62 stopnie. Temperatura zaworu żądaną 38*Ć (dzień ciepły byl) woda zaczęła lać się strumieniem. Pierwszy raz coś takiego się zdarzyło.
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Marca 2020 #2 Opublikowano 3 Marca 2020 Nie wiem co to zbiornik "przełomowy",nie ma czegoś takiego. Kocioł w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym?
hajtaler428 Opublikowano 3 Marca 2020 #4 Opublikowano 3 Marca 2020 Nie trudno się domyśleć - nie czepiaj się , za pewne autokorekta w telefonie. Każdy wie o co chodzi. A co mogło spowodować jego otwarcie - wzrost ciśnienia powyżej wartości zaworu lub jego uszkodzenie.
Sebastian3 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2020 Jeszcze nad zbiornikiem na wodę jest jeszcze jeden zbiorniczek nie wiem jak fachowo się nazywa. Wyrownawczy czy inaczej. I z tego górnego nad kotłem poleciała woda.
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Marca 2020 #6 Opublikowano 3 Marca 2020 Albo niesprawne naczynie przeponowe(np.uszkodzona membrana)
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2020 #7 Opublikowano 3 Marca 2020 Panowie , ta ilość automatycznych odpowietrznikow może mieć coś z tym związane ? Teoretycznie większość jest na stronie "pchanej " no ale wiadomo to są automaty .
hajtaler428 Opublikowano 3 Marca 2020 #8 Opublikowano 3 Marca 2020 Odpowietrzniki nie mają tu nic do rzeczy i są w odpowiednich miejscach Pytanie jakie jest ciśnienie robocze instalacji i jakiej wartości jest ten zb? Możliwe że jest za mały margines, ciśnienie robocze oscyluje w okolicach otwarcia zaworu. Jeśli nie było spadku ciśnienia w instalacji i nie był uzupełniany zład to membrana raczej nie ale sprawdzić można. W jaki sposób jest podłączone uzupełnianie instalacji? Jeśli "na sztywno" to możliwe że zawór od napełniania przepuszcza i podnosi ciśnienie Sprawdź powyższe i daj znać
gersik Opublikowano 3 Marca 2020 #9 Opublikowano 3 Marca 2020 Jakie ciśnienie wstępne w naczyniu i jaką wartość ma zawór bezpieczeństwa. Gdzie jest zawór schładzający DBV?
FAFAŁ Opublikowano 3 Marca 2020 #10 Opublikowano 3 Marca 2020 @hajtaler428 dzięki za wyjaśnienie i sorki za głupie pytanie , no może nie glupie . Wizualnie spodobało mi się to rozprowadzenie jak ma kolega @Sebastian3 i nad takim czymś myślę by wykonać u siebie .tylko chciałem się dopytac czy nie mają jakiegoś wplywu A jest ich tam jak przyslowiowych mrówków .
gersik Opublikowano 3 Marca 2020 #11 Opublikowano 3 Marca 2020 Jest jeszcze jeden błąd w tej instalacji. Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4d. Oczywiście jeśli pierwsza pompa od lewej to pompa OP.
hajtaler428 Opublikowano 3 Marca 2020 #12 Opublikowano 3 Marca 2020 Z pewnością. Też to zauważyłem ale nie jest w temacie wątku Więcej jest błędów - filtry przed pompami "pod górę", wspomniany brak urządzenia zabezpieczającego przed wzrostem temperatury kotła, brak ochrony powroru(chyba że pompa CWU w pracy ciągłej, brak zaworu zwrotnego na powrocie podmieszania podłogówki (chyba że pod izolacją) 25 minut temu, FAFAŁ napisał: A jest ich tam jak przyslowiowych mrówków . No na każdym obiegu a tak to wygląda bo wszystko skupione w jednym miejscu.
Sebastian3 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor #13 Opublikowano 3 Marca 2020 Jutro zrobię zdjęcie kompletnej instalacji. Obecnie w pracy jestem. Tak z pamięci to 1 pompa od lewej to podłogowa. A ciśnienie wpadajace do instalacji na sztywno 4 bary.
gmaj22 Opublikowano 3 Marca 2020 #14 Opublikowano 3 Marca 2020 I tu jest odpowiedż. Poprawić uzupełnianie instalacji na złącze elastyczne z zaworem zwrotnym antyskażeniowym.
Sebastian3 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor #15 Opublikowano 3 Marca 2020 Mam zdjęcie pełnej instalacji. Pierwsza pompa to podłogowa. Środkowa to czy, a ostatnia to grzejniki. ( nad pompami są niebieskie otuliny bo chciałem ocieplić te miejsca bez nich a miałem tylko niebieskie)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.