Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 12kw dużo pali mieszkanie 67m

SpoznionySen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"SpoznionySen".

Wszystkie temp. są za niskie. Do tego brak pompy kotłowej. Widzę również że wykonawca tej instalacji zaoszczędził na zabezpieczeniu bojlera CWU.

Czytałeś chociaż instrukcję kotła?

Opublikowano

@Visitor1230 przeczytaj mój post dokładnie, napisałem że temp zadana na kotle 65-70° przy duża jeśli ochrona powrotu realizowana przez CWU ( jak myślisz dlaczego) w innej sytuacji tak, jak najbardziej. Praktycznie nie ma wpływu na zużycie opału, a poprawia pracę.kotła. według mnie jednym z problemów zwiększonego zużycia jest za duża delta, 10 ° to trochę sporo, ta różnica powoduje że kocioł zalewany jest chłodniejsza wodą z powrotu, i musi potem gonić żeby uzupełnić straty. ( Znane z autopsji) W tym wypadku prawdopodobnie ochrona powrotu jest jechana przez zawór temperaturowy z za małą temp. Według mnie 50° lub nawet 55° a nie 45 jak tu( o ile się nie mylę z tym zaworem). Kolejna rzecz ten zawór różnicowy , co on tam ma niby robić? Na spalanie będzie miało wpływ stabilność instalacji, źle nastawy w sterze, ( zrucanie eko itp) no i oczywiście zapotrzebowanie budynku na kw. Tu autor posta twierdzi że chata w trakcie robót, nie zamieszkana, a jak pewnie wszyscy wiemy taki budynek musi dostać swoje kw, musi być wygrzaniy. A jako ciekawostka pusty dom a już zapełniony gratami ma też wpływ. Kilka lat temu sam byłem zdziwiony właśnie takim szczegółem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano
30 minut temu, Zbyszko125 napisał:

na na kotle 65-70° przy duża jeśli ochrona powrotu realizowana przez CWU ( jak myślisz dlaczego)

To jest akurat zrozumiale. Ale ochrona przez CWU to polsrodek. 

31 minut temu, Zbyszko125 napisał:

jest za duża delta, 10 ° to trochę sporo, ta różnica powoduje że kocioł zalewany jest chłodniejsza wodą z powrotu, i musi potem gonić żeby uzupełnić straty.

Zdanej do powrotu?Niewiemy jak system dziala. Jezeli pompka nie pracuje w trybie coiaglam z jakichs tam powodow zo z tym zalewaniem sie zgadza. 

34 minuty temu, Zbyszko125 napisał:

Według mnie 50° lub nawet 55° a nie 45 jak tu( o ile się nie mylę z tym zaworem).

Niekoniecznie jezeli dobrze zrozumialem intencje.U mnie przez wiele lat  prz podajniku jechalem na zadanej 70-75. Powrot wahal sie w granicach 45-50. Sporadycznie spadal nawet ponizej 40. A zuzycia nie mialem niskie. Zabezpieczenia stalotemperaturowego nie mialem. 

38 minut temu, Zbyszko125 napisał:

Tu autor posta twierdzi że chata w trakcie robót, nie zamieszkana, a jak pewnie wszyscy wiemy taki budynek musi dostać swoje kw, musi być wygrzaniy. A jako ciekawostka pusty dom a już zapełniony gratami ma też wpływ. Kilka lat temu sam byłem zdziwiony właśnie takim szczegółem.

Tu przyznam racje. To sa tzw uzyski bytowe. 

1 godzinę temu, gersik napisał:

Do tego brak pompy kotłowej

Jezeli odbior bedzie stabilny i zrownowazony pompa kotlowa nie jest obligatoryjnie potrzebna.

Dobrze byloby gdyby autor cos wiecej napisal o ustawieniach i wrzucil schemat instalacji

Opublikowano

Jaki stały odbiór jak są termostaty na grzejnikach. Mieszkanie musiałoby być cały czas niedogrzane aby był stały przepływ przez grzejniki. Instalacja w kotłowni jest źle zrobiona i wcześniej czy później będzie zmuszony ją poprawić.

