mkwapisz Opublikowano 6 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Witam, już od dłuższego czasu borykam się z problemem grzania CWU. Pompa która pompuje wodę z pieca do wymiennika chyba jest poważnie przewymiarowana. Powoduje bardzo szybki spadek temperatury na piecu i w rezultacie bardzo niestabilną pracę samego pieca. Proszę o opinię, czy mam rację i trzeba by pompę wymienić na mniejszą, czy też jest ok, a problem może być gdzieś indziej (np. jestem przewrażliwiony). Jeżeli wymiana, to prosiłbym o zaproponowanie modelu który dałoby się wstawić w to miejsce, bez przeróbek instalacji (ten sam sposób montażu). Poniżej zdjęcie pompy. Kiedyś pracowała w obiegu CO. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Na którym biegu pompa pracuje obecnie? Pompa spora, ale na piewszym biegu powinna spełnić swoje zadanie. Ponadto nic nie piszesz o kotle i o bojlerze. A to ważne
mkwapisz Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Piec to w profilu, czyli Zębiec Merkury 25 kw, bojler Galmet 200l. Pompa idzie na 1 biegu. O problemy podejrzewam pompę, albo sposób przyłączenia powrotu z tego obiegu. Bo patrząc od strony kotła, to wyjście jest między piecem a zaworem 3d, a powrót jest za podłączeniem zaworu 3d. Więc jak pracują pompy CWU i CO, to gorąca woda z układu podgrzewającego cwu wraca i jest zaciągana przez obieg CO. Dlatego sterownik ustawiłem na pracę w priorytecie cwu. A i tak jak włączy się pompa CWU, to piec dostaje strasznego kopa, bo temperatura potrafi spać na nim i z 10C
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Narysuj, jak podłączone są te powroty, albo zrób zdjęcie. 3d obniża temperaturę na grzejniki czy podłogówkę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.