Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO gamma 10kw czy ferroli 10kw z buforem?

Lakiwlkp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Nie za 7 tysi ale ok 12-14 tysi nówkę PC kupisz i dosłownie 2 rurki podłączysz i gotowe w środku jest pompka obiegowa wymiennik i wszystko co potrzeba ale tu nie chodzi o to tylko o granicę opłacalności a ktos wspomniał o komforcie wiec skoro komfort to nie kocioł taki czy taki a jak ekonomia to ekogroszek i kocioł nie za drogi tak ja to widzę , wydawanie 14 tys za kociołek to żadne rozwiązanie i nie kupuję tego typu rozumowania bo za chwilę ktos uzna że 20 tysi też za dużo nie bedzie bo to wygoda a guzik prawda że wygoda , wygoda to na blokach jest a nie w domu gdzie za wszystko bulimy .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jeżeli pompa to split. Z monoblokiem będą problemy w czasie mrozów. Tu rury wyprowadza się na zewnątrz.

2 godziny temu, pospisz napisał:

Te 5 tys to za zmianę trybu życia. Nie za kocioł. 

To się zgadza. Zawsze można tryb życia zmienić przestawić się na chrust i ognisko na środku izby. Tym sposobem można zaoszczędzić następne 10K. @berthold61 wymiennik, który sprawdzi się przy węglu nie sprawdzi się przy pellecie. Kupujemy kocioł na pellet nie mając doświadczenia. Potem żałujemy tych zaoszczędzonych 5 tys. Porządny kocioł pelletowy zaoszczędzi najmniej 10% opału. Przy wzorowej bezobslugowosci. Co do swojego wyboru powiem ze żałuje. Biawar jest prosty w czyszczeniu jak budowa cepa. Odkurzanie wyczystki górnej zajmuje poniżej 1 min. Raz na miesiąc, dwa czyszczę plomieniowki pionowe szczotka. 5 min. Wszystko ląduje w popielniku. Odkurzenie z popielnika 2 min. Kocioł nie generuje absolutnie żadnej sadzy. Temp spalin rzadko przekracza 120 stopni. A przeważnie waha się pomiędzy 105-115. A dlaczego żałuje wyboru. Przy zmianie pelletu. Nawet w przypadku tego samego produktu a nowej dostawy trzeba przy kotle posiedzieć nad ustawieniami żeby jakość spalania utrzymać na wzorowym poziomie. Bo to jest oszczędność opału. Nietrafione ustawienia skutkują tym, ze u mnie jedno załadowanie bufora skutkuje wzrostem spalania rzędu 20%. A u mnie kocioł lata tylk na 100% przy buforze. Kraw by mnie zalała, gdybym go nie miał i musiał dosterowywac modulacje na poszczególnych progach mocy. Dzis kupiłbym takiego edilkamina i miał wszystko gdzieś. Ciesząc się zasada działania kotła włącz - wyłącz.

Opublikowano
20 godzin temu, pospisz napisał:

Zacznij lepiej od budżetu bo decyzje raz podjęta trudno cofnąć. Znając Polskie myślenie kładziemy płytki na tarasie i idziemy kupujemy klej za "10zl" i płytki za 100 zł żeby sąsiad miał gorsze. Tylko po chwili nie ma kleju ani płytek. 

PS. 

Edilkamin Laguna

RTB

Blackstar+

Biawar Pellux

No właśnie wszystko oparte jest o budżet ja na sam piec chciałbym wydać max 13tys bo mam jeszcze do zrobienia cała instalację w kotłowni plus reszta ogrzewania dom a nie wiem jeszcze jaki to będzie koszt. Patrzyłem na kotły które podałeś o lagunie już wcześniej czytałem tylko nie ta cena i moc RTB i Blackstar też drogo, jedynie ten Biawar Pellux to cena ok 13,5tys ale doliczyć pewnie trzeba jeszcze sondę itp to zrobi się pewnie z 16tys. Kuź..a nie wiedziałem że z wyborem kotła są takie problemy chyba że masz hajs :) 

Opublikowano

A co z mocą Edilkamina nie tak? Pamiętaj że tutaj już dużo oszczędzasz bo masz pompę Wilo w kotle, zawór bezpieczeństwa, wentylator wyciągowy, manometr, naczynie przeponowe w komplecie. Fakt że teraz Laguna to 15500zl. Za ok. 14500 masz Blackstara z sondą.

