Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SAS Bio Efekt 17kw PROŚBA O POMOC ograniczenie spalania

Evqa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A możesz zrobić taki test z wyłączeniem hallotronu nadmuchu, najlepiej z przepływem włączonym i wyłączonym.

To że wartość nadmuchu na sterowniku rośnie nie znaczy że steruje dmuchawą ale może tylko jakimś parametrem który ma wpływ na PID.

Pozatym parametr 100% wogóle nie świadczy o ilości obrotów dmuchawy.

Możesz jak byś miał ochotę zrobić test z zatrzymaniem obrotow tej turbinki i obserwować zachowanie wentylatora dmuchawy co się dzieje przy wyłączonej przepływie a co przy wyłączonym hallotronie.

Opublikowano

Tak może nie świadczy, ale dlaczego spada temp spalin? Oczywiście zrobię tak jak chcesz, wszystko w imię nauki :D

Screenshot_20200115_200013_pl.techsterowniki.emodul.thumb.jpg.1b86cc460c945e33db45cf290beb7904.jpg

Screenshot_20200115_200023_pl.techsterowniki.emodul.thumb.jpg.3f1ad460da6ed6658d2799ca33a037a8.jpg

Teraz tak po wyłączeniu hallotronu procenty wiatraka spadły z 80%na 65% i dalej spadają, ale temperatura spali przekroczyła zadaną i jest już 142stopnie. 

Opublikowano

Na podstawie tylko spadku temperatury spalin niczego się nie dowiemy, mogło być również za mało paliwa, za mało powietrza i się "zdusił" lub za dużo powietrza i kociołek wychłodził się przepływającym strumieniem powietrza.

Zbyt dużo zmiennych mogło mieć na to wpływ.

Pamiętaj że czego sami nie sprawdzimy tego nigdy w 100%  nie będziemy pewni:)

Opublikowano

No tak musiałby polatac tak kilka dni wtedy bym sprawdził jak to ze spalaniem jest. @Darekgra zrobie tak 1 tydzień będzie palił na wyłączony Hallotronie a włączonym przepływie. A 2 tydzień wyłączne 2 funkcje. I wtedy chyba będzie można coś wywnioskować. 

Opublikowano

Nie musisz aż tak długo czekać.

Spróbuj z tym zatrzymaniem np jakimś patykiem kręcącego się wiatraczka tego przykręconego do dmuchawy efekty tego powinieneś usłyszeć po kilku sekundach.

Opublikowano

@Darekgra zrobiłem tak jak pisałeś, wiatrak przyspieszył następnie zwolnił i wyskoczył błąd czujnika hallotronu

Opublikowano

Ok

To możesz teraz wyłączyć hallotron nadmuchu i powtórzyć test

I jeszcze raz przy włączonym hallotronie a wyłączona funkcją przepływu.

Z powyższego twojego testu by wynikało że zatrzymanie turbinki powoduje błąd hallotronu a nie tzw. "miernika przeplywu"

Opublikowano

Zapomniałem test był robiony przy wyłączonej funkcji przepływu. Więc nie mam pojęcia dlaczego wyskoczył ten błąd 

Opublikowano

To zrób jeszcze test z wyłączonym hallotronem nadmuchu przy włączonej i wyłączonej funkcji przepływu. I może wszystko będzie jasne.

Opublikowano

Zrobię, ale pojutrze. Dzisiaj nie będzie mnie w domu a jutro przeróbka na ten zawór 3d z siłownikiem. 

Opublikowano
W dniu 15.01.2020 o 15:48, Kazio321 napisał:

Darek teraz mam info prosto do serwisu TECH 

Hallotron jest tro czujnik obrotów wiatraka i na jego podstawie sterownik się czy wiatrak działa poprawnie. 

A funkcja przepływu to ten mały wiatraczek na dużym wiatrak tak zwana "turbina" i ona mierzy przepływ podawanego powietrza. Jak nie wierzysz to zadzwoń do Tech. 

Co to jest hallotron https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hallotron

To info techa jest sprzeczne z rzeczywistością.

Dmuchawy w kotłach Sas oraz w Defro (nie wiem czy we wszystkich ale napewno ze sterownikami techa z rodziny K1 w Defro, oraz st55x w sas) nie posiadają czujnika challotronowego wentylatora. Do dmuchawy jest poprowadzony tylko i wyłącznie jeden przewód zasilający, brak dodatkowego kabla do czujnika. Jedyny halotron w układzie nadmuchu który zlicza obroty jest na tej turbinie dokręconej do wentylatora. Obroty które wyświetla sterownik nie są fizycznymi obrotami wirnika dmuchawy, dlatego przy zatrzymanej dmuchawie np. w nadzorze a przy dużym ciągu kominowym lekko obraca się tylko turbinka dokręcona do wentylatora to sterownik w tym czasie wyświetla obroty dmuchawy która faktycznie się nie nie kręci. 

Jest to w pewnym sensie logiczne, bo po co w ogóle sterownikowi informacja o obrotach dmuchawy skoro nie jest ona proporcjonalna do ilości dostarczanego powietrza palnikowi, do spalania potrzebna jest odpowiednia ilość powietrza tą informacje zbiera i dostarcza sterownikowi turbinka z czujnikiem obrotów halla, a sam wentylator sterowany jest napięciowo we wcześniej ustalonych przedziałach, jego obroty są pomijane i nie mają udziału w pracy algorytmu PID.

Opublikowano

Panowie, z tego co zauważyłem u moich klientów to sas miał wersje z hallotronem wentylatora ale ze sterownikiem 550 i programem zakończonym "HL", wtedy taki wentylator nie ma turbinki a magnes na łopatce wentylatora, oraz czujnik halla na zewnątrz (coś jak czujnik klapy w defro, czy hallotrony podajnika kotłów tłokowych), i w ten sposób czyta obroty.

Nigdy się nie spotkałem z wersją hallotronu i turbinki razem. Ale oba są stosowane do pomiaru obrotów wentylatora lub przepływu

Jako przykład podaje wentylator https://mplusm.com.pl/wpa-hl-120.html który ma wbudowany już czujnik halla

Opublikowano

Tak były takie wersje sterowników 550 i 580 ich soft miał dopisek HL. Był wtedy czujnik hallotronowy na wentylatorze ale dawało to tylko dokładny pomiar obrotów wentylatora bez większych wymiernych korzyści dla sterowania procesem spalanie. Zostało to zastąpione turbinami w celu dokładniejszego pomiaru ilości dostarczanego powietrza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.