KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2020 #1 Opublikowano 12 Lutego 2020 Witam, mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów wykonywał instalację gdzie jest samo ogrzewanie podłogowe w mieszkaniu bloku zasilanego z węzła cieplnego ? Blok jest nowy, instalacja składa się z węzła cieplnego, później idzie na ciepłomierze które są w szafkach na klatkach schodowych i za ciepłomierzami że tak powiem hulaj dusza dla instalatora. Przeważnie jest rozdzielacz i z niego grzejniki. Tu kolega chce dać samą podłogówkę. On ma koncepcje żeby dać to na rtl-ach i siłowniki z czujnikiem temp. dla danego pomieszczenia. Według mnie lepiej by było to zrobić na sterowaniu pogodowym, myślę czy nie lepiej by było za ciepłomierzem dać wymiennik ciepła, po stronie pierwotnej zawór regulujący przepływ np. stromax, po wtórnej zawór 3d z siłownikiem i pompą. Jak myślicie ? Pytam bo nie mam za bardzo doświadczenia w mieszkaniówce.
Gość Digitrax Opublikowano 12 Lutego 2020 #2 Opublikowano 12 Lutego 2020 Wykonywałem takie układy na nowych budynkach w Gdyni. Było tak jak mówisz deweloper dociągnął do mieszkania opomiarowany na klatce PEX 32 i dalej we własnym zakresie trzeba było wykonać układ grzewczy. Jedynie zawór 3D z siłownikiem plus sterowanie pogodowe z korekcją na podstawie temperatury wewnętrznej zapewniało komfort dla mieszkańców i oszczędności w rachunkach. OP wykonane klasycznie, w centralnym dogodnym miejscu w mieszkaniu szafka z mieszaczem (zawór 3D + pompa + siłownik + sterownik + belki z rotametrami). Zabawnie wyglądała akcja zalewania posadzki. Inwestor mieszkał na 4 lub 5 piętrze i przez okno balkonowe do domu laliśmy beton z gruszki za pomocą wysokiej pompy ;)
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 12 Lutego 2020 O dzieki wielkie za konkretną odpowiedź popartą doświadczeniem z tego typu instalacją. A dawałeś wymiennik i zawór regulacyjny czy wpinałeś zawór 3d z siłownikiem i pompę w szereg z węzłem ?
Gość Digitrax Opublikowano 12 Lutego 2020 #4 Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie było potrzeby instalacji wymiennika. Instalacje na blokach pracują w układach zamkniętych. Rura zasilająca wpięta była bezpośrednio do zaworu 3D a za nim pompa. Bez względu na temperaturę zasilania jaka była podawana z węzła sterownik pogodowy za pomocą zaworu 3D ustawiał swoją tak jak życzyli sobie tego domownicy. Czym mniejszy przepływ z węzła tym licznik na klatce mniej nalicza ;)
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 13 Lutego 2020 Dzieki za odpowiedź. Wymiennik myślałem dać po to aby pompy nie pracowały szeregowo, ale skoro mowisz że dałeś bez i jest okej to też tak zrobię :) jeszcze raz dziekuje za pomoc.
PioBin Opublikowano 13 Lutego 2020 #6 Opublikowano 13 Lutego 2020 W dniu 12.02.2020 o 19:09, KubaSko napisał: On ma koncepcje żeby dać to na rtl-ach i siłowniki z czujnikiem temp. dla danego pomieszczenia. Sprawdzi sie rowniez "zwykly" 3d ternostatyczny tylko do obnizenia temperatury czynnika np. z nastawa 35C i silowniki na petlach + regulatory w pomieszczeniach PWM/PID + rotametry na belce. Koszt instalacji moze byc wiekszy (automatyka) ale wiekszy komfort i mozliwosci sterowania. Pogodowka tam gdzie cieplo musimy sobie "zrobic" - np. kociol gazowy lub PC. Tutaj nie koniecznie jest potrzebna.
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 13 Lutego 2020 Hej Dzieki za zainteresowanie. Tez o tym myslalem ale na 80 m2 w mieszkaniu regulatory pomieszczen to chyba przerost formy. A jesli chodzi o komfort to wedlug mnie pogodówka daje lepszy, denerwujące przypadku siłowników jest to uczucie "falowania" temperaturą posadzki. Raz cieplejsza, raz chłodniejsza.
PioBin Opublikowano 13 Lutego 2020 #8 Opublikowano 13 Lutego 2020 @KubaSko pogodowka daje wymierne korzyści przy produkcja ciepla. Tam kazdy kWh jest widoczny na rachunku. To samo sprawdza sie przy przesyle ciepla. Tam warto. Tutaj natomiast cieplo mamy i warto skupic sie jedynie na jego wykorzystaniu w optymalnej ilosci i czasie. Bezwladnosc cieplna podlogi jest duza dlatego PWM/PID sie sprawdza. Ten PWM sprawdza sie nawet w procesach szybkozmiennych (zwieksza sie wtedy po prostu czestotliwosc), np. grzalki/maty elektryczne - przyklad. Co innego gdyby wstawic tam regulatory dwustanowe z histereza. Wtedy mamy zawsze sinusoide temperatury. Nie namawiam do jakichkolwiek regulatorow, ale przedstawiam/uświadamiam ze informacja o temperaturze wewnatrz pomieszczen jest kluczowa dla regulacji/sterowania - o ile chcemy ja miec...
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 13 Lutego 2020 Hmmm, ale my mowimy od poczatku o zaworze 3d z siłownikeim, pogodówką i czujnikiem temp wewn. do korekty. Nie o samej pogodowce, więc informacja o temp w pomieszczeniu jest. Myslisz ze twój zestaw sprawdzi sie lepiej ? Tylko prosze o odpowedz praktyczną, nie teoretyzujemy. Digitrax napisal ze tylko taki zestaw gwarantowal wymagany komfort i ja mu wierzę znam go na forum od bardzo dawna. Zwłaszcza ze wykonywał taką instalację.
PioBin Opublikowano 13 Lutego 2020 #10 Opublikowano 13 Lutego 2020 Nie wiem Kuba czy lepiej. Zalezy to rowniez od dobranych urzadzen, samego lokalu oraz jego uzytkownika (potrzeb). Ta pogodowka + korekta wewnetrzna (najtaniej pewnie dwustanowa od termostatu) nie jest zla - nie jestem jej "przeciwnikiem".
KubaSko Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #11 Opublikowano 13 Lutego 2020 Spoko, dzięki z pomoc i zainteresowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.