Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nastaw sterownika kotła PWM

krzychkrak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, posiadam piec pelletowy Viessmann Easypell oraz pompę Grundfos Alpha 1L. 

Prośba o poprawne ustawienie parametrów sterownika kotła przy tego typu pompie (pompa podpięta kablem trójżyłowym do sterownika kotła).

Możliwe wybory nastawu sterownika:

• Pompa klasy A, PWM1 – Sygnał PWM invers

• Pompa asynchroniczna – Sygnał 230 VAC

• Pompa klasy A, PWM2 – Sygnał PWM bezpośredni albo pompa klasy A Pompa analogowa 0 – 10V

Podejrzewam, że raczej na pewno nie opcja druga. Natomiast nie mam bladego pojęcia czy dla poprawnej pracy sygnał powinien być ustawiony na PWM1 czy PWM2.

Opublikowano

Tak się składa, że właśnie opcja 2 :)

Opublikowano

Czyli w sterowniku kotła muszę wybrać prawdopodobnie ustawienie ze szlaczkiem i napisem 230V? Bo dwie pozostałe opcje to 15/10-0V z symbolem domku oraz 15/0-10V z symbolem słońca. I właśnie tę ostatnią mam aktualnie ustawioną. Pompa ustawiona jest na biegu dynamicznym (grzejnikowe ogrzewanie). 

Opublikowano

Do wykorzystania sterowania sygnałem PWM trzeba podpiąć pompę dwoma przewodami, zasilającym i sygnałowym. Oba 3 żyłowe. Z pierwszego postu wynika, że masz tylko zasilający, czy źle coś zrozumiałem?

Opublikowano

Dobrze zrozumiałeś, pompa podpięta jest jednym kablem 3-żyłowym. Czyli wniosek z tego, że powinienem wybrać opcję ze szlaczkiem i 230V? (możliwe opcje załączam do posta)

20191215_040338.jpg

20191215_040340.jpg

20191215_040342.jpg

Opublikowano

Tak. Ten "szlaczek" to chyba sinusoida.

Z pompą przychodzi tylko jedna wtyczka zasilająca, która nie pasuje do przyłącza PWM, więc nawet fizycznie tego nie uruchomisz. Trzeba zamawiać kabel sterujący z wtyczką dodatkowo do sterowania PWM. 

Opublikowano

Ten "szlaczek" to symbol AC - prądu przemiennego. 

Opublikowano

Ano tak :)

Opublikowano

Dla mnie wystarczająca jest informacja od kolegi kiminero, że jeżeli nie ma drugiego kabla, to na pewno nie PWM.

Rozumiem, że to ustawienie nie będzie wpływać na zastosowany w pompie bieg dynamiczny i jej autoadaptację?

Opublikowano

To już miałeś napisane w poście #2, że opcja druga :)

Opublikowano

Trzeba by tą pompę oglądnąć i sprawdzić czy nie ma dodatkowego gniazda, dod zacisków na kable- na sterowanie zewnętrzne - wtedy można zrobić sterowanie PWM 

Opublikowano

Jakie są pozytywy ze stosowania tego typu sterowania w porównaniu do tego co mam teraz? Większość odbiorników ciepła w domu to grzejniki, mam tylko podłogówkę w łazience.

Opublikowano

Przydaje się natomiast przy podłogówce, gdzie pętle "odcinane" są siłownikami.

Opublikowano

Czyli jak w przyszłości będę robić adaptację poddasza, gdzie będzie zastosowana podłogówka i ogrzewanie ścienne na zasadzie pętli, to tam z pewnością temat PWM powróci. 

Opublikowano
37 minut temu, krzychkrak napisał:

Rozumiem, że to ustawienie nie będzie wpływać na zastosowany w pompie bieg dynamiczny i jej autoadaptację?

A jak masz teraz ustawioną pompę? Nie kojarzę autoadapt w Alpha1 L.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.