Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana pomp CO i CWU

mkwapisz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym wymienić w swojej instalacji pompy CO i wymiennika CWU. Nie to że nie działają, ale do oszczędnych to one nie należą i swoje lata już mają. Czym można by je zastąpić?  Na co zwrócić uwagę, bo powiem szczerze, że chciałbym wstawić nowe bez modyfikacji instalacji. Pompa Hamo ma rozmiar 130 i kołnierz pod 5/4" (CWU), Leczno 180 i kołnierz też 5/4" (CO). Cena pomp nie ma zasadniczo znaczenia, rozmiar tak, więc jak ktoś by mógł zaproponować konkretny model jako zamiennik, to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
Marcin

pompa1.thumb.jpg.06b67c450a981411bc2194cdacfdfe49.jpgpompa2.thumb.jpg.244446c2d6249b7c41c296d5b9d12119.jpg

Opublikowano

Na którym biegu pracuje ta Leszno? Rozumiem, że ta Hamo pracuje tylko w momecie dogrzewanie CWU? 

Opublikowano

Leszno na max, piec jest w piwnicy, musi wpompować wodę na pierwsze piętro (6m w pionie jak nic). Instalacja była przystosowana do obiegu grawitacyjnego, ale pewna jej część niestety nie jest.

Co do Hamo, to faktycznie tylko podczas dogrzewania, ale chciałbym włączyć pompę CWU by dogrzać powrót. Ustabilizowałaby się praca pieca i sterownika. Później może przerobię instalację i wstawię dodatkową pompę kotłową. Najprościej jest jednak ja po prostu wymienić. Poza tym powoduje ona bardzo szybkie wychłodzenie się pieca, szczególnie jak zostanie pobrane dużo wody z bojlera. Woda w bojlerze 20, na piecu np. 60 i mam szybki zjazd do 40. Chyba za dużo i za szybko przepycha wodę przez bojler.

Od katalogów wszystkich firm trochę boli mnie głowa. Wstępnie przeglądałem właśnie zaproponowane przez @kiminero Wilo oraz jeszcze Grundfos. Ale chciałem się zapytać ludzi którzy je albo instalują albo używają.

Pozdrawiam
Marcin

Opublikowano
10 minut temu, mkwapisz napisał:

Leszno na max, piec jest w piwnicy, musi wpompować wodę na pierwsze piętro (6m w pionie jak nic).

Wysokość nie ma znaczenia. Jeśli tam grawitacja hulała, to układ ma bardzo małe opory i powinna sobie poradzić nawet pompa"40" i 1 bieg.

Opublikowano

Takie ładne pompy i do wymiany?

One do muzeum techniki powinny trafić!

Tak jak już kolega pisał obie pompy wystarczą 40- ki, jedna na 180mm, druga na 130.

Ta krótsza to typowa do inst solarnych, ale nie szkodzi jej pracować w obiegu grzania CW.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Takie ładne pompy i do wymiany?

One do muzeum techniki powinny trafić! 

No właśnie... Moja już pracuje prawie 30-ci lat... Te wszystkie energooszczędne wynalazki *** się szybciej, niż się klient spodziewał  oszczędności.., a koszt zakupu w  "woj", a oszczędność z nich też w "woj". przeliczajac od A do Z... 

Teraz zmieniłem sposób ogrzewania i pracują trzy pompy, które pobierają ok 88W... 

Gdybym wstawił 3 pompy energooszczędne i za każdą zapłacił po 400zl, to zwot kosztów byłby po ok 8-miu latach... O ile ta energooszczędna się nie wys... Ra ..., a jakby nie patrzeć, to są trzy szt.

Pozdarawiam i zycze przemyśleń... 

20191211_193611.jpg

Opublikowano

Montuję te pompy od wielu lat i póki co wszystkie działają. Nie tylko moje. Na zalanie, uszkodzenia mechaniczne, przepięcia i przegrzania nie ma mocnych pomp. Jak się kupuje pompy do nowej instalacji, to "oszczędzania" na "drogich" pompach elektronicznych nigdy nie zrozumie. Przy wymianie sprawnej na nową już można się zastanawiać, bo kosztem będzie też ta leżąca na półce stara pompa.

Tak czy inaczej: jeśli zaoszczędzimy 20 W w pracy ciągłej pompy dla sezonu 250 dni i 0,60 zł/kWh energii, to 20*24*250=120000=120kWh 120*0,6=72 zł. Na rok. Warto? Po roku pompa za 410 zł kosztuje już 338 zł i ma jeszcze rok gwarancji. Gdy traci gwarancję to zaoszczędziła już 144 zł i de facto kosztowała nas 266 zł. A jakby tak popracowała 30 lat jak pompa kolegi?

