Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje zakup kotla zasypowego o mocy ok 20kW. Kociol weglowy( czasami jakies drewno) z nadmuchem sterownikiem itp.

W sklepie dostalem dwie oferty firm : per-eko oraz galmet

Dom ok 170m2 nieocieplony wymienione okna. Instalacja c.o. - grzejniki zeliwne+rury stalowe

Dodatkowo jest kominek ogrzewajacy dwa pomieszczenia ok 50-60m2 - jesli zajdzie taka potrzeba.

Kwote jaka chce przeznaczyc to max 3k

np. http://per-eko.pl/?ksw-24-plus,41

24kw - do 200m2

Chyba zeby sie pokusic o 18 kW

Galmet ma w swojej ofercie kotly z rusztem zeliwnym oraz z rusztem wodnym

Wydajniejszy bedzie chyba ten z rusztem wodnym ?

np KWR-22

Chyba ze mozecie doradzic inna firme w w/w granicy cenowej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Skoro chcesz kupić piec węglowy to chociaz zdecyduj się na dolnospalający.

Palenie górne /per-eko/ jest najbardziej paliwożerne i mało ekologiczne. Z kolei dmuchawa to też nie najlepsze rozwiązanie.

Szukaj pieca bez dmuchawy /tylko z miarkownikiem ciagu/ poczytaj " ekonomiczne spalanie węgla kamiennego" -

poszukaj tę nazwe w google. Pozdro

Opublikowano

A jakie opinie wyrazicie o kociolku firmy dakon dor 16 ? Czy 16kW nie bedzie za malo ?

Dolne spalanie. bez nadmuchu bez sterownika , lecz z miarkownikiem ciagu ?

A moze kwkd 15 zebca ?

Zawezam kryteria do dolnego spalania

Opublikowano

To juz gdzies wyczytalem w przeciagu tych kilku godzin szukania informacji.

Czy te 16kW wystarczy na w.w domek ?

Co powiecie o zebcu ? Wg ich kwkd 15kW wystarczy tylko do 130m2

Opublikowano

Lepiej 20 - 24 kW, 16 kW może być za mały. Z szybkiego liczenia wynika, że potrzebujesz ok. 17 kW (170m2 x 100W/m2). A aby za często nie biegać do kotła z dosypywaniem opału lepiej troszkę większy, maja większą komorę zasypową

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jest tego mnóstwo. Osobiście palę w Junkers Supraclass 20 kW

Witam,

pytanie do super fachowca na forum, Guitar w zasadzie po przeglądnięciu b. wielu wątków o wyborze kotła zdecydowałem się na Warmeta 18,5 KW, wcześniej nie brałem jenak pod uwagę kotła Junkers Supraclass.

W zasadzie to rodzice bedą rozpalać piec a ja bedę go doglądał wieczorami. Czy w zestawieniu Warmet 200 a Junkers Supraclass coś przemawiawia na korzyść któregoś z nich bardziej.

Będę Ci wdzięczny za sugestje. O Warmecie wiem już b. dużo wady, zalety, stałopalność, obsługa itp, Junkers to dla mnie coś nowego

dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Poczytaj

Junkers Supraclass lub Dakon DOR12 . Tam w postach moich i innych znajdziesz odpowiedź. Trudno mi o porównania pomiędzy Warmetem a Junkersem. Zwróć uwagę na to co trzeba eksploatacyjnie wykonać, natomiast prace modernizacyjne nie koniecznie. Gdybyś jeszcze miał wtedy zapytania - zapraszam.

Opublikowano

Witam. Sąsiad zakupił trzy lata temu Zębca. Fachowcy zmienili kocioł po staremu czyli bez zaworów mieszających. Kocioł w tym roku pociekł. Czy to wina złego opału czy właśnie tego zaworu. Przy montaży np Warmeta zalecają zawór czy to konieczne. ???

Tak szczerze co sądzicie o Warmet 200 Ceramik.

Czy da się w nim spalić wszystko???

Proszę o inne propozycje kotłów może użytkujesz np Moderatora lub Pleszewa podziel się wiadomościami.