jacorrr Opublikowano 8 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam wszystkich na forum dopiero raczkuje z tym wszystkim jako monter i proszę Was o pomoc. Chce zrobić nową instalacje w układzie otwartym piec 12Kw na paliwo stałe, kotłownia jest w drugim budynku i rury będą szły pod ziemią. zależy mi na tym żeby wszystko działało jak braknie prądu i latem żeby tylko grzało na bojler. Proszę Was żebyście podpowiedzieli mi jakie zawory, pompki, filtry zamontować i w ktorym miejscu żeby wszystko działało poprawnie.
kiminero Opublikowano 8 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2019 To nigdy nie zagrzeje bez pompy. Zapomnij o grawitacji. Pomyśl o układzie mieszanym. Kotłownia z boilerem otwarte, a dom za wymiennikiem płytowym w układzie zamkniętym. Odpadnie dość problematyczne wynoszenie naczynia ponad grzejnik poddasza.
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Ogólnie powinno być tak Trzeba dobrać pompę od grzejników , ta od CW to 25/40 , ponadto trzeba naczynia przeponowego z armaturą do bojlera. Jakiekolwiek zawory różnicowe , ewentualne myśli o grawitacji są zbędne.
jacorrr Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Czyli pompa od pieca do bojlera cw co zaznaczyłeś ma być 25/40 ? A naczynie przeponowe musi być skoro jest zbiornik wyrównawczy ? coś takiego ?
Gość Digitrax Opublikowano 8 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Aby uniknąć strat ciepła na cyrkulacji wody użytkowej lepiej by było gdyby zbiornik CWU był w domu. Całość może napędzić jedna pompa przy kotle na powrocie z termostatycznym zaworem mieszającym dla zapewnienia gorącego powrotu. Wężownicę zbiornika CWU w domu podłączyć do obiegu tak jak grzejnik ale przez termostatyczny zawór z kapilarą umieszczoną w zbiorniku. Układ grzewczy masz otwarty i tu jest zbiornik wyrównawczy a do obiegu CWU potrzebne jest naczynie przeponowe np 18 litrów.
jacorrr Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Niestety nie mam możliwości umieszczenia i podłączenia bojlera w domu. I szukam jak najprostszego sposobu podłączenia wszystkiego w taki właśnie sposób żeby wszystko działało
jacorrr Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Czy tak podłączona instalacja zda egzamin? jeśli nie to prosze o wskazówk co mam poprawić.
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Może zadziałać ale kocioł nie piec bo te są w piekarni będzie dostawać zimną wodę na powrót co mu nie służy.
gmaj22 Opublikowano 11 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 11 Grudnia 2019 1/ Odpowietrznik automatyczny nad kotłem jest zbędny, ponieważ układ odpowietrzy sie przez naczynie. 2/ O ile wyżej jest naczynie nad grzejnikiem (dodatkowym bojlerem) #5?
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Pompa od CO raczej 25/60 , 25/40 może się okazać za mała.
gmaj22 Opublikowano 11 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 11 Grudnia 2019 A pompa cyrkulacji CWU wystarczy 15/14-nie musi być 25/40 No i skoro bojler w kotłowni, to widziałbym tam również wymiennik płytowy.
jacorrr Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor #12 Opublikowano 11 Grudnia 2019 zbiornik wyrównawczy bedzie poł metra wyżej niż najwyżej położony grzejnik. 1 . Czy w takim razie musze montować jakieś odpowietrzniki jeśli tak to w ktorym miejscu? 2 . czy konieczne jest montowanie wymiennika płytowego ? 3 . i co z tym zimnym powrotem na koioł ? jak zrobić żeby było dobrze ?
Gość Digitrax Opublikowano 11 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Pomiędzy kotłem a naczyniem otwartym nie ma prawa być żadnego zaworu a u Ciebie jest "ZZK" !
jacorrr Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Tak ten zawór to jest pomyłka już go usunąłem
jacorrr Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #15 Opublikowano 12 Grudnia 2019 1 . Czy w takim razie musze montować jakieś odpowietrzniki jeśli tak to w ktorym miejscu? 2 . czy konieczne jest montowanie wymiennika płytowego ? 3 . i co z tym zimnym powrotem na kocioł ? jak zrobić żeby było dobrze ?
jacorrr Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 17 Stycznia 2020 witam możecie mi pomóc ktory z projektów jest dobry ten z pompa do ochrony kotła czy ten z zaworem 3 drożnym? i prosze o jakieś podpowiedzi jeśli jest coś źle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.