Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Witam serdecznie wszystkich,ponieważ na dniach będę zamieniał tylko piec--[ i tu pytanie bo nie chciał bym żadnych zaworów N-droznych,mieszających itp..ani pomp] na ekogroszek,instalacja pozostanie,czyli jak w temacie, i przy dobrze działającej instalacji grawitacyjnej mam parę pytań czy potrzebna jest w tym przypadku ochrona powrotu, jak nisko mogę zejść z temp.zadana,czy dobrze zrobię podłączając na sztywno CWU czyli zasilanie CWU na wyjście z pieca, powrót CWU do powrotu pieca?
Jozefg1 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Obawiam się że bez pompy się nie obędzie.... bo piec będzie niesterowalny a to wiąże się z ekonomią i dogrzaniem poszczególnych pomieszczeń... Ale dlaczego nie zrobić próby? Uzupełnić zawsze można
Popcorn1 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Nie kombinuj i zrób instalacje przy kotle zgodnie ze sztuką. Ja tak zrobiłem,wiedzę i schemat zaciągnęłem z tego forum. Też wpinałem się w istniejącą już instalację CO,same grzejniki i CWU,więc na kotle umieściłem zawór 4D, pompę obiegu grzejnikowego, pompę zabezpieczenia powrotu,filtry skośne itp itd. Pompę CWU umieściłem na bojlerze. Masz tu zdjęcia jak to wygląda. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
jurek74 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2020 mialem piec na wegiel uniwersalny pózniej na mial dzialal od poczatku na grawitacji, przerobilem na podajnk chodzilo bez zarzutu . instalacja co na rurach stalowych wymienione grzejniki z fawierów na rurze fi 32 na alu.instalacja ma około30 lat bez zadnej ochrony [powrotu].piec wytrzymywał srednio 13 lat .teraz dołozyłem pompe co z obejsciem róznicowym trzeci piec bez pradu mozna palic na ruszcie dodatkowym .z mojego doswiadczenia mozna powiedziec ze piec z podajnikien działa bez problemu na dobrej grawitacji.piece w nowszych konstrukcjach tj. przewały górne poziome sa bardziej dogrzane i dłuzej wytrzymuja niż stare konstrukcje piecow weglowo-mialowych z przewałami pionowymi.
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Popcorn tu nie chodzi o kombinację a o wywalenie niepotrzebnej kasy w błoto,przejzalem między czasie troszkę w necie i bardzo chwalą sobie grawitację z takim piecem,bo jeżeli mi to działało na smieciuchu to czemu teraz nie..
jurek74 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2020 wszystko chodzi bez zarzutu pod warunkien dobrze wykonanej ins. grawitacyjnej tj piec opuszczony 0,5 wzgledem powrotu najnizszego grzejnika stare budownictwo [kotłownia w piwnicy i spady na rurach odchodzacych z pionów]. chodziło bez pompy 20 lat. jednak technika idzie do przodu [pompy ,zawory 3i4 drozne pogodowe ster. temp.] kiedys tego nie było i nie było zadnych problemów z zapchanym filterkiem decyszja nalezy do ciebie.
bercus Opublikowano 3 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zrobilem grawitacyjnie,wytrzymalem miesiac i doszla przerobka do 4d i 2 pompki. 1. Glosno,GLOSNO w wszytkich grzejnikach. 2.Spalanie drastyczne. 3.Za goraco w domie i przy niskej temp.kotla - kociol grzeje stale,trzyma temperature i grawitacja dziala tež stale. Po przerobke inna bajka-sterowanie,pogodowka,komfort...Osczednienie
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Popcorn a pochwal się ile spalaż eko na dobę.
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Bercuc ale może żeby nie przerabiać całej instalacji może na grawitacji też da się sterować temperatura w pomieszczeniach bo chyba to było powodem całej przeróbki u ciebie,no i niepotrzebny może cały koszt.
bercus Opublikowano 3 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Stara instalacia zostala - grube rury,želiwniaki,tylko polaczenie kotla przerobione.Kiedy przerabialem bym grzejniki na glowice,nie byloby taniej,nie pracowalo by dobro z želiwem,o grawitacji nie mowiac.Glosno byloby nadal dužo.Teraz wszytki grzejniki otwarte na full i pá pá lá lá....
