Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Mini Bio Luxury 12kW, skropliny w czopuchu.

Krupniok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Kupiłem po okazyjnej cenie od znajomego nowy piec Kostrzewa Mini Bio Luxury B 12kW. Jako, że piec leżał ponad rok u niego w piwnicy zapakowany, stracił już gwarancję. Stwierdziłem więc po kupnie pieca i lekturze tego forum, że uruchomię go sam. Piec służy do ogrzania około 70m kwadratowych domku letniskowego w którym chcę przebywać również zimą. CWU jest z termy, nie z pieca. Instalacja zrobiona jest bez rozdzielaczy, w domu jest 6 kaloryferów. Powrót zabezpieczony zaworem mieszającym na 45 stopni. Parametry w sterowniku ustawiłem porównywalnie z podanymi na forum, wydajność podajnika też zmierzyłem i wpisałem. Piec uruchomił się bez problemów i według "pogodówki" umieszczonej na dworze ustawił się na temperaturę zadaną kotła 56 stopni. Czujnik na zewnątrz, mimo, że jest dedykowany, zawyża temperaturę o 3 stopnie, nie znalazłem niestety żadnej regulacji. Zużycie pelletu na 2 doby ciągłego utrzymywania temperatury 23 stopnie to 27kg. Pellet Barlinek A1, 6mm.

Teraz przechodzę do mertium. Podczas pracy czopuch łączący kocioł z kominem można dotknąć ręką, to powoduje, moim zdaniem, skraplanie się i spływanie skroplin już z czopucha do wyczystki z tyłu pieca. Część skroplin spływa po wkładzie kominowym i jest odprowadzana do kanalizacji, ale martwię się tymi płynącymi czopuchem do pieca. Czy wynika to z za niskiej temperatury spalin? Jak temu zaradzić?

W załączniku jeszcze zdjęcie ilości i kolor popiołu po 27kg.

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

Opublikowano

Sprawdź w instrukcji kotła jakiej temp. powrotu wymaga producent. Moim zdaniem 45 na powrocie i 56 na kotle to zbyt mało. Moim zdaniem powrót ≥55 a kocioł minimum 60 stopni.

Opublikowano

Za niska temp pracy kotla .Zalecana temp pracy kotła na pellet to min 65  stopni ,a nie 56  .Kocioł zanim się dobrze rozgrzeje, to już się wygasza ,spaliny też pewnie ledwo cieple  ,stąd skraplanie w czopuchu .Jedyna rada to ustawić wyższą temp zadaną kotla  65stopni i dac mu się rozgrzać do zalecanej temperatury

Opublikowano

W instrukcji wymagany powrót to właśnie 45 stopni. Zakres pracy 55-80 stopni, również według instrukcji. Ustawił się na 56, ale mogę wymusić pracę na wyższej temperaturze. W piwnicy mam 8 stopni.

Opublikowano

zakres pracy ,to nie to samo co temp zalecana,ale skoro chcesz utzrymywać te 56 stopni ,to nie pytaj czemu masz skropliny w czopuchu ,bo to oczywiste ze z powodu zbyt niskiej temp kotła i powrotu.I idę o zakład ze przy zadanej kotła 56 stopni ,na powrocie na pewno nie bedzie 45 stopni ,wymienik caly w czarnej sadzy co tylko potwierdza ze kocioł pracuje na zbyt niskiej temp.

Gość Trener40
Opublikowano

Z tego co widać, to ten palnik pracuje praktycznie na niskiej mocy co widać po kolorze wymiennika. 

Gość Trener40
Opublikowano

Kolego... Musisz zmienić prowadzenie tego kotła. To, że on jest za duży do 70m/2 to wiadomo. Pokaż wykres z pracy palnika... 

Gość Trener40
Opublikowano

Dokładnie wykres z pracy kotla. Nie znam Twojego sterownika, ale patrz w ustawienia kotla. 

Podniesienie temp kotła nie pomoże na ten czarny syf, który masz obecnie w wymienniku jeżeli palnik dalej będzie pracował na niskiej mocy, czyli kisił opał. 

Gość Trener40
Opublikowano

Oczywiście, że teraz grzeje, bo mu podniosłeś zadaną na 60. Poczekaj jak się dogrzeje i wyrówna się również temp w całej instalacji. Sprawdź wtedy do jakiej mocy zejdzie i otwórz drzwi do kotła. Zobacz jak wygląda płomień. 

