lukaszo1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #26 Opublikowano 24 Listopada 2019 no i wszytsko jasne.... ustawiłem zawór na 2,5 ( do tego czarnego dzyndzla z dołu ) i grzejniki grzeją... taka głupota... Jak na stale go ustawić ? Zostawić na 2,5 czy wyżej / niżej ? Skala od 2 do 7. Jak rozumiem mam rownac z tym czarnym dzyndzlem na dole bo od góry brak dostepu aby zerknac na skale...
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2019 #27 Opublikowano 24 Listopada 2019 Czyli ogranicxyłeś przepływ górą. Możesz w takim razie odkręcić ten zawór na dole. Ustawiasz wg tego czarnego wskażnika tyle żebyś na dolnym termometrze miał temperaturę wyjściową na podłogę.
colander Opublikowano 24 Listopada 2019 #28 Opublikowano 24 Listopada 2019 ona jest jakaś dziwna. Zobacz sam- nie wiem na ile jest ustawiona nawet obecnie... Skale ma od 2 do 7... Podępne się pod temat. Mam na swoim rozdzielaczu taka sama głowice. Czy interpretacja tych cyfr to jest temperatura (2 równa się 20 st.)podawana na rozdzielacz? Głowica jest przed listwa z rotametrami. I idzie z niej drut z takim długopisem (kapilara?) metalowym który dotyka listwy na powrocie. On ma dotykać tej listwy czy górnej listwy z zasilaniem. Instalacja 100proc. OP.
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2019 #29 Opublikowano 24 Listopada 2019 Na pewno do listwy z zasilaniem podłogówki. Zasadniczo można tak ustawić, żeby 2 odpowiadało 20 stopniom, ale potrzebny byłby zawór na bajpasie przed głowicą. Przy głowicy 2-7 to raczej nie ma sensu.
lukaszo1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #30 Opublikowano 24 Listopada 2019 ustawiłem go na niespełna poniżej "3"- jak dam rękę na zaworze czuję ,że wtedy "syczy" przepływ wody najbardziej. Jak dam ponad 3,5 to juz nie syczy - oraz jak dam poniżej 2 - także ucicha. Powiedz mi jeszcze - na kotle mam ustawioną krzywą 0,8. Zakres temperatur 36 do 44 ( tak kiedys ustawiłem ) Obecnie wystartował piec i mam ustawione na piecu : zasilanie 43 st powrót : 32,5 Z kolei na belce na czerwonym zegarze: ok 27 , na niebieskim 21 Piec często postcyrkuluje. Jak sądzisz czy coś zmienić ?
lukaszo1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #31 Opublikowano 24 Listopada 2019 aha jeszcze przesuniecie równoległe mam ustawione na 8 ( zakres -20 do + 20 ) - ale tego to juz zupełnie na "łapię" jak ma być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.