Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulacja hydrauliczna

Ksieciunio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część wszystkim. Kurcze mam problem z grzejnikami w których założyłem głowice termostatyczne. 

Grzejniki z zaworami term.grzeja ale tylko od góry cały dół i powrót jest zimny, grzejniki odpowietrzone. Tak się dzieje z 3 grzejnikami, reszta czyli 4 mają zwykłe zawory, a regulacja na zaworach powrotnych to jakaś tragedia.

Jeśli kupię 4 zawory termostatyczne i na nich zrobię nastawę bez zakładania termostatów bto będzie ok ? Zacznie to wszystko grzać ?

mieszkanie.thumb.jpg.6346ecf3cd4917ff4e492599e36c396d.jpg

Pomieszczenia 2 i 6 mają termostaty

Pomieszczenia 3,1,5 mają zwykłe zawory. 5 to łazienka, 3 to salon i tu jest regulator to kotła.

Opublikowano
32 minuty temu, Ksieciunio napisał:

Jeśli kupię 4 zawory termostatyczne i na nich zrobię nastawę bez zakładania termostatów bto będzie ok ? Zacznie to wszystko grzać ?

Zacznie,ale nie jestem pewny czy można to tak puścić bez termostatów.

Opublikowano
9 minut temu, sambor napisał:

Grzejniki są zasilane z boku czy z dołu?

Grzejniki zasilane z boku, 4 grzejniki nie można w ogóle wyregulowac, nie mają nastawy wstępnej, mają zwykłe zawory odcinające.

6 minut temu, Jamjestcichy napisał:

nie jestem pewny czy można to tak puścić bez termostatów.

Chodzi mi o same zawory termostatyczne bez tych pokręteł, by to kocioł gazowy regulował temp.w pomieszczeniu a nie termostaty.

Opublikowano

Na 3 grzejnikach mam zawory danfosa, na pozostałych podobne do tych ze zdjęcia (te białe)

IMG_20191104_125706.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, Ksieciunio napisał:

Chodzi mi o same zawory termostatyczne bez tych pokręteł, by to kocioł gazowy regulował temp.w pomieszczeniu a nie termostaty.

Rozumiem,ale zdajesz sobie sprawę,że grzejniki muszą być odpowiednio dobrane inaczej temp będzie albo za duża albo za mała bo sterownik/termostat pokojowy masz jedynie w jednym pomieszczeniu i tam takie rozwiązanie jest słuszne.

mają zwykłe zawory odcinające.

Spróbuj nimi wyregulować.

Opublikowano

Na 3 grzejnikach mam zawory danfosa

A na jaką cyferkę są ustawione?

Opublikowano
54 minuty temu, Ksieciunio napisał:

Grzejniki z zaworami term.grzeja ale tylko od góry cały dół i powrót jest zimny, grzejniki odpowietrzone.

Nawet jeśli głowice są na maksa lub zdjęte? Rozumiem, że problemem jest chłód w tych pokojach, a nie sam fakt, że grzejniki są ciepłe tylko górą.

Filtr pompy warto skontrolować i może podnieść wydatek pompy jeśli to możliwe.

Opublikowano

Pomieszczenie 2 mam nastawy na 4, pom.6 mam nastawę na 5. 

5 minut temu, kiminero napisał:

Filtr pompy warto skontrolować i może podnieść wydatek pompy jeśli to możliwe.

Filtr myślę, że czysty bo kocioł ma dop.rok. wydatek pompy mogę podnieść, w tych grzejnikach gdzie są te zwykłe zawory to powroty są ciepłe, nie tak jak zasilanie ale ciepłe.

W pomieszczeniu 2 wg.mnie są za małe grzejniki bo 60x100 2szt.ale to inny temat na wiosnę.

Teraz to trzeba ogarnąć by grzały pełna powierzchnią.

Opublikowano

Te białe Diamondy to są zwykłe zawory , nie termostatyczne, do nich nie zamontujesz głowic termo,

Tu raczej problemem jest przepływ przez grzejniki, które słabo grzeją - po prostu trzeba je nastawić na większy przepływ.

Sama regulacja pompą mało co da, 

Opublikowano

Próbuję właśnie ustalić, czy te grzejniki "słabo" grzeją, czy po prostu tyle ile wystarcza do utrzymania temperatury nastawionej. Wielu ludzi po przejściu na głowice termostatyczne ma problem z "zimnymi" grzejnikami.

Opublikowano

Pomieszczenie 2 to sypialnia i ma 20m2, dwa grzejniki 60x100. 

Wg.mnie jest mały przepływ na grzejnikach na których mam zawory termostatyczne i tak grzejniki powrót mają zimny. 

Tam gdzie te diamondy to czuć jak powrót jest letni.

Zasilanie na grzejniki około 45*, kocioł gazowy Termet Gold 20kw.

15 minut temu, sambor napisał:

Tu raczej problemem jest przepływ przez grzejniki, które słabo grzeją - po prostu trzeba je nastawić na większy przepływ.

Czyli zwiększyć nastawy wstępne ? Zaraz to zrobię.

11 minut temu, kiminero napisał:

Wielu ludzi po przejściu na głowice termostatyczne ma problem z "zimnymi" grzejnikami

W sypialni jest chłodno, ustawione jest na głowicach na 25* a realnie jest 20*.

Głowice to danfosa bluetooth.

Opublikowano

Skręć te diamonty trochę bo ewidentnie brakuje ciepła/wody dla grzejników z termostatami.

Albo zwyczajnie ściągnij termostaty i zobacz czy coś się zmieniło.

Opublikowano
5 minut temu, kiminero napisał:

Dlaczego w ogóle to robiłeś?

Myślałem, że tak powinno być :/

Szukam imbusa i ściągam głowice i ustawie kryzowanie na 7.

Opublikowano

W handlu zawory pod głowice są często kryzowane wstępnie w połowie zakresu nastaw, więc może to nastawy "handlowe"

Nastawa na  7 to za dużo - daj 1-2 stopnie mniej np 5 lub 6.

Opublikowano

@sambor To ja przy montażu zaworów sam je ustawiłem opierając się o stronę danfosa i ich kalkulator.

Opublikowano

Dziękować Panowie, wszystkie grzejniki grzeją, powroty letnie/ciepłe na wszystkich. Ja zrobiłem błąd przez ta regulację wstępna. Teraz musze tak zostawić na 6/7 albo dokupić 3 zawory termostatyczne bez głowic.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.