piki2202 Opublikowano 4 Lutego 2020 #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam, na wstępie zaznaczę że jestem tu nowy, dlatego od razu przepraszam jeśli jest coś nie tak, ale do rzeczy, chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich ustawień, wiem że każdy przypadek jest inny i to metoda prób i błędów, ale może ktoś naprowadzi mnie na dobry trop. Jestem totalnym laikiem w temacie kotłów i ogrzewania, posiadam kocioł firmy Fokus 25kW z Pleszewa wraz ze sterownikiem Joker DS2PZ-RC, obecnie ustawienia wyglądają tak. Minimalny czas podawania w trybie grzanie: 8sek Maxymalny 15sek Przerwa w podawaniu w trybie grzanie 60sek Czas podawania w trybie czuwanie 20 sek Przerwa w podawaniu w trybie czuwanie 20min Minimalna moc dmuchawy 30% Maxymalny moc dmuchawy 50% Jak już mówiłem jestem totalnie zielony, ustawiał mi to wszystko facet który montował piec, ale wydaje mi się że coś jest nie tak, bo wyrzuca dość sporo niespalonego groszku, powierzchnia do ogrzania to około 150m bez ocieplenia tylko plastikowe okna Temperatura kotła ustawiona na 55. Bylbym wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam
Jozefg1 Opublikowano 4 Lutego 2020 #2 Opublikowano 4 Lutego 2020 1 godzinę temu, piki2202 napisał: Minimalny czas podawania w trybie grzanie: 8sek Maxymalny 15sek Ustaw : min 4 sek i max 8 sek I poobserwuj co się będzie działo Aha - na czuwaniu ustaw 10 sek podawanie, powinno wystarczyć
piki2202 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2020 Spróbuję, a przerwy w podawaniu nie skracać? Z mocą dmuchawy też wszystko ok?
Jozefg1 Opublikowano 4 Lutego 2020 #4 Opublikowano 4 Lutego 2020 napisałem.... i tak zostaw, kilka godzin obserwacji , niech się piec ustabilizuje
Gość Visitor1230 Opublikowano 4 Lutego 2020 #5 Opublikowano 4 Lutego 2020 Kolejny przypadek. Kto ci kolego doradzil takiego potwora. Wiekszych nie bylo? Ustaw zadana kotla na min 65 stopni, bo zacznie ci gnic od dolu. 2 minuty temu, piki2202 napisał: Spróbuję, a przerwy w podawaniu nie skracać? Z mocą dmuchawy też wszystko ok? Jezeli skrocisz teraz przerwe to niedopalu bedzie jeszcze wiecej. Zrob jak Kolega wyzej napisal.
piki2202 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 4 Lutego 2020 Kolego niestety piec zakładali "fachowcy" i też oni doradzili wielkość, tak jak mówiłem nie znam się na tym więc poprostu zaufałem, w takim razie spróbuję tak jak piszecie, mam jeszcze jedno pytanie, ostatnio był jeden z fachowców ktory twierdził że poustawia wszystko jak powinno być, i poustawiał tak że teraz zimno w domu, temperatura kotła ustawiona 55 i gdy osiągnie ta temperaturę, cwu też rośnie do wartości zadanej, ale nie może osiągnąć temperatury zadanej za zaworem co za tym idzie grzejniki są ledwo ciepłe, wcześniej było ok a od wizyty "fachowca" jest problem, jakieś pomysly panowie? Niestety ów fachowiec nie odbiera ode mnie telefonu więc nie mogę się dowiedzieć co się stało
Jozefg1 Opublikowano 4 Lutego 2020 #7 Opublikowano 4 Lutego 2020 Na razie nic więcej nie ruszaj , poczekaj aż instalacja się ustabilizuje. W międzyczasie uzupełnij profil i spisz wszystkie ustawienia, może gdzieś jest błąd. A ponieważ nic nie wiemy to dobrze by było żebyś zrobił kilka zdjęć instalacji i zamieścił. Może ktoś coś zauważy...
piki2202 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 4 Lutego 2020 Ok, dziękuję za oddzew jutro postaram się wykonać jakieś zdjecia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.