mst Opublikowano 25 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Mieszkam w budynku w którym sufit jest na wysokości 3,2m. Przestrzeni mamy dużo, to fakt, ale problemem jest to, że trzeba to ogrzać, na co idzie sporo pieniędzy. Zastanawiamy się nad obniżeniem do około 2,6m (powierzchnia mieszkania to 90 m kw). W środek włożyć jakąś izolację. Może ktoś już to przerabiał i byłby w stanie podpowiedzieć, zasugerować jakieś sprawdzone rozwiązania. Czym wypełnić tak powstałą przestrzeń?
Ksieciunio Opublikowano 25 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Wełna Panie. Ja jestem na tym etapie, zrobione na razie u syna (10m2), dałem 15cm wełny i powiem Ci że teraz to najcieplejszy pokój w mieszkaniu, a było odwrotnie. Obecnie mam na 2.7m, zrobiony stelaż, na całej powierzchni 15cm wełny, potem folia paroizolacyjna i rigips.
Deafnezz Opublikowano 25 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2020 7 godzin temu, mst napisał: Mieszkam w budynku w którym sufit jest na wysokości 3,2m. Przestrzeni mamy dużo, to fakt, ale problemem jest to, że trzeba to ogrzać, na co idzie sporo pieniędzy. Zastanawiamy się nad obniżeniem do około 2,6m (powierzchnia mieszkania to 90 m kw). W środek włożyć jakąś izolację. Może ktoś już to przerabiał i byłby w stanie podpowiedzieć, zasugerować jakieś sprawdzone rozwiązania. Czym wypełnić tak powstałą przestrzeń? Z czego strop, które piętro?
mst Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #4 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Strop to płyty betonowe, na szynach stalowych.
YaroXylen Opublikowano 27 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam. Mój kuzyn w kamienicy zrobił sobie podwieszany sufit i 30 lub 40cm wełny na tym położył. Wiadomo że trzeba gęściej podwiesić za to efekt super... Sam widzialem i odczuwałem różnicę. Zmniejszył z 3,60m na 2,70m wysokości na tyle pozwoliły okna. YARO
stars Opublikowano 28 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cóż, jest to bardzo dobry pomysł moim zdaniem. Zmniejszasz objętość którą trzeba ogrzać. To jest w stanie dać dosyć duże oszczędności na zużywanej energii. Tak jak koledzy tutaj napisali. A jeżeli chodzi o sam fakt obniżenia sufitu, to w sieci masz sporo instrukcji z tego zakresu, jak to w kolejnych krokach można wykonać: https://www.siniat.pl/pl-pl/blog/buduj-z-nami-porady-montazowe/montaz-sufitow-podwieszanych-oraz-zabudowy-poddaszy-w-systemie-mfc
eliks Opublikowano 31 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 31 Stycznia 2020 W jaki sposób chcesz obniżyć ten sufit? Duże są te przestrzenie?
radik81 Opublikowano 31 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2020 W sieci jest dużo i informacji na ten temat. Jak małe lub wąskie pomieszczenie robisz ruszt pojedyńczy, jak większe pomieszczenie robisz ruszt podwójny krzyżowy. Na górę wełna, folia paroizolacyjna do profili i płyta karton-gips. Tu masz trochę lektury; https://muratordom.pl/wnetrza/prace-wykonczeniowe/sufit-podwieszany-na-jakim-stelazu-zrobic-sufit-podwieszany-aa-rEy4-L1Vu-LhNf.html Jeśli chodzi o paroizolację ja robiłem taki "mankiet" jak w materiale niżej;
maniek76 Opublikowano 2 Lutego 2020 #9 Opublikowano 2 Lutego 2020 Izolacje termiczną wykonuje się od zimnej strony. Zastanawiałeś się gdzie może wypaść punk rosy i w jaki sposób potem ta wilgoć ma się wydostać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.