Opublikowano
32 minuty temu, eliks napisał:

A co z mocą Edilkamina nie tak? Pamiętaj że tutaj już dużo oszczędzasz bo masz pompę Wilo w kotle, zawór bezpieczeństwa, wentylator wyciągowy, manometr, naczynie przeponowe w komplecie. Fakt że teraz Laguna to 15500zl. Za ok. 14500 masz Blackstara z sondą.

Ja potrzebuje max 12kw a laguna jest od 18kw nie jest to za dużo jak na moje potrzeby? Ja szukam kotła z którym nie będę miał problemów przesiadywanie w kotłowni mnie nie bawi a czytając fora coraz bardziej mam obawy co wybrać jednak kopcicha to robota ale co wrzucisz to spali (mam na myśli węgiel nie śmieci). 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Laguna to jeden z nielicznych kotłów na naszym rynku, który ma algorytm zapewniający sprawna modulacje

3 godziny temu, Lakiwlkp napisał:

. Kuź..a nie wiedziałem że z wyborem kotła są takie problemy chyba że masz hajs :) 

Jak kupisz sobie kocioł za 12K to urobisz się przy nim, nawq... spalając więcej za trzy, piec sezonów wyjdziesz na to samo.

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę z kosztów które trochę powariowały ale tak jak pisze Visitor1230 to jest 2-3 tysiące różnicy a problemów później co nie miara nie mówiąc o co 1-2 tygodnie czyszczeniu kotła. Wydaje się to banalne ale przychodzi wolna sobota a Ty od rana w kotłowni i tak co tydzień żeby uzyskać fajna sprawność kotła. A tak to może z dziećmi na basen lub śniadanko z żoną. Luzik. 

Opublikowano

Wysłałem już zapytanie do lokalnego dystrybutora laguny o ten kocioł (nie ma ich za wielu, 70km ode mnie), a może zna ktoś dystrybutora Blackstar+ i RTB na Wielkopolskę? 

Opublikowano

@Lakiwlkp Laguna moduluje od 3KW więc to nieważne że ma 16,5KW.

Opublikowano

Laguna to bardzo dobry kocioł. Pracuje u mnie drugi sezon, zero problemów. Sam się czyści, zarówno wymienik jak i palnik. Czyścisz go raz w sezonie, dwa-trzy razy na sezon opróżniasz pojemnik na popiół. A najważniejsze jest to, że nie grzebiesz w ustawieniach, kocioł sam dobiera sobie wszystkie parametry nie ważne czy palisz pelletem fi 6, fi 8, A1, A2. Nic nie ważysz po prostu sypiesz pellet i masz święty spokój. Na koniec mogę tylko dodać, że jest bardzo oszczędny. Gdy pracuje na najniższym biegu (moc 3 KW) dosypuje pellet dosłownie "ziarenka po ziarenka"

Opublikowano

Właśnie przeglądając fora nie ma chyba żadnej negatywnej opinii wszyscy go chwalą, tylko żona mnie zabije jak jej powiem że chce kupić piec za ok 16tys plus remont kotłowni ;) 

Opublikowano

Jeszcze ważniejsze od tego za ile kupisz, jest kto Ci to zainstaluje.

Opublikowano

Jeżeli zdecyduje się już na jakikolwiek kocioł to jeżeli Pan instalator przyjedzie obejrzeć miejsce montażu i zrobi konkretna wycenę instalacji to poproszę o prowizoryczny rysunek i szczegóły wtedy wstawię na forum 

Opublikowano

Powinien że myślałem już o nim :) widzę że mocno się udziela i ma dobre opinie, zobaczymy co odpowiedzą lokalni dystrybutorzy o ile się odezwą. 

