Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie pieca na Ekogroszek,w instalaci grawitacyjnej?

Elektronik7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich,ponieważ na dniach będę zamieniał tylko piec--[ i tu pytanie bo nie chciał bym żadnych zaworów N-droznych,mieszających itp..ani pomp]  na ekogroszek,instalacja pozostanie,czyli jak w temacie, i przy dobrze działającej instalacji grawitacyjnej mam parę pytań czy potrzebna jest w tym przypadku ochrona powrotu, jak nisko mogę zejść z temp.zadana,czy dobrze zrobię podłączając na sztywno CWU czyli zasilanie CWU na wyjście z pieca, powrót CWU do powrotu pieca?

Opublikowano

Obawiam się że bez pompy się nie obędzie.... bo piec będzie niesterowalny a to wiąże się z ekonomią i dogrzaniem poszczególnych pomieszczeń...

Ale dlaczego nie zrobić próby? Uzupełnić zawsze można

Opublikowano

Nie kombinuj i zrób instalacje przy kotle zgodnie ze sztuką. Ja tak zrobiłem,wiedzę i schemat zaciągnęłem z tego forum. Też wpinałem się w istniejącą już instalację CO,same grzejniki i CWU,więc na kotle umieściłem zawór 4D, pompę obiegu grzejnikowego, pompę zabezpieczenia powrotu,filtry skośne itp itd. Pompę CWU umieściłem na bojlerze. Masz tu zdjęcia jak to wygląda. IMG_20190404_163228.jpgIMG_20190404_163211.jpgIMG_20190706_061807.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

mialem piec na wegiel uniwersalny pózniej na  mial dzialal od poczatku na grawitacji, przerobilem

na podajnk chodzilo bez zarzutu .  instalacja co na rurach stalowych wymienione grzejniki z fawierów na rurze  fi 32 na alu.instalacja ma około30 lat bez zadnej ochrony [powrotu].piec wytrzymywał srednio 13 lat .teraz dołozyłem pompe co z obejsciem róznicowym  trzeci piec bez pradu mozna palic na ruszcie dodatkowym .z mojego doswiadczenia mozna powiedziec ze piec z podajnikien działa bez problemu na dobrej grawitacji.piece w nowszych konstrukcjach tj. przewały górne  poziome  sa bardziej dogrzane i dłuzej wytrzymuja niż stare konstrukcje  piecow weglowo-mialowych z przewałami pionowymi.

Opublikowano

Popcorn tu nie chodzi o kombinację a o wywalenie niepotrzebnej kasy w błoto,przejzalem między czasie troszkę w necie i bardzo chwalą sobie grawitację z takim piecem,bo jeżeli mi to działało na smieciuchu to czemu teraz nie..

Opublikowano

wszystko chodzi bez zarzutu pod warunkien dobrze wykonanej ins. grawitacyjnej tj piec opuszczony 0,5 wzgledem powrotu najnizszego grzejnika stare budownictwo [kotłownia w piwnicy  i spady na rurach odchodzacych z pionów]. chodziło bez pompy 20 lat. jednak technika idzie do przodu [pompy ,zawory 3i4 drozne pogodowe ster. temp.] kiedys tego nie było  i nie było zadnych problemów z zapchanym filterkiem decyszja nalezy do ciebie.

Opublikowano

Zrobilem grawitacyjnie,wytrzymalem miesiac i doszla przerobka do 4d i 2 pompki.

1. Glosno,GLOSNO w wszytkich grzejnikach.

2.Spalanie drastyczne.

3.Za goraco w domie i przy niskej temp.kotla - kociol grzeje stale,trzyma temperature i grawitacja dziala tež stale.

Po przerobke inna bajka-sterowanie,pogodowka,komfort...Osczednienie

Opublikowano

Bercuc ale może żeby nie przerabiać całej instalacji może na grawitacji też da się sterować temperatura w pomieszczeniach bo chyba to było powodem całej przeróbki u ciebie,no i niepotrzebny może cały koszt.

