Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  

Posiadam Kocioł Defro oraz mam zamontowany zawór czterodrogowy Afriso. Cały dom podłogówka. Mój problem polega na ustawieniach zaworu w momencie gdy tryb pracy pomp jest ustawiony na priorytety bojlera działa w miarę sprawnie jednak w momencie przejścia na tryb pracy pompy równoległe zawór otwiera się na 120 s potem całkowicie zamyka obieg na podłogówkę. Jestem całkowicie zielona jeśli chodzi o te sprawy. Proszę o pomoc 

Opublikowano

Może być wiele przyczyn np źle ustawiona temperatura lub za wysoka na powrocie podlogowki. Nie wiem jak masz ustawiony kocioł wrzuć zdjęcia ze sterownika w momencie zamknięcia zaworu.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

a jak masz ustawione sterowanie zaworem ?  U mnie zaworem steruje regulator pokojowy temperatury.
Przy każdym przestawieniu pracy kotła zawór robi test ( całkowite otwarcie ) a potem wraca na wartość temp jaką ma zadaną.
Pamiętaj że do zaworu musi być podłączony czujnik temperatury , najlepiej za wyjściem z zaworu ale przez pompką do obiegu CO. 
Jak nie masz regulatora pokojowego to temperaturę ustawia się przy konfiguracji zaworu. Wtedy piec będzie tak otwierał zawór aby uzyskać ustawioną temperaturę i ta temperaturą idzie w twoim przypadku na podłogówkę.

Pozdr.

Edytowane przez Arturro
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie mam sterowników pokojowych. Na zdjeciu zawór jest zamkniety na piecu zaczyna wtedy temperatura rosnąć do przeszło 80 stopni i zalacza sie Alarm termik rozwarty. Niby temperature ma ok ale jest zamkniety na podłogowe. Jeśli potrzeba wiecej zdjęć pocykam. Jesli chodzi o ustawienie zaworu to jest otwarty na IMG_20191221_104401.thumb.jpg.4ce132aaf4894c043af16c086174a487.jpgna 60 % i po czasie sie zamknie jak dam go na 30 % to sie nie zamyka ale na podłogowej jest 50 stopni wtedy ma zadane teraz 35 stopni a i tak sie nie otworzy musze wchodzić w menu zeby go otwierać. 

IMG_20191221_104420.jpg

Opublikowano (edytowane)

Najprawdopodobniej do zamienienia kierunki otwierania zaworu. Sterownik Techa nie ma tej funkcji więc trzeba zamienić miejscami przewody zasilające siłownik zaworu.

U ciebie otwieranie powinno kręcić siłownikiem w lewo a zamykanie w prawo, podejrzewam że jest odwrotnie.

I koniecznie do porządnego ocieplenia miejsce przyłożenia czujnika temperatury zaworu za pompą obiegową.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Właśnie dzwoniłam na infolinie Defro powiedzieli mi to samo jak teraz te kable przemieniać ? Bo w pracy recznej on jak ma sie zamykac to sie otwiera a jak ma sie otwierać to sie zamyka ehh masakra czy lepiej wezwac firme co mi cale ogrzewanie robiła ??

Opublikowano
5 minut temu, xxxkorkixxx1990 napisał:

czy lepiej wezwac firme co mi cale ogrzewanie robiła ??

Patrząc jak jest zamontowana dolna pompa, to lepiej ich nie wzywaj. 

Dolna pompa ma być w poziomie, tak jak jest górna. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, xxxkorkixxx1990 napisał:

Właśnie dzwoniłam na infolinie Defro powiedzieli mi to samo jak teraz te kable przemieniać ? Bo w pracy recznej on jak ma sie zamykac to sie otwiera a jak ma sie otwierać to sie zamyka ehh masakra czy lepiej wezwac firme co mi cale ogrzewanie robiła ??

Ogólnie to 2 minuty roboty. Przewód zasilający zawór ma trzy żyły, opisana jako N neutralna ( na 99%niebieski) tej nie ruszasz pozostałe dwa zamieniasz miejscami między sobą, możesz zrobić to w sterowniku (powinno być nawet w nim wszystko ładnie opisane przy zaciskach) lub w siłowniku zaworu jest to bez znaczenia gdzie to zrobisz.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Super że dałaś rade...

Obróć jeszcze tą pompę o której pisał @Trener40 bo w takiej pozycji długo nie popracuje.

Jak wygląda teraz u ciebie temperaturą powrotu i czy masz włączoną ochronę powrotu bo ona może trochę zamieszania wprowadzać jeśli niemasz pompy kotłowej.

Opublikowano

20 kg to ok. 120 kW czyli 5 kW/godz.  Dla 150 metrowego nieocieplonego domu i przy temp. zewnętrznej w okolicach 0 C uważam, że to dobry wynik.