Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura w kominie, tech st483 pid

Kolekszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi czy temperatura w czopuchu na poziomie 190-202*C nie jest za duża? Piec elektromet 15kw, same grzejniki do ok 140m2. Proces spalania pid wygląda bardzo ładnie, kawałki się dopalają, nie ma się ogólnie czego przyczepić. Gdzieś czytałem że temperatura powinna oscylować w granicach 180*c dla kotła 15 kw. Przejmować się tak wysoka temperaturą czy pozwolić działać kociołkowi. W menu instalatora zmodyfikowany tylko nadmuch +5, korekta podawania -7%. W ustawieniach producenta zmodyfikowane podawanie węgla z 8s na 6s i wydłużona przerwa w podawaniu z 30 na 55 s. Węgiel bobrek ok 27-28mega

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak dla mnie za dużo dmuchasz i za mało paliwa na palniku. 

Opublikowano

Obnižanie ilosci wegla nie zawsze osczedne,do tego mala paliwa dales wiecej wiatru i gonisz to w komin.Nie ma czasu oddac cieplo wymieniku.Kociol czysczony?

Opublikowano

Kocioł czyszczony 2 tygodnie temu. Korektę powietrza dam na 0 a czas węgla dodam ze 2 s. Zobaczymy co będzie.

Ewentualnie widze że można ustawić max temp w czopuchu, domyślnie było tam 220, jak zmniejsze do 180*c to wentylator zmniejsza swoje obroty.

Opublikowano

Może zrób zdjęcie jak się pali 

Opublikowano

Tak wygląda palenisko. Wszystko się ładnie pali, a po dotknięciu rozpada. Sporadycznie zdążą się jakiś większy spiek9aaf0bfb9d3257576c73bad384db8753.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.