Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł górny czy dolny i jaki najlepszy, firma?

50groszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam chatkę około 200 m2 ocieplona stare budownictwo lata 86r .Obecnie poosiadam sobie jakiś tam piec co do mocy to czort wie co to jest .Długie lata paliłem w nim od dołu i to był błąd od jakiś 3 lat pale od góry i nie kopci piec dłużej się pali nie ma syfu w nim co powoduje ,że lepiej się czyści itp. Piec nie ma żadnych dmuchaw itp czy miarkowników, klasyka troję drzwiczek.Wylot do komina mam od góry. wszystko reguluję sobie sam tzn rozpalam czekam aż się rozpali zamykam górne drzwiczki ,od popielnika  uchylam  .Jak osiągnie  65-70 stopni zamykam drzwiczki i delikatnie zostawiam uchyl na kominie i tak się pali z jakieś 12 h .Wypala się wszystko super. Nie kopci itp Teraz pewnie czeka  mnie wymiana pieca bo ten ma swoje lata i stad pytanie bo czytam na necie że piece z dolnym lepsze  itp Dodam nie potrzebuje palić w piecu non stop  Co polecacie i jak to jest z tym dolnym górnym w nowych piecach bo na podstawie mojego starego do dolnego spalania za chiny ludowe nie wrócę . piec pewnie do mojego domu był by odpowiedni w granicach 24-26 kw ale jaki konkretnie byście polecili? Czytam o tych piecach i masakra każdy jakieś farmazony wali jakby ludzie nie palili w piecu i nie widzieli co się dzieje. O nowych piecach nie wiem nic a może się mylę i Dolniak jest lepszy?

Opublikowano

Zapłacisz za kostkę i będziesz tłukł młotkiem na drobniejsze kawałki,żeby do kotła wsadzić więcej niż 2-3 kawałki.

Opublikowano

Tak się skład że tłuc nie muszę i wiem jak się pali orzech o granulacji do 80mm a wiem jak się pali kostka która po prostu dłużnej trzyma temperaturę w samej kostce zawsze się znajdzie mniejsza bryła czy nawet miał także jest czym podpalić na początku a  mała granulacja po prostu przelatuje przez piec -krócej grzeje .Paliłem różnym węglem o różnej granulacji  i kaloryczności itp i najlepiej wypada kostka o kaloryczności około 30 mj /kg

Opublikowano

Kolego pozostaje ci tylko dolniak - tez rok temu zmieniałem i wiem co to jest ale po zmienie jestem bardzo zadowolony.

Co do wegla którym palisz - w dolniakach lepszy jest orzech choć i kostke pewnie jako spalisz,   Kolego możesz kupić mocny wegiel np marcel wielkości orzecha i on bedzie ci sie spalał dłuzej niż taka słaba kostka z piasta, mimo że na wielkość większa.

Moc celuj raczej w 14kw (mniejszą niż wiecej)  - jeśli masz instalację starego typu - czyli bez pompek i z zeliwymi kaloryferami to bardzo dobrze - tez tak mam i dzieki temu że w instalacji jest dużo wody piec można łatwo regulować i nim sterować.

Opublikowano

Wizja czyszczenia pieca ze smoły w dodatku większe koszty bo więcej się spala przy dolnym mnie odstrasza. Jak pale od góry a jak już wspominałem długie lata paliłem o dołu powoduje że nie ma grama smoły a i co najmniej 1,5 tony mniej spalam niż przy dolnym(dane powiedzmy z 4 lat ostatnich ,zimy podobne) Mogą mnie w "dupe pocałować " Ci ekolodzy.  zero praktyków Ktoś to dotuje  żeby taki syf sprzedawać i wciskać nam kit. Ktoś coś może się wypowiedzieć więcej na ten temat ? -Mowa o osobach które paliły od góry a teraz od doły w tych pseudo ekologicznych 5 klasy? Ja się teraz zaczynam zastanawiać czy nie zamontować pieca gazowego i kupić kociol górnego spalania dodatkowo. Zimy mamy takie że przy ocieplonej chatce nie ma potrzeby palić ciągle .W dodatku to dokłądanie do pieca w trakcie palenia i dym przez to na kotłownie jest masakryczny. A tak to wyczyszczę piec przygotuje sobie go załaduję i zapale kiedy będę chciał i nie muszę tego ja robić bo może to zrobić np żona w kapciach bo piec już jest przygotowany i nie trzeba się pier.... z szufelką  Co do smoły niech mi nikt nie mówi że jej nie ma bo filmy np o mpm ds to jasno pokazują przy moim starym piecu gdzie paliłem o dołu było podobnie teraz od góry jak już psiałem lupą szukać 

Opublikowano

Poziom wiedzy=0%

Kocioł górnego spalania to kocioł gdzie wylot spalin masz u góry kotła.

Jak w nim palisz od góry to masz spalanie współprądowe i względnie nie kopci.

Jak w nim palisz od dołu to masz spalanie przeciwprądowe, smoła, zadyma.

