Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny powrót z zainstalowanym zaworem 4D

Nicolas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest wszystko tak spięte jak narysowałem w poście #9? Czyli wszystkie powroty spotykają się przed kotłem i jako jeden wpadają do kotła?.

Opublikowano

Aktualnie jest tak. Góra z prawej to powrót z zasobnika 15mm, a poniżej powrót OP 22. Z lewej powrót od zaworu 4D.

IMG_20200130_232529.jpg

Opublikowano

Możesz tak zostawić. 

Opublikowano

Wszystko się miesza, ale bardzo blisko wejścia do pieca. Nie lepieje by było wyżej? O co chodzi jeszcze z tym zaworem zwrotnym przy OP, dlaczego powinien być na powrocie nie na zasilaniu?

Może jednak zaślepić ten górny powrót z zasobnika i wpiąć powrót zasobnika CWU do tego dolnego powrotu OP tylko ok 2m przed kotłem, tak jak było wcześniej?

Opublikowano

Ja bym to na razie tak zostawił, wody z obiegu OP jest proporcjonalnie do reszty bardzo mało.

Zawór musi być przeniesiony dlatego aby zawór termostatyczny podciągał do podmieszanie tylko wodę z powrotu OP, a nadmiar plynoł tylko w kierunku kotła.

Opublikowano

Mam coraz większą ochotę zrobić kolejną demolkę w kotłowni samodzielnie. Kwestia tylko dokupienia brakujących rzeczy, cyna jest, pasta również, brakuje tylko dużego klucza nastawnego, żaba się znajdzie. Zajmuję się IT, ale mechanika nie jest mi obca od małego.

Opublikowano

Bez kręcenia nawijania cięcia i lutowania się nie obejdzie. :)

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie pomp. Na piętro jest pompa 25-40-180, która działa na drugim biegu, do podłogówki nowa energooszczędna 25-40-180. Do zasobnika taka sama jak na piętro, działa na pierwszym biegu. Do powrotu zakupić energooszczędną i taką samą do zasobnika CWU?

Opublikowano

Do cwu zostaw tą co masz, ona pracuje najmniej, do powrotu jak najbardziej energooszczędna 25/40 wystarczy.

Jaka jest pompą na podłogę i jak masz ją ustawioną?

Opublikowano

Na podłogę teraz włączyłem tę energooszczędną, chodzi cały czas bo kocioł zbyt mocno przebijał temperaturę. Ustawiłem teraz 26 stopni, pompa w trybie auto. Pompa niby polskiej produkcji.

To przebijanie temperatury to jest jak na sterowniku pokojowym temp dojdzie do zadanej i pompy się nie włączają.

Opublikowano

Tylko jaka to pompa i jaki tryb auto?

Pompa CO, OP i kotłowa powinne chodzić cały czas.

Jaki masz sterownik ma tym kociołku?

Jeśli jest tam możliwość zmniejszenia mocy kotła to ja trochę zmniejsz jeśli przebija zadaną.

Opublikowano

Sterownik jest starego typu Geco, aktualnie mam temp. zadaną 60, podawanie 5s, przerwa 55s. Wg mnie przebija bo nie ma gdzie oddac energii, jak nie są załączone pompy, które załącza sterownik pokojowy.

Pompę mam od znajomego, dokładnie taka

https://tooles.pl/pompa-obiegowa-energooszczedna-do-pieca-co-eco-25-40-180-volt-polska-3zpsp254bp-ogr179

Opublikowano

Nie było tego tematu przy tym sterowniku.

Opublikowano

Jako autor tematu i wykonawca instalacji u siebie dodam coś od siebie. Jeśli planujesz robić demolkę w kotłowni, to zrób OP za zaworem 4D. Ja lubię bezpieczeństwo, i dużo bezpieczniej czuł bym się, jeśli powrót z podłogi nie będzie wpadał bezpośrednio do kotła, tylko wymiesza się w 4D.
Pompa kotła? Koniecznie. Temat podniosłem pewnie jak doczytałeś, przez pompę kotła. Zamontuj koniecznie. Bedziesz miał spokój na powrocie. U mnie teraz wygląda to tak jak na załączonym obrazku. powrót chłodniejszy o kilka stopni. Pompka kotła na 1 biegu.
Aktualnie zużycie mam na poziomie 22 kg/doba, ale ocieplenie pozostawia wiele do życzenia. I temp komfortową dla parteru mam na poziomie 24 stopni wiec raczej sporo.

econet 31-1.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Nicolas napisał:

@szneiderJak najbardziej jeśli aż tak bardzo chcesz rozrabiać to przenieś OP za zawór 4D. @Nicolas tu bym się wogóle nie obawiał wpadania powrotu do kotła a tego że przy awarii/zawieszeniu termostatycznego 60 stopni pójdzie w podłogę!

Opublikowano

Panowie w którym miejscu zamontować zawór zwrotny na OP?

Usunąłem już ten z zasilania i teraz się zastanawiam, gdzie będzie lepiej.

IMG_20200131_213948.jpg

Opublikowano

2

Opublikowano

Pierwsze koty za płoty. Moje wcześniejsze doświadczenia hydrauliczne dot. przykręcenia kranu lub spłuczki. Dzisiaj było cięcie, nawijanie, lutowanie. Kolejny etap to montaż dodatkowej pompy. Zamontowałem dodatkowo filtr przed pompą.

IMG_20200201_000558.jpg

Opublikowano

dobrze idzie :)

filtr przed pompą obróć sitkiem do dołu, podobnie pompę odkręcają silnik, 4 śrubki obracasz wokół osi i ustawisz aby było zgodnie z zaleceniami producenta czyli kabel od dołu i oczywiście ładniej będzie :)

Opublikowano

Silnik w pompie powinien być nie "ładniej", tylko tak aby wejście wtyczki ( kabla) było od dołu.

Jak odkręcisz te śruby to tylko obróć korpus bez wyjmowania wirnika z obudowy, wtedy nic nie będzie cieknąć, oczywiście zawory zamknij lub spuść wodę z okolic pompy.

Opublikowano

@sambor ale ty poważny :) czasami lepiej motywuje słowo ładniej niżeli "tak ma być" :)

@szneider wykręć śrubki silnika nie zdejmuj tylko obróć delikatnie , nic nie zacznie cieknąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.