Opublikowano

To sprawdzę już jutro, po zamontowaniu econet, będę miał też wykresy. Przy 60 stopniach czopuch jest wyraźnie cieplejszy, na granicy parzenia. Dziękuję bardzo za dotychczasowe porady.

Jeszcze tylko dopiszę, że według instrukcji kocioł ma zmienna geometrię palnika i może zmieniać swe wymiary dostosowując moc od 3 do 12 kW, cokolwiek to znaczy.

Gość Trener40
Opublikowano

Czopuch teraz jest wyraźnie cieplejszy, bo palnik śmigał z mocą 12KW. Zaraz palnik odstawi się na 3KW i czopuch znowu będzie dużo chłodniejszy. 

Opublikowano

Po dołożeniu modułu internetowego mogę teraz przeglądać wykresy. Dostępu do danych przed instalacją modułu nie ma. Piec rzeczywiście rozpala i się i dogrzewa zaczynając od 12kw. W miarę jak podnosi się temperatura kotła, moc spada do około 4kW, żeby po osiągnięciu zadanych 22 stopni w domu wyłączyć się. W załączniku wykres. Które parametry mogę zmienić? Nadmuchy? Jak mam ocenić ten płomień? Proszę o wyrozumiałość. :)

wykres.png

Opublikowano

Zrób jeszcze  kilka fotek wemiennika. Sprawdź sam czy to czarne da się zeskrobać( taka maź) , czy to po prostu jest kolor wymiennika i na zdjęciu zupełnie inaczej się to przedstawiło... 

Co do płomienia. Sam pewnie zobaczysz różnice... 

Jak będzie pracował już z 10 min na 12KW, to otwórz drzwiczki i sprawdź. 

Jak już zejdzie na 4 KW, to również zobacz jaki jest płomień na palniku. 

Jak Ci się uda, to zrób kilka fotek palnika ( czyii ognia) jak już pracuje na tych 4 KW. 

P. S. 

Czy po każdym rozpaleniu wykresy wyglądają podobnie, czy za drugim już razem dłużej pracuje z mocą 4KW? 

Opublikowano

Tam nie ma żadnej mazi. Lekka, sucha sadza schodząca pod palcem, reszta to popiół. Ten piec jest właściwie wszędzie pomalowany na czarno. Nie mam jeszcze innych wykresów, bo dopiero raz się rozpalił z modułem wifi. Teraz ma postój, bo w domu ciepło.

p10.jpg

p11.jpg

p12.jpg

p13.jpg

Opublikowano

No to może dramatu nie ma. Sprawdź jeszcze jak wyglada płomien przy 100/60/30% mocy palnika... Tu masz taką wizualizacje i jeżeli prawdą jest, że przy 60% zmienia się geometria, to ja ( a znając siebie bym sprawdził z czystej ciekawości) i ustawił bym  mu max mocy na 90 %, a min na 70.  Ja lubię kombinować, a przy tym dużo się dowiaduję na własnej skórze. 

Opublikowano

Hej , wejdź w ustawienia serwisowe później ustawienia palnika i sprawdź nadmuchy max nominalny i min bo ten maksymalny wydaje się ze masz 47 albo cos takiego wiec raczej zdecydowanie za dużo ... mam taki piec i tez kombinuje ale jest już dobrze .

teraz dostawiam pompę kotłowa żeby to wszystko poprawić Pozdrawiam , całe Zycie uczymy się i to jest piękne ;)

Opublikowano

Sonda lambda i zetka (nawiew do kotłowni), by się przydały, żeby zoptymalizować proces spalania. Wymiennik powinien być mniej więcej  w kolorze zawirowywaczy.

Opublikowano

Ja mam taki. 

https://www.robimywedliny.pl/pl/p/Termometr-elektroniczny-do-zywnosci-z-sonda-0-250C/837?gclid=Cj0KCQiA0NfvBRCVARIsAO4930lX8kPW0jbf_YH191lIgKcBA1uP2qu6jxwuQQfQ01WpBE_W0U4NHQoaAgNSEALw_wcB

Zainwestuj, bo nawet nie ma punktu odniesienia. 

Może się okazać, że praca kotla w Twoim przypadku na min mocy generuje bardzo niską temp  spalin. W mojej ocenie, to co Ci spływa do kotla, to jest z całego komina ( pewnie nieocieplonego) . Część tego spływa do kanalizacji, a część leci po czopuchu. Dlatego proponowałem aby kocioł pracował z większą min mocą, ale też żeby nie zdążył się przegrzac zanim mieszkanie zostanie dogrzane. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.