Vercynogetorix Opublikowano 5 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Witam, Skracając wstęp; kupiłem dom z rozkradzioną instalacją. Jedyną osobą która byłą to skłonna łatać w tym roku to wykonawca lokalny, który nie zna się na projektowaniu, a dom został rozszabrowany więc brakowało połowy instalacji. A ja mam problem. Co mam: Ogrzewanie grzejnikowe w całym domu (bez podłogówki) Piec główny to Termet Red 25/30 Piec dodatkowy to Makroterm Turbokominek I W systemie było więcej elementów, (regulatory; pompy, zasobnik 200L) obecnie są niesprawne lub zostały skradzione Co chcę osiągnąć docelowo Ogrzewanie gazowe jako główne (podłączyć z czasem jakiś sterownik pogodowy) Ogrzewanie kominkiem okazjonalne (lub dogrzewanie na jesień) Podłączyć solar Zasobnik podłączony do obiegu CWU (obieg był) W przyszłości zamienić gaz na pompę ciepła (wszędzie będzie remont więc dałoby radę zamienić grzejniki na podłogówkę Co chcę osiągnąć teraz; Chcę podłączyć wymiennik (i obieg CWU) asap Chciałbym jeśli to możliwe podłączyć kominek. W czym problem; Wykonanie docelowej instalacji jest niemożliwe przez obecnego hydraulika (brak wiedzy projektowej) Dostępne terminy na fachową firmę są bardzo odległe Nie wiem jaki zasobnik mam kupić (2 wężownice? 3?) Nie wiem co mogę sensownie modyfikować/podłączać ze względu na brak wiedzy o konstrukcji docelowej (brak projektu). Nie mam zupełnej pewności że kominek jest w układzie zamkniętym (powinien być) Pytania Jaki wymiennik kupić żeby obsłużył instalację (wszystkie 3 źródła) Co mam powiedzieć hydraulikowi żeby gdzie podłączył, tak żeby nie kolidowało to z przyszłymi rozwiązaniami Czy jest możliwe podłączyć kominek żeby go użytkować już teraz? (i jak!) Z tego co rozumiem to solar "musi"mieć swój obieg przez to że nie używa wody tylko glikol, czyli solar najlepiej zostawić na pojedynczej wężownicy do CWU; a jak z dogrzewaniem jesiennym? da się to spiąć z CO? jeśli tak to jak? Podłączenie obu piecy do grzania CWU powinno odbywać się przez? CO w wężownicę a CWU do Termetu (żeby się CWU nie grzało jeśli jest ciepły obieg)? Spięcie obu CO przez zawór czterodrożny z sterownikiem (jak grzeje kominek to wyłacza się CO gazowe) Czy w takim przypadku woda z kominka ma najpierw iść do gazówki (żeby się nie uruchamiał) czy powinno to być rozwiązane elektronicznie? Bardzo was przepraszam, że takie banalne pytania zadaje ale nie ogarniam tego tematu zupełnie. Pozdrawiam, Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.