Bart37 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam, Jestem w trakcie generalnego remontu domu "kostki prl'owskiej". Dom ma 3 kondygnacje (piwnica, parter, piętro). Do ogrzewania całosci CO + CWU bedzie zamontowany kocioł gazowy. Planuje zamontować trzy rozdzielacze do CO, osobny na piwnice, parter i piętro, każdy grzejnik będzie zasilany osobną nitką PEX 16 (a moze 20? z racji roznicy wysokosci szczegolnie na piętrze.) Grzejniki aluminiowe Fonditala na piętrze będa zamontowane następujące grzejniki z ilością zeberek 2 x 10 + 2 x 15 + 1 x 20, oraz drabinka w łazience, na parterze rozmiary takie same, ale dojdzie jeden w korytarzu 10 żeberek oraz 5 w wiatrołapie. W piwnicy natomiast będzie 5 sztuk po 10 żeberek (piwnica użytkowa). Wszystko to bedzie wspomagane rekuperacją. W związku z powyższym mam następujące pytania: - Czy montaż 3 rozdzielaczy w pinicy (po jednym na pietro) to dobry pomysl? - Czy osobne zasilanie każdego z grzejników prosto z rozdzielacza w piwnicy się sprawdzi? - Myślałem o zastosowaniu pomp GRUNDFOS ALPHA 1L 25/60, jeśli powyzsze "przemyślenia" mają sens to te pompy się sprawdzą? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi :)
gmaj22 Opublikowano 1 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2019 - każdy z rozdzielaczy na osobnej kondygnacji to lepszy pomysł -j/w ale z rozdzielacza na poziomie grzejników -wystarczy Alpha 1L 25/40
Bart37 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Witam, Dziękuje za odpowiedz, no właśnie tak myślałem, jednak wolalbym te 3 rozdzielacze w piwnicy, by nie "ryć" w stropach. Jakie mogą być negatywne konsekwencje jeśli rozdzielacze będą w piwnicy? Pozdrawiam
darek69 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak umieścisz wszystkie rozdzielacze w piwnicy to przecież i tak będziesz musiał "ryć" w stropach i to jeszcze więcej bo będziesz musiał doprowadzić rury z piwnicy do każdego grzejnika, nie wspominając o ilości rur. Rozdzielacze na każdej kondygnacji to zdecydowanie lepsze rozwiązanie i wydaje mi się że tańsze.
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Również mam PRLowska kostkę i nie widzę potrzeby rozdzielania każdego piętra. Jakiego typu kocioł planujesz zamontować? Pompa Grundfosa jest ok, ale spójrz również Wilo Yonos Pico 1-4.
Bart37 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Grudnia 2019 7 godzin temu, darek69 napisał: Jak umieścisz wszystkie rozdzielacze w piwnicy to przecież i tak będziesz musiał "ryć" w stropach i to jeszcze więcej bo będziesz musiał doprowadzić rury z piwnicy do każdego grzejnika, nie wspominając o ilości rur. Rozdzielacze na każdej kondygnacji to zdecydowanie lepsze rozwiązanie i wydaje mi się że tańsze. Przepusty w stropach mam po starych rurach, dlatego narodzil się pomysł by uzyć ich do zasilania grzejników prosto z rozdzielaczy w piwnicy. 14 minut temu, eliks napisał: Również mam PRLowska kostkę i nie widzę potrzeby rozdzielania każdego piętra. Jakiego typu kocioł planujesz zamontować? Pompa Grundfosa jest ok, ale spójrz również Wilo Yonos Pico 1-4. Myślałem nad Vitodens 200-w, mozesz pokazać jak to masz u siebie rozwiązane?
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Mam normalnie tak jak było ale mam pelleciaka. 2 calowe nitki zasilanie/powrót i od tego odchodzą rozgałęzienia do poszczególnych pokoji. Ja u siebie gazem nie grzeje bo grzejniki jakie mam były obliczane pod śmieciucha a żeber alu znowu nie dołożę bo mi nie wejdą (takie mam wnęki pod oknami). Pamiętaj że jak chcesz palic gazem, to te grzejniki muszą być odpowiednio większe , żebyś przy tych 40* miał już jakiś tam komfort cieplny. Tak czy siak ciepło po instalacji rozchodzi się równomiernie, wiadomo, ostatnie 2 kaloryfery są grzane troszkę później, ale obskakuje mi to jedna pompa na powrocie wmontowana w kocioł i to na połowie mocy. Jestem zadowolony i to działa jak powinno.
Bart37 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czyli myslisz ze lepszym rozwiazaniem bedzie np wyjsc pionem, np pex25 i do kazdego grzejnika zrobić trojnik ktory zasili grzejnik na pex16? (tak było zrobione, przed modernizacja) .
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Kolego, jak to będzie na pexie w Twoim przypadku nie chcę gdybać ani wprowadzać Cie w błąd. Ale jak miał bym robić rozdzielacze w piwnicy, to wolał bym to zrobić na trojnikach.
Bart37 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jasne, rozmumiem :). Musze to jeszcze przemysleć, ale pewnie będzie tak jak mówisz, trojniki i do tego odejscie na grzejniki, a w piwnicy zrobie rozdzielacz, na grzejniki "piwnicowe". Jak masz jeszcze jakieś inne pomysly to poproszę :),
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2019 35 minut temu, eliks napisał: to wolał bym to zrobić na trojnikach. Ale wtedy nie potrzeba rozdzielaczy
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No tak, może źle złożyłem zdanie. Chodziło mi albo albo tak jak piszesz.
Bart37 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #13 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Dziękuje za odpowiedzi:@eliks @gmaj22 @darek69 oraz @sambor A w przypadku zastosowania rozdzielaczy na każdej kondygnacji, myślicie ze do podłączenia grzejników wystarczy pex 16? a do zasilania rozdzielaczy na pietrze i parterze wyprowadzić pion np na stabi pp 32? Czy osobne piony na pietro i parter na osobnych pompkach np na pp 25? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.