boluś Opublikowano 27 Lipca 2009 #1 Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam wszystkich............. Jest lato ,wakacje i trochę luzu więc wziąłem się za czyszczenie pieca. Tak się zastanawiam czy można pomalować piec w środku jakąś farbą antykorozyjną żeby rdza go nie zżerała bo mam jej sporo w piecu w zakamarkach , a zdaje sobie sprawę jakie temp panują w trakcie spalania ( mam piec na eko-groszek ) ale może ktoś coś gdzieś znalazł..?? Cytuj
neokowal1 Opublikowano 27 Lipca 2009 #2 Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam, malowania farbą kotła od środka raczej się nie stosuje. Lepszym i tańszym środkiem do konserwacji kotła jest olej silnikowy, który ma dobre właściwości antykorozyjne i jednocześnie bardzo dobrze penetruje wszystkie zakamarki kotła. Cytuj
IVEN Opublikowano 27 Lipca 2009 #3 Opublikowano 27 Lipca 2009 Neo....jeśli mówisz o używanym oleju silnikowym, to masz nieaktualne informacje. Ze względu na duże ilości siarki zawarte w przepracowanym oleju silnikowym, jest to najgorszy sposób konserwacji czegokolwiek. Z tym olejem tak się w Polsce utarło jak z wypalaniem traw na wiosnę. Dużo lepszym domowym sposobem jest wymalowanie pieca ropą naftową......stary wojskowy sposób :) Cytuj
neokowal1 Opublikowano 27 Lipca 2009 #4 Opublikowano 27 Lipca 2009 A czy ja pisałem o przepracowanym oleju silnikowym? Informację o konserwacji olejem silnikowym zaczerpnąłem z instrukcji obsługi swojego kotła zakupionego rok wstecz. Nie sądzę aby to były informacje nieaktualne. Cytuj
boluś Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor #5 Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam.... Panowie wielkie dzięki za info....... Cytuj
kazik Opublikowano 27 Lipca 2009 #6 Opublikowano 27 Lipca 2009 A najlepiej to se :) codziennie przepalić chrustem i wody ciepłej nagrzać za friko. Zdrowo dla kotła i kieszeni :) . Cytuj
boluś Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor #7 Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam,.... Mam bojler 80 litrów więc bym mósiał 2 razy dziennie się bawić no i z tym chrustem problem :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi