jacenty84 Opublikowano 23 Lutego 2020 #1 Opublikowano 23 Lutego 2020 Cześć, Dom mam parterowy z poddaszem użytkowym ok. 150 m2, instalacja mieszana - grzejniki i podłogówka, kocioł podajnikowy 12kw. Na poddaszu podłogówka tylko w łazience zasilana z tego samego pionu co grzejniki. Na dole jeden pokój z grzejnikiem, reszta mieszana. Pompka do podłogówki na parterze grundfos alpha 1l 25-60, temperatura zasilania podłogówki ustawiana zaworem atm 361, podłogówka parteru ma 7 pętli (najdłuższe 3 w salonie o pow. ok 25 m2, całość ogrzewanej powierzchni podłogówką ok. 55-57m2, rozdzielacz do podłogówki parteru jest w kotłowni w piwnicy, ma rotametry i odpowietrzniki), na grzejniki jest zawór 4D. Mam problem z podłogówką na parterze - zauważyłem że aby nagrzać pomieszczenia samą podłogówką do temp. 21-22 stopnie muszę na zasilaniu przy obecnej pogodzie (kilka stopni na plusie lub trochę poniżej 0) ustawić temp. 37-38 stopni lub więcej i pompka musi chodzić na 3 biegu. Wygląda że przy większych mrozach kiedy otworzę zawór do podłogówki na max to nie da rady ona nagrzać pomieszczeń do wymaganej temperatury. Czy podłogówka może być zapowietrzona i dlatego nie daje rady ?, ewentualnie może są błędy w instalacji (załączam zdjęcie z kotłowni). Dom ocieplony styropianem 20cm, okna trzyszybowe, ogrzewany jest drugi sezon, pierwszy był ogrzewany jeszcze bez docieplenia (także tu było wiadomo że trzeba dać wyższą temp. zasilania).
PioBin Opublikowano 23 Lutego 2020 #2 Opublikowano 23 Lutego 2020 Umieszczenie rozdzielaczy a dokladnie odpowietrznikow ponizej podlogowki jest bledem. Po prostu nie ma mozliwosci jej odpowietrzenia i najgorsze ze po recznym odpowietrzeniu (przelaniu) prawdopodobnie zapowietrzy sie ponownie.
gmaj22 Opublikowano 24 Lutego 2020 #3 Opublikowano 24 Lutego 2020 Dodam swoje 4 grosze: 1/ zabezpieczenie układu otwartego rura co najmniej DN25 stalowa lub miedziana a nie PP !! 2/ zawór zwrotny w tym miejscu zbędny, ponieważ jest już na powrocie 3/ koniecznie zakręć ten odpowietrznik 4/ nie wiem, jakie masz przepływy na pętlach, ale ten mieszacz jest DN20 i ma kvs 1,6 co może być za małe nawet dla tych 7 pętli. Mieszacz ma na pewno dobry zakres temperatur? (20-43 C)
jacenty84 Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor #4 Opublikowano 24 Lutego 2020 Czyli hydraulik trochę namieszał... 3 - odpowietrznik z tego co pamiętam jest zakręcony ale jeszcze sprawdzę, 4 - przepływy teraz otwarte na max (sprawdzę ile jest na skali, ale chyba nie więcej niż 1l), mieszacz ma zakres taki jak podałeś. Czy można zrobić teraz w trakcie sezonu odpowietrzenie podłogówki jeżeli jest zapowietrzona ? (nie zauważyłem żadnego bulgotania itp. jak to jest opisywane w takich przypadkach).
gmaj22 Opublikowano 24 Lutego 2020 #5 Opublikowano 24 Lutego 2020 1 l/min to zdecydowanie za mało. Usuń na początek ten ZZ #2, sprawdż przepływy przy zamkniętych 2-3 pętlach. Odpowietrzyć można stopniowo, po jednej pętli, zamykając pozostałe. Nie widzę filtra przed pompą. Zapchany filtr również może być przyczyną słabych przepływów.
jacenty84 Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 24 Lutego 2020 Przelewy są jeszcze słabsze(foto), usunięcie ZZ to będzie robota dla hydraulika, sprawdzę przepływy tak jak piszesz przy zamkniętych pętlach, jest filtr (skośny na zaworze ręcznym przed pompką -przy wyjściu z kotła), nie widać go na zdjęciu, sprawdzę go.
jacenty84 Opublikowano 2 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 2 Marca 2020 Był hydraulik, odpowietrzył instalację i udało się ustalić że jest problem z mieszaczem - przy podkręcaniu na wyższą temp zasilania spadają bardzo mocno przelewy, jak obniża się to się podnoszą, w miarę dobre przelewy daj się uzyskać przy temp. ok. 25-27 st C (powyżej już spadają mocno). Jak oceniacie takie objawy to uszkodzony mieszacz czy może ma za małe kvs?
tomekb Opublikowano 2 Marca 2020 #8 Opublikowano 2 Marca 2020 Witam , to sprawdzasz na takiej temperaturze, czy to 25-27 odczytujesz ze skali zaworu ?
