Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimny powrót - Ocena instalacji

Rafal1367

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zmianie czasu na prawidłowy jak na naklejce siłownika (powinna być od spodu siłownika) sprawa kąt wychylenia i sterowania siłownikiem powinna być załatwiona.

Pozostaje kwestia ustawień ochrony powrotu, lecz przy twojej instalacji bez pompy ona nie będzie działać prawidłowo i lepiej ją wyłącz.

Temperatura zadana na zaworze powinna wynikać z krzywej grzewczej ustawionej na na pogodówce. Moim zdaniem masz ja trochę za wysoką jak na obecne temperatury zewnętrzne ale to zależy od zapotrzebowania budynku jeśli tyle potrzebuje budynek i nie przegrzewa ci pomieszczeń to jest ok.

Jeśli możesz wrzuć zdjęcie jak teraz wygląda otwarcie ma sterowniku i siłowniku.

Opublikowano

Teraz jest chyba ok , jak się ruszy to również wrzucę zdjęcie :) 

dziękuje 

może polecisz mi jakaś pompkę na powrót ?? Szkoda ze masz do mnie tak daleko :/ widzę ze wiesz o co w tym chodzi 

344886F8-8BD1-459D-A105-A4A62DF70457.jpeg

Opublikowano

Wygląda na to że będzie ok.

Aby się ruszył będziesz musiał trochę poczekać bo teraz kociołek będzie dogrzewał prawie całą wodę jaka jest w obiegu. Zmniejsz na razie zadaną zaworu do do np. 40 stopni, jeśli będziesz miał zimno w domu to podnoś ją wtedy do odpowiedniej aby domek się dogrzał, oczywiście uwzględniając w tym wszystkim ustawienia nam rozdzielaczu podłogowym i tym drugim mieszanym, chociaż z nimi też jest namieszane tak jak tu już wcześniej wspomniano.

Ja mam u siebie zamontowaną wilo yonos pico 25/1-4, ale są też inne dobre a może i lepsze np Gruntfos lub LFP.

Opublikowano

Ogranicz mu jeszcze maksymalne otwarcie do np. 60-75%, to kocioł szybciej się będzie wygrzewał.

Opublikowano

Niestety ten ster takiej opcji niema.

Można jedynie ustawić minimalne otwarcie i włączyć ochronę powrotu ale tu na tych rurkach to działać poprawnie bez pompy nie będzie.

Opublikowano

Tam są kolanka zaciskane na PEX26 -  w środku max 16-18 mm przepływu.

Opublikowano

Dokładnie....

Instalacja w pewnym zakresie do demontażu.

Opublikowano

ma krótkim obiegu kotła ,  powrót z 4d   pompa

a ten zawór 4D to nie przypadkiem 3/4 cala jest

Opublikowano

Minimum to do wymiany na miedź 28mm lub stal 1" wszystko na powrocie z 4d aż do wejścia powrotu do kotła, należy zamontować zawory zwrotne na obiegu CO i CWU, sprawdzić zawory bezpieczeństwa na instalacji CO i wymienić w razie konieczności na 1,5 bara a ten przy 4D dotatkowo zamontować pionowo (obrócić trójnik do góry i wykonać odejście z wylotu zaworu bo teraz to zalejesz sterownik)

Tu jest jeszcze kwestia powrotu z CWU gdzie jest wpięty bo nie widać dokładnie na zdjęciach.

Opublikowano

Więc jest ok.

Opublikowano
2 godziny temu, Rafal1367 napisał:

Powrót z CWU jest spięty razem z powrotem z CO tuż przed wejściem do kotła 

chyba z powrotem z 4D DO KOTŁA

2 godziny temu, Darekgra napisał:

Więc jest ok.

Na pewno , skoro CWU zasilane z przed d4 , pompa po prawej od 4D

Opublikowano

Na pewno jest ok... skoro powrót CWU jest wpięty w powrót przy samym kotle, czyli układ za zaworem 4D prawidłowo ominięty.

Opublikowano

Witajcie po krótkiej przerwie , ze znajomym Założyliśmy wczoraj pompkę na powrót :) póki co wpięta jest normalnie do sieci , chciałbym ja podłączyć pod sterownik ale nie mam chyba już wyjścia :

aktualnie wyglada to tak:

pompa CO wpięta 

CWU wpięta 

pompa która jest w domu w dolnym rozdzielaczu podłączona jest pod wejście dodatkowe i zdefiniowana jaka pompa podłogowa .

jak to teraz rozwiązać ??

Opublikowano

Defro na swojej stronie internetowej podaje że ten sterownik obsługuje 4 pompy?

"Sterownik APC K SLIM ADAPTIVE CONTROL obsługujący 4 pompy /c.o., c.w.u., zaworu, dodatkowa /. Sterowanie jednym zaworem mieszającymi podgląd i zmiana parametrów sterownika głównego ONLINE- opcja za dopłatą; "

Na pewno nie masz jeszcze jednego miejsca do podłączenia pompy w sterowniku, wrzuć zdjęcie listwy zaciskowej tego sterownika.

Opublikowano

Pod pompę zaworu wepnij tą od podłogówki i ustaw załączona powyżej progu

A kotłową jako dodatkową i ją ustaw jako pompa przewałowa lub krótkiego obiegu (nie wiem jak to tech nazwał w tym sterowniku)

Opublikowano

Witam ponownie , nie pisałem ponieważ teraz cały czas grzałem i chciałem napisać opinie. 
Pompa na powrót założona (podpiąłem jako pompa krótkiego obiegu, była tez opcja pompa przewałowa ale ustawiałem to) 

aktualnie przy pracy temp kotka zadana 65 stopni powrót kształtuje się na poziomie 48-53 , Przy wyłącznym obiegu CWU . Jednak jak kocioł pracuje w podtrzymaniu to gdy przejdzie w tryb czuwania bardzo szybko traci temp , kwestia Max 10 min i 15 stopni w dół (taka mam histereze)

natomiast mam drugi kłopot , zawór 4d skalibruje go tak jak pisaliśmy wyżej wszystko jest ok przez pop godziny ale jak tylko zacznie wchodzić na zimne pole znów się rozregulowuje , znaczy pokazuje np 35 stopni otwarcia gdzie widzę ze jest w okolicach 50.

czas otwarcia zgodny z siłownikiem 140s , minimalne otwarcie 25 , skok 5 

ile razy bym nie kalibrowal zawsze to samo 

Ehhh :(

Opublikowano

Wywaliłeś te cienkie PEXy przy 4D?

Opublikowano
11 minut temu, Rafal1367 napisał:

Jednak jak kocioł pracuje w podtrzymaniu to gdy przejdzie w tryb czuwania bardzo szybko traci temp , kwestia Max 10 min i 15 stopni w dół (taka mam histereze)

Widocznie masz duży odbiór ciepła, w tym przypadku zalecane było by przejść na palenie ciągłe bez wygaszania.

Opublikowano
31 minut temu, gmaj22 napisał:

Wywaliłeś te cienkie PEXy przy 4D?

Właśnie Pexy zostały , chyba skuszę się i wymienię tak jak radziliście chociaż tu z zaworu do powrotu do kotła 

Opublikowano

To wstawiałeś pompę na tej rurce i nie wymieniłeś od razu??? ignorancja totalna :)

co do zaworu 4D wejdź w sterowniku w sterownie ręczne, otwórz i zamknij zawór obserwując pracę siłownika czy pracuje płynnie w całym zakresie. Bo jest to dziwne zachowanie zaworu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.