Opublikowano

Najstarsza pompa którą montowałem to grudfoss 25/40 z 1991r  do kotła Termet 2-F - i nadal ponoć chodzi, choć kocioł do wyrzucenia był 20 lat później.

Pompa po nim została i do dzisiaj pracuje.

Opublikowano

Ta Hamo pracowała wcześniej u mnie na piecu zasypowym. Chyba z 20 lat ma, dlatego jak był wymieniany piec na ślimakowy, to poszła na CWU, a została zakupiona ta z Leszna.

38 minut temu, kiminero napisał:

Tak czy inaczej: jeśli zaoszczędzimy 20 W w pracy ciągłej pompy dla sezonu 250 dni i 0,60 zł/kWh energii, to 20*24*250=120000=120kWh 120*0,6=72 zł. Na rok. Warto? Po roku pompa za 410 zł kosztuje już 338 zł i ma jeszcze rok gwarancji. Gdy traci gwarancję to zaoszczędziła już 144 zł i de facto kosztowała nas 266 zł. A jakby tak popracowała 30 lat jak pompa kolegi?

Wilo Stratos i Vario mają 5 lat gwarancji. Grundfosy mają  2. I tutaj właśnie trwałość pompy ma znaczenie. Wolę wydać trochę więcej i oszczędzić na tzw. robociźnie.

3 godziny temu, kiminero napisał:

Wysokość nie ma znaczenia. Jeśli tam grawitacja hulała, to układ ma bardzo małe opory i powinna sobie poradzić nawet pompa"40" i 1 bieg.

Jak napisałem, część instalacji nie jest grawitacyjna i na III biegu ledwo daje radę tam dopompować ciepło. Bez przymknięcia paru grzejników na obiegu grawitacyjnym jest poważny problem.

To w takim razie to jak dobiera się pompę, bo podstawowy parametr to Hmax. Myślałem, że to określa "zasięg" możliwości takiej pompy i że w tym przypadku muszę kupić taką która ma min 6m. Najmocniejsze jakie widziałem mają 8. Np. ta moja Hamo ma 6m, ale bardzo mały przepływ na tym poziomie. Tak wychodzi z tego wykresu na niej.

Opublikowano

Stratos to już 600 minimum i adapt nie zawsze potrzebne. 

Pompa nawet 8m może nie "dopompować" wody w budynku parterowym, jak układ jest hydraulicznie nie wyregulowany. Najlepiej pozakładać termostaty na wszystko i wyregulować nastawami wstępnymi zaworów. Bez zaworów to się liczyło kryzy, ale dziś to już zabawa dla cierpliwych. Woda płynie tam, gdzie oporu mniej. Jak są w układzie grzejniki żeliwne bez zaworów na gałązkach 3/4", to jeden taki grzejnik "kradnie" sporo przepływu pompy i do tych panelowych o większym oporze może brakować.

Opublikowano

Na części grawitacyjne tak właśnie mam. "Klasyczne" grzejniki żeberkowe, z "klasycznymi" zaworami kulowymi, które lekko przykręcone dają efekt kryzowania. Z termostatami to bym się bał, bo jak wszystkie się zamkną, to jak będzie pompować pompa?

Ale takie zawory, to muszę pomyśleć, nie wiedziałem że mają taką funkcję, dzięki.

Opublikowano

Jak kupisz Stratosa, to pompa sama dostosuje się do ilości otwartych termostatów. Jak się zamkną wszystkie, to wejdzie w tryb uśpienia. Adekwatnie spada pobór prądu, od 3W chyba.

Opublikowano

Ciekawe, tzn pompa jest w stanie wykryć że nie pompuje wody?

Stratos to chyba trochę za bardzo zaawansowana pompa. Usieciowiona i chyba służąca do pracy w jakiś większych zespołach. Ale jak już pralki są sieciowe, to czemu i nie pompa ;-). Poczytam i pooglądam. Dzięki

Opublikowano

Już wiem jak będzie pompować pompa jak zamkną się grzejniki. Pompa CO ma obejście z takim zaworem kulowym. Jak działa pompa to odcina grawitację. Tylko jak teraz pozakręcałem grzejniki, to pompa CO chodziła, ale nie domknęła tego zaworu. Efekty był taki, że zaczęła ciągnąć wodę z pieca przez zawór 3d i powrót pieca. Za to jakie fajne temperatury się zrobiły. Normalnie to powrót mam na poziomie 36-38C.

20191216_przez_powrot.thumb.jpg.3ab55e6471aa76a92492de4802c0dcbe.jpg

Opublikowano

Wznawiam temat póki off top się nie rozrosnie. Które pompy najbardziej zywotne? Cena niezbyt gra rolę bo płaci Unia Europejska ja tylko się dokładam:) 

Dobrać Stratosa, Alphe 3 czy niżej też ok? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.