jacenty84 Opublikowano 2 Marca 2020 Autor #9 Opublikowano 2 Marca 2020 9 godzin temu, tomekb napisał: Witam , to sprawdzasz na takiej temperaturze, czy to 25-27 odczytujesz ze skali zaworu ? To z czujnika w sterowniku kotła, na skali zaworu to będzie ok, 2-2,5.
gmaj22 Opublikowano 2 Marca 2020 #10 Opublikowano 2 Marca 2020 3 godziny temu, jacenty84 napisał: Był hydraulik, odpowietrzył instalację i udało się ustalić że jest problem z mieszaczem - przy podkręcaniu na wyższą temp zasilania spadają bardzo mocno przelewy, jak obniża się to się podnoszą, w miarę dobre przelewy daj się uzyskać przy temp. ok. 25-27 st C (powyżej już spadają mocno). Jak oceniacie takie objawy to uszkodzony mieszacz czy może ma za małe kvs? Jeśli masz możliwość zamknięcia zaworem rury od kotła do mieszacza, sprawdż, czy przepływy tak samo się zachowują? (tzn. przy wyższej temperaturze za mieszaczem). PS: Spójrz na charakterystykę i porównaj: dla siedmiu pętli, żeby uzyskać przepływ 2,5 l/min potrzebujesz ok. 1 m3/h. Spadek ciśnienia z pewnością nie przekracza 40 kPa. Moim zdaniem dla 5kW i dT=5 C oraz przepływie 1 m3/h potrzebujesz kvs 4.
tomekb Opublikowano 2 Marca 2020 #11 Opublikowano 2 Marca 2020 A możesz to spróbować na wygaszonym kotle i zmieniać tylko nastawę zaworu termostatycznego. ?
gmaj22 Opublikowano 2 Marca 2020 #12 Opublikowano 2 Marca 2020 Wygląda,jakby ATM nie dopuszczał wody z kotła.
mironw Opublikowano 2 Marca 2020 #14 Opublikowano 2 Marca 2020 A ta rurka od ocynku do zaworu termostatycznego to nie przypadkiem Cu 18 lub co gorsza Cu15
jacenty84 Opublikowano 2 Marca 2020 Autor #15 Opublikowano 2 Marca 2020 13 minut temu, mironw napisał: A ta rurka od ocynku do zaworu termostatycznego to nie przypadkiem Cu 18 lub co gorsza Cu15 Chyba Cu18, przy okazji zmierzę. 7 godzin temu, gmaj22 napisał: Jeśli masz możliwość zamknięcia zaworem rury od kotła do mieszacza, sprawdż, czy przepływy tak samo się zachowują? (tzn. przy wyższej temperaturze za mieszaczem). Jest podobnie, przy otwarciu z powrotem zaworu z kotła 2-3 szt. rotametrów na chwile delikatnie podskoczyło i od razu opadły, wygląda że mieszacz puszcza mało wody na wyższych temperaturach. Zadzwoniłem dzisiaj do pomocy technicznej afriso i dowiedziałem się że mieszacz może być zanieczyszczony i żeby ustawić pompkę na najwyższym biegu to może się oczyści - tak był już robione i brak efektów, kvs wg nich do tej powierzchni i długości rurek jest ok. Mieszacz jest jeszcze na gwarancji także pójdzie na reklamację, możliwe że dostanę wcześniej drugi na podmianę (jak będzie taka to od razu z większym kvs), zobaczymy co z tego wyjdzie.
mironw Opublikowano 2 Marca 2020 #16 Opublikowano 2 Marca 2020 to 18 jest za mało minimum Cu22 , a tak w ogóle to zamiast tego ocynku to dał bym Cu28 , jak i tak 3D dasz z większym kvs -em to tu będzie do poprawy
jacenty84 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor #17 Opublikowano 4 Marca 2020 W dniu 2.03.2020 o 18:48, mironw napisał: to 18 jest za mało minimum Cu22 , a tak w ogóle to zamiast tego ocynku to dał bym Cu28 , jak i tak 3D dasz z większym kvs -em to tu będzie do poprawy Zmierzyłem, ta rurka jest jednak Cu20, dostałem dzisiaj mieszacz na podmianę (taki sam atm 361), po wymianie ruszyło, także mój jest uszkodzony - pójdzie na gwarancję, jeżeli zostanie wymieniony na nowy to mam możliwość za dopłatą zamiany na zawór 3d z siłownikiem a przy okazji montażu można będzie zrobić poprawki przy rurkach.
mironw Opublikowano 6 Marca 2020 #18 Opublikowano 6 Marca 2020 Cu20 nie występuje tylko kielich kształtki cu18 po zewnątrz ma 20 W dniu 4.03.2020 o 19:17, jacenty84 napisał: za dopłatą zamiany na zawór 3d z siłownikiem to weź minimum 1cal
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.