Opublikowano

@Puławiak to bardzo dobry fachowiec. Mi montował Lagunę. Facet zna się na robocie jak mało kto. Jest bardzo dokładny a naprzykład ja bardzo cenię takich ludzi, kilku centymetrowe rurki ustawia pod poziomicę (laserową oczywiście). Zresztą na Facebooku możesz obejrzeć jego instalację. I ogólnie równy z niego gość, służy pomocą wszystkim dookoła. Z Laguną u niego może być ciężko ale ma w dobrej cenie np. Black Stara, kocioł też godny uwagi. 

Opublikowano

Dostałem już ofertę od DYSTRYBUTORA RTB i Blackstar na WLKP. Co o tym myślicie drogo? 

Kocioł RTB Feniks 10/220 - 18200

Lub

Kocioł Blackstar+ 10/280 - 14200

Montaż i uruchomienie - 3500

Materiały na instalację - 3500 orientacyjnie 

Zasobnik CWU Kospel SW-200l - 1600

Opublikowano

Blackstar z jakim wyposażeniem? Brutto czy na 8%?

Opublikowano

Brutto na 8% i podstawa, a blackstar i RTB to palniki takie same mają? 

Opublikowano

Tak, palniki te same. Tutaj za 14500 masz z sondą i kompresorem. Zainwestuj tez w laserowy czujnik poziomu paliwa.

http://sanitsystem.pl/id,2091/prod,kociol-na-pellet-blackstar-+-12kw_280-+-montaz_

Opublikowano
49 minut temu, eliks napisał:

Tak, palniki te same. Tutaj za 14500 masz z sondą i kompresorem. Zainwestuj tez w laserowy czujnik poziomu paliwa.

http://sanitsystem.pl/id,2091/prod,kociol-na-pellet-blackstar-+-12kw_280-+-montaz_

Mam już tą stronę zapisaną w zakładkach gdzieś na forum była podana, a tak przy okazji to jest strona słynnego Puławiaka? Przy wstępnej wycenie Pan zaznaczył że te ceny obowiązują do lutego a później podwyżki się szykują. Do lutego i tak nie ogarnę wniosku na czyste powietrze więc będzie drożej a potrzebne są jakieś szacunkowe koszty o dotacje. 

Tak na marginesie nie hejtuje Pana który robił mi wstępną wycenę zamieściłem ceny tylko dlatego że nie wiem jakie obecnie są stawki i chce po prostu was się zapytać może da się jeszcze coś utargować ;) 

To jeżeli rtb i blackstar mają te same palniki to czym się różnią że jest aż taka różnica w cenie a w lagunie jak się czyści palnik też tak samo powietrzem? 

Opublikowano

Nikt tu nikogo nie hejtuje, ale zawsze trzeba poszukać w kilku miejscach i porozmawiać, pohandlować się, wywalczyć coś gratis. Wiesz o co chodzi.

RTB Feniks to kocioł który jest kompletny. Jest uzbrojony w kompresor (wbudowany), wentylator wyciągowy, sondę, automatyczne czyszczenie kompresorem wymiennika (w BS+ masz wajchy) i palnika.

Gość berthold61
Opublikowano

Mnie to osobiście nie interesuje ale mocno bym się pocił jak bym miał wydawać 22 tys za kocioł bądź co bądź obsługowy , sory ale w tej cenie założą ci pompę ciepła i nawet nie zaglądam do kotłowni i nie szukam pelletu po 1200 bo ten za 900 źle się spala .

Opublikowano
3 godziny temu, Lakiwlkp napisał:

......a w lagunie jak się czyści palnik też tak samo powietrzem? 

W Lagunie jest taki ala "zgarniacz", który obraca się w palniku zgarniając popiół do popielnika. Takie proste rozwiązanie a działa bardzo dobrze.

Opublikowano

Kolego berthold61 nie wiem gdzie ty taka tania pompę widziałeś bo ja też tak myślałem że lepiej będzie ją założyć niż piec ale nikt Ci jej nie założy poniżej 30tys 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.