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 3 Stycznia 2020 @Elektronik7 w pierwszej kolejności zapoznaj się z DTR kotła. Podaj jaki kocioł planujesz zainstalować. 2 godziny temu, Elektronik7 napisał: ,,,, na dniach będę zamieniał tylko piec ,,,, ,,,, na ekogroszek, ,,,,
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Andrzej przecież pisałem że na ekogroszek czyli podajnikiem,co chodzi z tym jaki.
jurek74 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 3 Stycznia 2020 kolego berkus co ci chałasowało na grawitacji jak nie było pompy. to jest chyba czeski film
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 3 Stycznia 2020 16 minut temu, Elektronik7 napisał: ,,,, co chodzi z tym jaki. Chodzi o konkrety. Konkretnie jaki kocioł, DTR kotła.
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #15 Opublikowano 3 Stycznia 2020 A to dobre z tym hałasem też ciekaw jestem
Elektronik7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Andrzej pisałem że na dniach będę wymieniał czyli czeka mnie zakup
bercus Opublikowano 3 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 3 Stycznia 2020 23 minuty temu, jurek74 napisał: kolego berkus co ci chałasowało na grawitacji jak nie było pompy. to jest chyba czeski film Rury grube stalowe polaczone rowno na kociol,slychac wszystko - chrupanie wegla,bzuczenie motorreduktora,blisko i wiatrak slychač.Po polaczeniu 4d pomiedzi kociol i grube rury miedzonymi rurami jest w grzejnikach cichiutko.Nastepnie jescze pod kociol dalem kawalki gume i jest cicho w okolicie komina,kociol stoi na podstawe kominowej.
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 3 Stycznia 2020 22 minuty temu, Elektronik7 napisał: ,,,, pisałem że na dniach będę wymieniał ,,,, Ja jestem prostolinijnym technikiem, więc dla mnie "na dniach" oznacza, że przemyślanego zakupu dokonasz w przyszłym tygodniu. Nim wybierzesz i zakupisz, zapoznaj się z DTR wybranego kotła. Tam wszelakie obostrzenia dotyczące montażu kotła, dodatkowego osprzętu a także prawidłowej eksploatacji będą podane.
Popcorn1 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Popcorn a pochwal się ile spalaż eko na dobę. Przy tych temperaturach jakie są teraz na 80 metrów nie ocieplonego domu na tzw wysokim parterze,CWU 100 litrów grzane do 55 stopni i temperaturze w domu od 23 do 25 stopni to spalam od 15 do 17 kg ekogroszku 24Mj. Palnik SV 200n sterownik Iryd PID RTZ. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Elektronik7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #20 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Andrzej czytam i czytam podpowiec mi jeszcze a jak się sprawdźa przy takich piecach regulator pokojowy np.AURATON
bercus Opublikowano 4 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Wszytkie akcesoria sa odwisle od sterownika kotla i sterowania obiegu grzewczego.Opatrz siebie dobry sterownik,bo bedziesz grawitacji przerabiac i sterowanie wentylow,pogodowke i czujniki wewnetrzne,zewnetrzne,termostatu w koncu užyjesz :-)
Elektronik7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #22 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Bercus czy użyje termostatu to nie wiem na razie muszę poczytać waszych opinii po to te forum chyba ktoś stworzył żeby czegoś się dowiedzieć i w miarę dobrze zrobic instalacje
YaroXylen Opublikowano 4 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Witam. Normalnie Windows98.... Pozdrawiam.Yaro. :-))
bercus Opublikowano 4 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 4 Stycznia 2020 38 minut temu, Elektronik7 napisał: Bercus czy użyje termostatu to nie wiem na razie muszę poczytać waszych opinii po to te forum chyba ktoś stworzył żeby czegoś się dowiedzieć i w miarę dobrze zrobic instalacje Termostatom mysle twoj regulator pokojowy.U mnia dziala auraton 3013
Popcorn1 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Witam. Normalnie Windows98.... Pozdrawiam.Yaro. :-))Kolego na żywo wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciu . Najważniejsze że działa bardzo dobrze i nie muszę tu na forum szukać POMOCY,a to że nie grzeje,że nie osiąga zadanej temperatury lub pali ogromne ilości ekogroszku. Zrobiłem sam bez niczyjej pomocy. Wpinałem się w istniejącą już instalację,więc musiałem się dopasować.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.