Opublikowano

Panowie weźcie jeszcze pod uwagę, że to dom w remoncie, niezamieszkały, pewnie wyziębione mury, na początek trochę łyknie opału

Opublikowano

Mnie przez cały czas zastanawia co instalator chciał uzyskać montując zawór różnicowy, robi się przez to niezły misz-masz. Kolega visitor nie trudno się nie zgodzić, że ochrona powrotu przez CWU to półśrodek, ale są sytuacje w których inaczej nie można. Według mnie delta jak najmniejszą ( różnica temp zadanej a temp powrotu) powinna być możliwie jak najmniejszą. Dla zdrowia kotła wystarczy ok 45-48° ale gdy jest ona wyżej jak 6-8° powoduje to zachwianie modulacji na kotle. Powyżej 10° już może być problem. Nie wiemy na ile jest stabilna instalacja, jak moduluje kocioł, czy pracuje na poziomie 20-35% mocy czy skacze z 15% na 70%. To będzie wpływało na proces spalania,nierówna pracę, i większe zużycie.Dla przykładu wykres z pracy kotła z ostatnich godzin niebieski -modulacja, żółty- temp na kotle, itd itd6dc6d7360dccb4bba1f40d0f057c1974.jpg

Opublikowano

Mieszkanie grzeje się już tydzień czasu 

Niestety nienja to zakładałem tylko,, fachowcy,,, co niby się znają 

Nie bardzo 4ozumiem ustawienia pid 

Czy mogę tam ustawić że temp powrotną min 45 stopni i może zacznie to lepiej chodzi 

Jestem zielony trochę w tych sprawach ale wiem że z czasem to wszystko złapie 

Tylko trzeba jak lajków ukierunkowac co powinien w pierwszej kolejności ustawić i przetłumaczyć to na chłopski rozum jakie panowie ustawienia potrzebujecie do wglądu? 

To wejdę i wyślę

Wszystko realizuje przez WiFi Rs 

Opublikowano

Jeśli chata ogrzewana dopiero tydzień nie licz że spalanie będzie 7-12 kg/doba. Chata musi się wygrzać, a pewnie i usunąć wilgoć technologiczna. Na chwilę obecną nie wiele.mozesz zrobić. Bardziej skup się na samych ustawieniach palnika, aby się wypalało nie kopcilo, nie gruzowalo popiołu. Za jakiś czas możesz pobawić się w regulację instalacja.

Opublikowano
20 minut temu, SpoznionySen napisał:

Tylko trzeba jak lajków ukierunkowac co powinien w pierwszej kolejności ustawić i przetłumaczyć to na chłopski rozum

Napisałem Ci to już w #25, ale ty nie czytasz, albo nie chcesz czytać, więc po co pomagać

Opublikowano

Czyli tak w standardzie tak ustawić

Temp pieca 

Temp cwu 

Oraz czy włączyć zabezpieczenie powrotu czy nie? 

Opublikowano

Własnie o to chodzi aby kocioł nie pracował w podtrzymaniu.

Wykonałeś wszystkie te punkty które wyszczególniłem?

Opublikowano

Po ustawieniu takim pokazuje mi na wyświetlaczu że nadmuchu działa 100 proce t ale po chodzie jego wie. Ze w granicach 25 procent działa co jest nie tak? 

Opublikowano

To nic. Ile pisze koło "PRACA" ?

Opublikowano

Jaką masz temp. zadaną na kotle? Zmieniałeś coś w menu serwisowym? Ochronę powrotu wyłącz bo będzie zawór 4d wariował. 

Opublikowano

Czyli ta z tyłu płytę mam dać do przodu.? 

I daje od razu zdjęcia jakie mam ustawione 

W ustawieniach tylko włączyłem pompę cwu i ustawiłem jako ogrzewanie co 

IMG_20191126_135549.jpg

IMG_20191126_135518.jpg

IMG_20191126_135518_1.jpg

IMG_20191126_135510.jpg

Opublikowano

Tak ta płyta ma być z przodu przed deflektorem.

Opublikowano

Pompy ustaw w pracy równoległej i zwiększ temp. CWU powyżej zadanej na kotle, aby pompa od CWU pracowała cały czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.