Kocioł dolnego spalania to kocioł gdzie wylot spalin masz na dole kotła jest to kocioł o spalaniu współprądowym, który nie kopci.

Smoła jest w komorze zasypowej kotła dolnego spalania, gdzie w niczym nie przeszkadza i nie trzeba jej czyścić.

Przy dokładaniu, jak wszystko jest dobrze nie kopci na kotłowni, ewentualnie możesz dokupić wentylator wyciągowy jak masz np. za wąski komin.

Kocioł dolnego spalani, zużywa mniej opału, ma większą sprawność oraz dużo czyściej spala od kotła górnego spalania i nie może być przewymiarowany.

Poczytaj sobie.

https://czysteogrzewanie.pl/rozwoj/spalanie-wegla-i-drewna-od-kuchni/#Techniki_spalania_wegla_i_drewna

Opublikowano

W komorze zasypowej kotła dolnego spalanie jest tyle smoły ponieważ, zachodzi tam piroliza opału, w wyniku której wydzielają się gorące gazy, które krążą w komorze zasypowej  i gdy te gorące gazy dotkną zimnej ścianki kotła następuje kondensacja smoły na ściance kotła.

Opublikowano

jesteś praktykiem czy teoretykiem ? bo nie oszukujmy się nam nie chodzi o ekologie tylko o dobre spalanie. Na jakiej podstawie twierdzisz że dolniak spala mniej i że jest czyściej od pieca górnego spalania które podobno jest odwrotnością dolnego ?

Opublikowano

Większość nowych ds-ów na rynku ma podawanie powietrza pierwotnego od góry przez zasyp. Tam smoły będzie mniej. I te są dokładną odwrotnością górniaków rozpalanych od góry.

Opublikowano
6 minut temu, 50groszy napisał:

jesteś praktykiem czy teoretykiem ? bo nie oszukujmy się nam nie chodzi o ekologie tylko o dobre spalanie. Na jakiej podstawie twierdzisz że dolniak spala mniej i że jest czyściej od pieca górnego spalania które podobno jest odwrotnością dolnego ?

Na takiej, że mam dolniaka w kotłowni.

Jak ci pasuje kocioł górnego spalania to po co go wymieniasz?

Opublikowano

Rozumiem ,że masz doświadczenie z piecem górnego spalania również i masz porównanie? Pytam bo chce dostać rzetelne informację a nie że się komuś wydaję A jaki masz piec? 

Opublikowano

Są ds-y z klapą do łatwiejszego rozpalania. Jak się uprzesz to w takim ds-e możesz palić jak do tej pory. Ale będziesz pewnie pierwszym i ostatnim, który tak robi...

Opublikowano

Dobrze wiesz że w dolniaku trzeba wypalić wsad żeby załadować następną porcję paliwa,na pewno nie jest to wygodne.Oba rodzaje kotłów mają swoje zalety i wady,jednak z tego wszystkiego sam widzisz że z zasypowych przebiły sie tylko dolniaki i HG.To o czymś świadczy.Teraz mierz ile potrzebujesz tego kotła i szukaj czegoś w Twoich możliwościach finansowych.

Opublikowano

Rok budowy domu 1927r. Ceglany, tylko poddasze ocieplone, a w kotłowni zamontowany mpm ds 14 kW i jest o niebo lepiej niż górniak 20 kW. Opału teraz jest mniej spalane, a temperatury na piecu wyższe i cieplej w domu na okrągło.

W starym kotle było kiszenie opału w temp poniżej 50 stopni, a w mpm ochrona powrotu na 55, a kocioł jest utrzymywany powyżej 60 stopni.

Opublikowano

Nikt się nie musi na wszystkim znać,ale teraz jak się nie znasz to Cię zjedzą żywcem.Czytać i pytać.

Opublikowano
4 minuty temu, carinus napisał:

Dobrze wiesz że w dolniaku trzeba wypalić wsad żeby załadować następną porcję paliwa,na pewno nie jest to wygodne.Oba rodzaje kotłów mają swoje zalety i wady,jednak z tego wszystkiego sam widzisz że z zasypowych przebiły sie tylko dolniaki i HG.To o czymś świadczy.Teraz mierz ile potrzebujesz tego kotła i szukaj czegoś w Twoich możliwościach finansowych.

Chciałeś napisać raczej w Górniaku wypalić wsad?  No tak tylko kto teraz potrzebuje palić na okrągło przy takich temperaturach ?

Opublikowano
5 minut temu, PawełKu napisał:

Rok budowy domu 1927r. Ceglany, tylko poddasze ocieplone, a w kotłowni zamontowany mpm ds 14 kW i jest o niebo lepiej niż górniak 20 kW. Opału teraz jest mniej spalane, a temperatury na piecu wyższe i cieplej w domu na okrągło.

W starym kotle było kiszenie opału w temp poniżej 50 stopni, a w mpm ochrona powrotu na 55, a kocioł jest utrzymywany powyżej 60 stopni.

No i jakiś konkret. Zadowolony jesteś z tego mpm? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.