KamilLBN Opublikowano 3 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Witam Jestem w trakcie remontu/przebudowy domu. W pokojach zostają grzejniki panelowe, w przedpokoju,kuchni łazience będzie podłogówka. Wyszło po 5 grzejników i 5 pętli. Chciałbym to ogarnąć jednym rozdzielaczem dwu funkcyjnym. Zasilanie to kocioł na pellet i być może w przyszłości zostanie zastąpiony kotłem gazowym. Znalazłem takie dwa rozwiązania. Chodzi mi tylko o to które rozwiązanie lepiej się sprawdzi w instalacji mieszanej?
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jeśli do kotła gazowego kndensacyjnego lub pompy ciepła, to żadne z powyższych.
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Co jest do wszystkiego to jest do niczego-tyczy się rozwiązań chcianych przez autora postu.Żeby było to rozwiązanie uniwersalne (przyszłościowe)to należy zrobić dwa obiegi:osobny obieg grzejnikowy z pompą i osobny na ogrzewanie podłogowe z zaworem 3D z siłownikiem+pompa.Z tym że do kotła na pellet dla ochrony powrotu przydałby sie zawór stałotemperaturowy+pompa+sprzęgło.Niestety przy późniejszym kotle gazowym gadżety z poprzedniego zdania będą zbyteczne bo przy tak małej instalacji poszłoby to bezpośrednio z kotła gazowego.
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2020 a sprzęgło i tak będzie potrzebne do gazowego - zostanie tylko niepotebny 3d do ochrony powrotu o wartości ok 300żł. No i pompa
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2020 A czy będzie potrzebne to zależy czy pompa kotłowa w gazowym wydoli.Nie wiem w końcu jak rozległa jest ta instalacja.Zrozumiałem że tylko 5 grzejników i 5obiegów podłogówki
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jeśli jest instalacja mieszana (podłogówka i grzejniki) to nie ma znaczenia rozmiar instalacji- będą dwa niezależne obiegi które należy odseparować od kotła sprzęgłem
Uzytkownik2 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 No to mamy różne zdania na ten temat) Wg.mnie jak przepływ w instalacji jest poniżej ok.1000l/h to pompy wiekszości kotłów dadzą radę.Grzejniki są zasilane z kotła a do podłogówki zaw.3D z siłownikiem i pompa.Oczywiście nie obejdzie się bez modułu mieszacza a nie każdy producent kotłów posiada w swojej ofercie takie rozwiązanie.Ale np.Junkers MM100 czy Vaillant VR70 mają
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2020 To wtedy pompy na odbiorach pracują w szeregu z pompą kotłową. A powinny?
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Nie powinny. Ale jest specjalny zawór mieszający "6-drogowy" który spełnia rolę sprzęgła i rozdziału na dwa obiegi. I to wszystko na jednej pompie :) Jak znajdę to wkleję. Z tym że to tylko do kondensata. Mam... Primo Box:
KamilLBN Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #10 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Kocioł gazowy jak pisałem wcześniej być może kiedyś będzie. Ale przyjmijmy na razie sytuację i docelowo będzie pellet. Tak więc jak ugryźć temat skoro obydwa rozwiązania są złe? Mam miejsce tylko na jedną szafkę w jednym pomieszczeniu nad kotłownią.
gmaj22 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 4 Stycznia 2020 A kto powiedział, że wszystko musi być w szafce? Całe sterowanie i mieszanie w kotłowni pod spodem, w szafce jedynie rozdzielacze na poszczególne sekcje/grzejniki.
KamilLBN Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ok zatem.Czy taki schemat jest prawidłowy? Wydaje mi się ze brakuje tu grupy bezpieczeństwa albo naczynia wzbiorczego. Niektóre kotły pelletowe pozwalają na prace w układzie zamkniętym.
hajtaler428 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Schemat ok. Rozumiem że na grzejnikach termostaty? Oczywiście zabezpieczenie musi być. Układ zamknięty jeśli producent kotła zezwala. Do grupy bezpieczeństwo jeszcze wężownica schładzająca albo zawór dwufunkcyjny dbv
KamilLBN Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Tak na grzejnikach będą termostaty. Zatem już wiem że muszą być dwa rozdzielacze, ale naszła mnie kolejna wątpliwość. Czy jeżeli zastosuje VTA 522 Kvs 3,2 50-100m2 + pompa oraz VRG 132 Kvs 2,5 do 16 kW+ pompa + siłownik i spięte to Sprzęgło hydrauliczne SHE 40 – OC Czy to już wystarczy bezpośrednio do rozdzielczy, czy przy rozdzielaczach muszą być dodatkowe pompy? Odległość tyg grup pomp to ok 2m. Może to głupie, ale nie mam pewności...
Uzytkownik2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Bez dodatkowych pomp,same rozdzielacze w szafkach,jak na załączonym schemacie(pompy tylko za zaworami 3D)Trochu nie rozumiem dlaczego aż 3zestawy z zaworami 3D?Wystarczą dwa jeden dla obiegu(gów)grzejników i jeden dla obiegu(gów)podłogówki
KamilLBN Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Tak dwie grupy, źle skopiowałem nazwy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.