Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe mieszane - nie grzeją grzejniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i wszytsko jasne.... ustawiłem zawór na 2,5 ( do tego czarnego dzyndzla z dołu ) i grzejniki grzeją... taka głupota...

Jak na stale go ustawić ? Zostawić na 2,5 czy wyżej / niżej ? Skala od 2 do 7. Jak rozumiem mam rownac z tym czarnym dzyndzlem na dole bo od góry brak dostepu aby zerknac na skale...

Opublikowano (edytowane)

Czyli ogranicxyłeś przepływ górą. Możesz w takim razie odkręcić ten zawór na dole. 

Ustawiasz wg tego czarnego wskażnika tyle żebyś na dolnym termometrze miał temperaturę wyjściową na podłogę. 

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano
ona jest jakaś dziwna. Zobacz sam- nie wiem na ile jest ustawiona nawet obecnie... Skale ma od 2 do 7...

799035235_gowica.thumb.jpg.57870684fa1ec582c2120d5972bd3fae.jpg
Podępne się pod temat. Mam na swoim rozdzielaczu taka sama głowice. Czy interpretacja tych cyfr to jest temperatura (2 równa się 20 st.)podawana na rozdzielacz? Głowica jest przed listwa z rotametrami. I idzie z niej drut z takim długopisem (kapilara?) metalowym który dotyka listwy na powrocie. On ma dotykać tej listwy czy górnej listwy z zasilaniem. Instalacja 100proc. OP.
Opublikowano (edytowane)

Na pewno do listwy z zasilaniem podłogówki. Zasadniczo można tak ustawić, żeby 2 odpowiadało 20 stopniom, ale potrzebny byłby  zawór na bajpasie przed głowicą. Przy głowicy 2-7 to raczej  nie ma sensu.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

ustawiłem go na niespełna poniżej "3"- jak dam rękę na zaworze czuję ,że wtedy "syczy" przepływ wody najbardziej.

Jak dam ponad 3,5 to juz nie syczy - oraz jak dam poniżej 2 - także ucicha.

Powiedz mi jeszcze - na kotle mam ustawioną krzywą 0,8. Zakres temperatur  36 do 44 ( tak kiedys ustawiłem )

Obecnie wystartował piec i mam ustawione na piecu : zasilanie 43 st  powrót : 32,5

Z kolei na belce na czerwonym zegarze: ok 27  , na niebieskim 21

Piec często postcyrkuluje. 

Jak sądzisz czy coś zmienić ?