kbilski Opublikowano 27 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Czy jak się zakręci termostat na kaloryferze to zamyka się tym samym obwód grzewczy? Jak to jest w przypadku, gdy grzejniki podłącza się za pomocą rozdzielaczy to główne zasilanie i powrót idzie metodą trójnikową do każdego z rozdzielaczy i potem z rozdzielaczy na kaloryfery. I pętle tworzą się gdy woda z powrotu z kaloryfera wróci do obiegu. Ale co w przypadku gdy zakręci się wszystkie kaloryfery to pompowana woda zasilająca wejdzie do każdego rodzielacza, potem do kaloryfera i tam napotyka opór? Czy pętla realizowana jest na zaworze przyłączeniowym grzejnikowym? Czy trzeba ją jakoś wcześniej samemu zrobić? Wiem, że to może laickie pytanie, ale proszę o wyrozumiałość.
kiminero Opublikowano 27 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2019 A w czym problem? Tu rozwiązaniem jest pompa elektroniczna z autoadapt, zawór nadmiarowy, bypass lub jeden grzejnik bez głowicy. Polecam pierwsze. Czasem instalacja jest jednopompowa, tzn. zasila i grzejniki i zasobnik CWU i wtedy w ogóle nie ma problemu.
kbilski Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Mam kocioł gazowy i zasilanie idzie na trzy rozdzielacze (po jednym na kondygnacje) i z rozdzielaczy na grzejniki. Kocioł ma wbudowaną pompę i chciałem to tak zostawić bo teraz stara instalacja na tym śmiga a mała nie jest (19 grzejników). Tylko nie wiem właśnie w którym miejscu zrobić ten bypass? Przecież musi być gdzieś połączenie zasilania z powrotem? Bo inaczej co jak sie pozakręca dosłownie wszystkie grzejniki? Zasilanie poleci do rozdzielaczy z nich do grzejników (zamkniętych) i już nie wróci do obiegu. Wzrośnie pewnie ciśnienie w układzie bo pompka nadal będzie pracować. Tak na szybko nagryzmoliłem układ docelowy.
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2019 To całkiem normalna instalacja, jak kocioł grzeje a nie ma obiegu wody to się wyłącza po osiągnięciu zadanej temperatury. Jak nowy kocioł to ma pompę z autoadaptem i po sprawie, starsze modele wymagają albo zaworu nadmiarowo upustowego albo1 grzejnika bez głowicy.
kbilski Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 28 Grudnia 2019 A temperatura wody w obiegu jest mierzona na zasilaniu czy na powrocie?
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zależy, gdzie jest czujnik ją mierzący. Powinien być na zasilaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.