Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z wymiennikiem płytowym

smoku88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalacja jest ponoć nowa, więc płukanie mało co da.

Tu albo wymienić pompę na 32/80 ew 25/80 albo faktycznie wymiennik na większy, ale to może nie dać oczekiwanego rezultatu.

Tam jest pewnie filtr z sitkiem przed pompą - ono jest dobre dla wody, a dla glikolu to może być za gęste i tłumi za mocno przepływ.

Trzeba by sprawdzić pracę bez sitka w filtrze

Opublikowano

Instalacja jest nowa wymiennik ma miesiac dopiero. Sprobuje jeszcze wyciagnac to sitko.a czy mozna do tego wymiennika podpiac drugibtakibsam szeregowo czy nie zda to egzaminu i kupic wiekszy?

Opublikowano

Mieszany z woda 10litrow glikolu na 25l wody jak dobrze pamietam. Myslalem nad 40 kw wymiennikiem,lub zeby calkiem z niego zrezygnowac tylko boje sie zeby mi woda nie zamarzla jak bym kilka dni nie palil

Opublikowano

Pytanie, jaki przepływ od strony kotła i różnica zasilanie/powrót. Wymiennik choć 40 kW, to przepływ 1 m3/h i delta T 10 C, to  nie wyciągnie z kotła  więcej niż 12 kW.

Opublikowano
14 godzin temu, smoku88 napisał:

Myslalem nad 40 kw wymiennikiem,

Nie ma takiego pojęcia , wymiennik zależnie od warunków może przenieść zarówno 10 jak i 50kW - wszystko zależy od przepływu jak i od różnicy temperatur na obu obiegach.

Jak strona wtórna wymiennika nie odbiera ciepła to nikt nic nie poradzi.

Opublikowano

Witam ponownie mam jeszcze takie pytanie bo czytalem dzis na roznych forach i czy nie jest tak ze jesli mam przy sprzegle dwie pompki jedna do grzejnikow a druga do podlogowki to ta przy wymienniku musi byc o wiekszym przeplywie niz suma tych dwoch pompek przy sprzegle? Nawet chyba gdzies na tym forum znalazlem takie info

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.