Opublikowano

Stara instalacia zostala - grube rury,želiwniaki,tylko polaczenie kotla przerobione.Kiedy przerabialem bym grzejniki na glowice,nie byloby taniej,nie pracowalo by dobro z želiwem,o grawitacji nie mowiac.Glosno byloby nadal dužo.Teraz wszytki grzejniki otwarte na full i pá pá lá lá....

Opublikowano
23 minuty temu, jurek74 napisał:

kolego berkus co ci chałasowało na grawitacji jak nie było pompy. to jest chyba czeski film

Rury grube stalowe polaczone rowno na kociol,slychac wszystko - chrupanie wegla,bzuczenie motorreduktora,blisko i wiatrak slychač.Po polaczeniu 4d pomiedzi kociol i grube rury miedzonymi rurami jest w grzejnikach cichiutko.Nastepnie jescze pod kociol dalem kawalki gume i jest cicho w okolicie komina,kociol stoi na podstawe kominowej.

Opublikowano
22 minuty temu, Elektronik7 napisał:

,,,, pisałem że na dniach będę wymieniał ,,,,

Ja jestem prostolinijnym technikiem, więc dla mnie "na dniach" oznacza, że przemyślanego zakupu dokonasz w przyszłym tygodniu.

Nim wybierzesz i zakupisz, zapoznaj się z DTR wybranego kotła.
Tam wszelakie obostrzenia dotyczące montażu kotła, dodatkowego osprzętu a także prawidłowej eksploatacji będą podane. 

Opublikowano
Popcorn a pochwal się ile spalaż eko na dobę.   

Przy tych temperaturach jakie są teraz na 80 metrów nie ocieplonego domu na tzw wysokim parterze,CWU 100 litrów grzane do 55 stopni i temperaturze w domu od 23 do 25 stopni to spalam od 15 do 17 kg ekogroszku 24Mj. Palnik SV 200n sterownik Iryd PID RTZ.

Opublikowano

Wszytkie akcesoria sa odwisle od sterownika kotla i sterowania obiegu grzewczego.Opatrz siebie dobry sterownik,bo bedziesz grawitacji przerabiac i sterowanie wentylow,pogodowke i czujniki wewnetrzne,zewnetrzne,termostatu w koncu užyjesz :-)

Opublikowano

Witam.

Normalnie Windows98....

IMG_20190706_061807.thumb.jpg.70b7cb59abc388ac41f87e8aaac034d3.jpg.75e7d1c710826b86a426c08ba873b9cc.jpg

IMG_20200104_124230.thumb.jpg.b6fae6e22babca6f3999de432ec8b7ce.jpg

Pozdrawiam.Yaro. :-))

Opublikowano
38 minut temu, Elektronik7 napisał:

Bercus czy użyje termostatu to nie wiem na razie muszę poczytać waszych opinii po to te forum chyba ktoś stworzył żeby czegoś się dowiedzieć i w miarę dobrze zrobic instalacje

Termostatom mysle twoj regulator pokojowy.U mnia dziala auraton 3013

Opublikowano
Witam.
Normalnie Windows98....
IMG_20190706_061807.thumb.jpg.70b7cb59abc388ac41f87e8aaac034d3.jpg.75e7d1c710826b86a426c08ba873b9cc.jpg
IMG_20200104_124230.thumb.jpg.b6fae6e22babca6f3999de432ec8b7ce.jpg
Pozdrawiam.Yaro. :-))
Kolego na żywo wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciu . Najważniejsze że działa bardzo dobrze i nie muszę tu na forum szukać POMOCY,a to że nie grzeje,że nie osiąga zadanej temperatury lub pali ogromne ilości ekogroszku. Zrobiłem sam bez niczyjej pomocy. Wpinałem się w istniejącą już instalację,więc musiałem się dopasować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.