Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe mieszane - nie grzeją grzejniki

lukaszo1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i wszytsko jasne.... ustawiłem zawór na 2,5 ( do tego czarnego dzyndzla z dołu ) i grzejniki grzeją... taka głupota...

Jak na stale go ustawić ? Zostawić na 2,5 czy wyżej / niżej ? Skala od 2 do 7. Jak rozumiem mam rownac z tym czarnym dzyndzlem na dole bo od góry brak dostepu aby zerknac na skale...

Opublikowano

Czyli ogranicxyłeś przepływ górą. Możesz w takim razie odkręcić ten zawór na dole. 

Ustawiasz wg tego czarnego wskażnika tyle żebyś na dolnym termometrze miał temperaturę wyjściową na podłogę. 

Opublikowano
ona jest jakaś dziwna. Zobacz sam- nie wiem na ile jest ustawiona nawet obecnie... Skale ma od 2 do 7...

799035235_gowica.thumb.jpg.57870684fa1ec582c2120d5972bd3fae.jpg
Podępne się pod temat. Mam na swoim rozdzielaczu taka sama głowice. Czy interpretacja tych cyfr to jest temperatura (2 równa się 20 st.)podawana na rozdzielacz? Głowica jest przed listwa z rotametrami. I idzie z niej drut z takim długopisem (kapilara?) metalowym który dotyka listwy na powrocie. On ma dotykać tej listwy czy górnej listwy z zasilaniem. Instalacja 100proc. OP.
Opublikowano

Na pewno do listwy z zasilaniem podłogówki. Zasadniczo można tak ustawić, żeby 2 odpowiadało 20 stopniom, ale potrzebny byłby  zawór na bajpasie przed głowicą. Przy głowicy 2-7 to raczej  nie ma sensu.

Opublikowano

ustawiłem go na niespełna poniżej "3"- jak dam rękę na zaworze czuję ,że wtedy "syczy" przepływ wody najbardziej.

Jak dam ponad 3,5 to juz nie syczy - oraz jak dam poniżej 2 - także ucicha.

Powiedz mi jeszcze - na kotle mam ustawioną krzywą 0,8. Zakres temperatur  36 do 44 ( tak kiedys ustawiłem )

Obecnie wystartował piec i mam ustawione na piecu : zasilanie 43 st  powrót : 32,5

Z kolei na belce na czerwonym zegarze: ok 27  , na niebieskim 21

Piec często postcyrkuluje. 

Jak sądzisz czy coś zmienić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.