skibson20 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam serdecznie, Posiadam pięć Defro BioSlim 15 kw, mam zawór 4 drożny z siłownikiem oraz w domu tylko podłogówka. Problem mam z ustawieniem pieca, ponieważ dziwnie pracuje. Dochodzi do temperatury zadanej i potem czyści się i wygasza,w tym czasie temp spada do 35 i zaczyna się rozpalać i tak za każdym razem. Nie wiem w czym tkwi problem, ponieważ histereza jest na 2 stopnie ustawiona. Podłogówka steruje temp zaworu oraz jest na rozdzielaczu manualny termostat. Może ktoś doradzi co mogę zrobić. Dom w budowie i piec z doskoku dogladany
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak dom w budowie to trudno coś doradzić, pewnie nie ma izolacji ścian i dach też pewnie nie ocieplony do końca. Zachowanie kotła jak najbardziej normalne.
skibson20 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ściany są ocieplone, dach w trakcie. Chodzi głównie o to że piec nie pracuje cały czas tzn temp zadana 60 stopni i jak osiągnie to od razu włącza proces wygaszania i czyszczenia rusztu ( w ustawieniach jest że co 6h) i w tym czasie temperatura spada poniżej 40 i gdy pięć się uruchomić dużo spala by dobić znowu do temp. Nie wiem czemu nie chce pracować równo cały czas tylko się cały czas wygasza i czyści ruszt zamiast podtrzymywać temperaturę w okolicy zadanej. Wtedy spalił by mniej
Kazio321 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Raczej brak ustawionej krzywej grzewczej i termostatu pokojowego. I włączona funkcja wygaszanie.
Kazio321 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Menu instalatora>PID nadzór>tryb wygaszania> wyłącz
skibson20 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Sterownik tech apc3, po zmianie parametrów pięć zaczął pracować lepiej równo. Zobaczymy co dalej będzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.