weride Opublikowano 24 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Witam. Jakis czas temu zakupilem dom z rodzicami na pol. Moje pietro. Ogolnie, wszystkie media sa osobne (liczniki na prad, gaz jak i woda). U mnie zamontowany kociol vaillant turbotec pro wraz z 5 grzejnikami. Kociol wisi w lazience na pietrze a wylot idzie przez zewnetrzna sciane. Z racji, ze robie generalny remony chce zrobic wszedzie podlogowke i usunac grzejniki. Moje pytanie czy jest sens kupic nowy, kondensacyjny kociol i umiejscowic go w piwnicy i zamontowac wklad do komina tak aby uzyskiwac kondensacje? Ile +/- oszczednosci w % jest z kondensacji? Druga sprawa, ze mysle nad kodlem Buderus logamax plus gb122-24K H. + sterownik rc310. Dobry wybor? Metraz pietra to 64m
dalasek Opublikowano 24 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Do kondensacji nie musisz mieć długiego komina,wystarczy rura przez ścianę
weride Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 25 Stycznia 2020 A to nie jest tak, ze im dluzszy komin tym wieksza kondensacja? Wkoncu z czegos ten odzysk musi byc, nie? Jesli jest tylko rura przez sciane 50cm to co to za kondensacja. Przynajmniej tak to rozumuje
dalasek Opublikowano 26 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2020 No to źle rozumujesz.Zjawisko kondensacji następuje w wymienniku ciepła kotła kondensacyjnego a nie w kominie
weride Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dziekuje bardzo kolego za zainteresowanie tematem. W takim razie kociol zostanie na swoim miejscu. Duzo roboty z tym odeszlo. A co do wymiany kotla, oplacalnym jest wymienic obecnego vaillanta ktory ma 8lat? Przed sezonem wezwalem serwisanta. Sprawdzil, przeczyscil, powiedzial ze jest jeszcze ok. Ale zuzycie gazu nie zachwyca ;)
robert1991 Opublikowano 26 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Kup polskiego Termeta Golda za 60% tej ceny. Z tego co czytam to zyski z kondensacji są na poziomie 15-20%.
weride Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Ogrzewalem mieszkanie 45m2 kotlem termeta tyle ze silver. Srednio bylem zadowolony. Czesto albo buchanie kotla albo problem ze zlapaniem zaplonu. Wzywalem 3roznych fachowcow z serwisu termeta, po wizycie wszystko smigalo ale po jakims czasie problem pojawial sie czesciej lub rzadziej.
mac65 Opublikowano 26 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Jeśli zmieniasz sposób ogrzewania na niskotemperaturowy to jak najbardziej pasuje do tego kocioł kondensacyjny . Przy remoncie nie zapomnij tylko o wykonaniu odpływu kondensatu z kotła . Oszczędności powinny być odczuwalne pod warunkiem że podłogówka będzie dobrze wyliczona pod kocioł kondensacyjny .
weride Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 26 Stycznia 2020 O odplywie z kondensatu wiem, bo mialem juz stycznosc z kotlem kondensacyjnym. Nie mialem natomiast z podlogowka. Co znaczy dobrze wyliczona podlogowka pod kociol? Jutro przychodzi gosc od podlogowki by zobaczyc temat, a ja lubie nieco dowiedziec sie samemu przed wizyta fachowcow. Z fachowcami wiecie jak bywa u nas.. :)
dalasek Opublikowano 26 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 26 Stycznia 2020 W kwestii doboru kotła Ci nie doradzę,to indywidualna sprawa Ja kupiłem Golda20kW z Termeta i póki co jestem mega zadowolony,chodzi jak zegarek,wszystkim mogę sterować przez internet a to dla mnie bardzo ważne. Natomiast myślę że przejście na kondensat będzie dobrym posunięciem
weride Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Tak z ciekawosci, jakim regulatorem sterujesz tym termetem?
dalasek Opublikowano 26 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 26 Stycznia 2020 https://sterownikitech.pl/sterownik-z-komunikacja-opentherm-st-2801-wifi,id987.html To jest sterownik firmy techsterowniki st2801 z wifi https://www.techsterowniki.pl/p/st-2801-wifi bo są też tańsze bez wifi
eliks Opublikowano 26 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Bierz chłopie Golda. Cichutko i bezawaryjnie, poza tym ma szeroką modulację i jest niedrogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.